Martijn

De bekendheid van het altijd leuke NTTB Tafeltennis zomerkamp reikt verder dan alleen ons land. Tijdens zijn zomervakantie in Nederland is de in Duitsland woonachtige Martijn van Ham ook in 2021 paraat voor een weekje tafeltennis en plezier! Vanuit Berlijn vertelt de 16-tafeltennisser waarom hij voor de derde keer meedoet.

In de week van maandag 2 tot en met 7 augustus 2021 staat het NTTB tafeltennis zomerkamp op het programma, waar deelnemers hun spel verbeteren én nieuwe vrienden maken. Martijn van Ham is het levende bewijs dat je in een week hechte vriendschappen kunt smeden. Vanuit zijn slaapkamer in Berlijn, waar hij al vier jaar woont, heeft hij tijdens de Duitse lockdown via digitale middelen regelmatig contact met zijn Nederlandse tafeltennisvrienden die hij kent via het NTTB kamp. “Ik mag hier niet fysiek naar school en geen tischtennis spelen bij mijn club SSC Berlin. Het is fijn om af en toe contact te hebben met Nederland.”

Waarom heb je je ooit ingeschreven voor het NTTB tafeltenniskamp?
“Ik kom oorspronkelijk uit Apeldoorn en mijn vader is een echte tafeltennisser. Ik kon vroeger al een aardig balletje slaan, maar ben pas bij een club gaan spelen toen ik vijfenhalf jaar geleden met mijn gezin naar Berlijn verhuisde, omdat mijn moeder hier een baan kreeg. In de zomervakanties gaan we altijd naar Nederland en zo ontstond mijn interesse voor het NTTB kamp. Ik heb in 2018 en 2020 meegedaan en dat beviel me uitstekend. Helaas was mijn zomervakantie in 2019 al voorbij, maar in 2021 ben ik er zeker weer bij. Het kamp is een van de leukste weken van de zomervakantie.”

Wat maakt het NTTB Zomerkamp zo leuk voor jonge tafeltennissers?
“Het is de perfecte combinatie van vakantie vieren en op hoog niveau tafeltennissen. Tijdens de trainingen werken we onder goede trainers aan onze vaardigheden en buiten de zaal draait het om lol maken. Het programma zit goed in elkaar, we doen leuke spelletjes en er gebeuren altijd geinige dingen. Er worden soms gekke, grappige pranks uitgehaald door zowel de leiding als de deelnemers. Denk aan bijvoorbeeld een waterballongevecht of het schieten met confettikanonnen: je lacht heel wat af in zo’n week.”

Bij je eerste deelname kende je amper kampgenoten omdat je in Duitsland woont. Was dat spannend?
“Als je al met wat zenuwen begint aan zo’n week, dan zijn die op dag één al verdwenen. Het maakt niet uit wie je bent en of je wel of geen tafeltenniservaring hebt: iedereen wordt meteen opgenomen in de groep. Je ontmoet nieuwe vrienden en bouwt snel een band op, omdat je de hele week samen dingen meemaakt. Het is leuk dat ik ook vanuit Duistland veel contact heb met mijn kampmaatjes, die ik komende zomer weer ga ontmoeten.”

Op welk gebied heeft het NTTB Tafeltenniskamp jou een betere tafeltennisser gemaakt?
“Met SSC Berlin speel ik op een behoorlijk niveau, dat te vergelijken is met het Nederlandse landelijke niveau. Tafeltennis is hier een veel grotere sport en je leert andere technieken. Het is fijn dat je een keer andere trainers hebt tijdens het kamp en dankzij hen is mijn backhand flink verbeterd. De laatste maanden heb ik niet kunnen spelen bij mijn club, maar gelukkig hebben we hier een tafeltennistafel thuis.”

Wat zijn je mooiste herinneringen aan het Tafeltenniskamp?
“Dat vind ik heel moeilijk om aan te geven. De hele week is altijd tof. Ik vond het leuk dat de organisatie vorig jaar in de hitte allemaal waterglijbanen regelde, omdat we door corona niet mochten zwemmen. Ze weten altijd iedereen weer te vermaken met creatieve dingen.” Is Martijn trouwens altijd de enige ‘internationale’ deelnemer? “Volgens mij was er in 2018 een Belg bij, maar daar bleef het bij. Ik kijk weer uit naar het tischtennis kampf!”

Schrijf je nu ook in voor het NTTB Tafeltenniskamp!