Verslag ITTF New Taipei City Para open 2023

Jean-Paul Montanus
In de openingswedstrijd trof Jean-Paul Montanus Chi Ming Tong uit Hong Kong. De laatste ontmoeting was nipt gewonnen door Montanus (11-9 in de vijfde game). Ook nu had Montanus het zwaar, maar wist met 14-12 in de vijfde game de winst binnen te halen.
In de volgende poulewedstrijd behaalde Montanus een eenvoudige 3-0 overwinning op Da Woon Jung uit Korea. Ook de laatste wedstrijd werd met 3-0 gewonnen van Kwanghyeok Woo uit Korea.

Met een bye mocht hij direct door naar de halve finale. Jean Paul Montanus moest het opnemen tegen Hemmi Kosuke. De met penhoudergreep en lange noppen spelende Japanner won de 1e game. Aan het einde van de tweede game kreeg Jean-Paul Montanus meer vat op het spel van Kosuke. Daarna dicteerde Montanus de wedstrijd en won met 3-1.
In de finale was Jordi Morales (door winst op Chi Ming Tong) de tegenstander. In de eerste 2 games kwam de Spanjaard niet in zijn spel en Montanus nam een 2-0 voorsprong. Daarna kantelde de wedstrijd, met name de service van Morales was moeilijk te controleren. In de vierde set deden beiden spelers niet voor elkaar onder. Maar met 16-15 in de vierde set haalde Jean-Paul Montanus het goud binnen.

Kelly van Zon
De eerste wedstrijd won Kelly met 3-0 van Bok Soon Yang uit Korea. De Koreaanse kwam nooit in haar spel, Van Zon dicteerde. In de volgende poulewedstrijd moest Kelly van Zon tegen Setsu Tsunoda uit Japan. Tsunoda, met korte noppen op de forehand en lange noppen op de backhand, had zich als doel gesteld om de aanval van Kelly van Zon uit te schakelen. Van Zon serveerde met veel variatie en won eenvoudig met 3-0.

In de halve finale had Van Zon het lastig. De onbekende Kan Shan Chiu (Hong Kong) speelde onbevangen en scoorde regelmatig met zowel de backhand als de forehand. Kelly van Zon speelde niet een van haar beste wedstrijden, maar wist wel met 3-0 te zegevieren.
“Ik denk dat deze speelster (Kan) de potentie heeft om door te groeien naar de wereldtop”, aldus coach Johan Lieftink.

In de finale was Kelly van Zon gebrand op de winst, maar nog meer om een goede wedstrijd af te leveren. Vanaf het begin domineerde zij de wedstrijd. Slechts incidenteel kon Kim uit Korea wat terugdoen, maar met afgetekende cijfers (11-5, 11-5 en 11-4) won Kelly van Zon het goud.