Kelly van Zon is de beroemdste Nederlandse deelnemer aan de Dutch Open Para (DOP) in Stadskanaal. Dat internationale toernooi wordt van 1 tot en met 3 november gespeeld in Pagedal. De Brabantse international, die in 2018 werd uitgeroepen tot beste para tafeltennis ter wereld door de ITTF, uit naar de eerste editie van het toernooi.

Ze reist al jaren de wereld over, maar pas de derde keer speelt Kelly van Zon een groot toernooi in eigen land komend weekend. Na een toernooi in Emmen in 2004 en in Rotterdam in 2011, ontvangt Stadskanaal komend weekend de beste paraspelers ter wereld tijdens de eerste editie van de ITTF Dutch Open Para Table Tennis 2019. “Het is prachtig om de wereld over te reizen, maar het is ook geweldig om een groot toernooi in eigen land te spelen’, zegt de 32-jarige topspeelster. “The DOP is een echte thuiswedstrijd voor mij. Het is een kans voor mijn familie en vrienden om me eens in eigen land te zien spelen en ik hoop ze blij te maken door dit leuk toernooi te winnen.”

Geweldige loopbaan
Van Zon heeft tot nu toe ontzettend veel prijzen gewonnen in haar geweldige loopbaan. Ze won twee gouden medailles op de Paralympische Spelen (in Londen in 2012 en in Rio de Janeiro in 2016) drie gouden medailles op een Wereld Kampioenschap en ze is al jaren de nummer een op de wereldranglijst in haar ranking. De geweldige prestaties werden in december 2018 erkend op de ITTF Star Awards in Zuid-Korea, waar ze werd gekroond tot beste para tafeltennis speelsters ter wereld. Het is dus geen geheim dat Van Zon een van de topfavorieten is op de DOP in haar klasse 7. De ervaren speelster verwacht een succesvolle start van de eerste editie van de DOP. “De paratafeltenniswereld is steeds professioneler geworden de laatste jaren. Veel spelers zoals ik trainen fulltime. Ik denk dan ook dat de toeschouwers in Stadskanaal spectaculaire wedstrijden krijgen te zien.”

Kracht van sport
Van Zon begroet in Stadskanaal vele internationale paraspelers. Sommige spelers kent ze al jaren en de Nederlandse topper heeft door de jaren heen meerdere vriendschappen opgebouwd met spelers. “Ik speel al jaren op topniveau en ik heb goed contact met vele spelers. Sporters vanuit de hele wereld reizen naar Stadskanaal en het is schitterend dat sport culturen en landen kan verbinden. Dat is een van de krachten van een internationaal toernooi als de DOP. Ik kijk ernaar uit om wedstrijden te kijken van de vele Nederlandse talenten die meedoen. En natuurlijk hoop ik dat ik zelf kan winnen. Ik wens alle deelnemers veel succes.”

Bekijk alle informatie over de Dutch Open Para op de speciale website op tafeltennis.nl.