Onder de naam Para Team Nederland (PTN) nam een team met paraspelers in het seizoen 2019/2020 met succes deel aan de tweede divisie. Speler en teammanager Tonnie Heijnen blikt terug op het unieke en éénmalige seizoen van PTN, dat in de nieuwe competitie niet terugkeert. “We hebben genoten en zijn iedereen dankbaar voor deze kans.”

In de aanloop naar de Paralympische Spelen van 2020 speelde de gedachte bij Tonnie Heijnen op om met een speciaal parateam deel te nemen aan de landelijke competitie. Op deze manier zouden de para-internationals zich door de zware tegenstand optimaal kunnen voorbereiden op het wereldwijde toernooi in Tokio, zo was het idee. Het hoofdbestuur gaf toestemming voor dit unieke plan en Para Team Nederland (PTN) werd opgericht, bestaande uit Kelly van Zon, Jean-Paul Montanus, Bart van Zanden, Max van Amerongen, Bas Hergelink en Tonnie Heijnen.

Ideale voorbereiding
PTN werd als zevende club toegevoegd aan de Tweede Divsie A en speelde thuiswedstrijd op de accommodatie van VTV (N) in Nieuwegein. Teammanager Tonnie Heijnen kijkt tevreden terug op het tafeltennisseizoen. “Ik had dit plan al veel eerder in mijn hoofd en was blij dat we groen licht kregen. VTV heeft ons fantastisch ontvangen, de meeste tegenstanders waren enthousiast over onze deelname aan de competitie en wij als spelers hebben veel profijt gehad van deze stap. Dit was de ideale manier om ons voor te bereiden op de Paralympische Spelen en onze teamleden hebben erg veel geleerd van deze duels.”

Resultaten
Hoewel hij zelf amper kon spelen vanwege blessures, genoot Heijnen als teammanager van de wedstrijden van PTN. “In de Najaarscompetitie liepen we ternauwernood de derde plaats mis. Via de play-down’s wisten we ons gelukkig wel te handhaven in de tweede divisie. In de Voorjaarscompetitie deden we het helaas wat minder goed. We hadden maar een kleine club en dat was te merken aan de resultaten. Op het moment dat de competitie werd beëindigd door de coronamaatregelen, stonden we zesde van de zeven clubs.”

Geslaagd traject
De Paralympische Spelen zijn verplaatst naar 2021. In de nieuwe voorbereiding op Tokio kiezen de paraspelers een ander pad. Dat wil zeggen dat PTN niet terugkeert in de competitie. “We gaan allemaal weer bij verschillende clubs spelen”, zegt Heijnen, die terugkijkt op een geslaagd traject. “Ik spreek namens het hele team als ik zeg dat we de NTTB, onze gastheer VTV en al onze tegenstanders dankbaar zijn voor deze unieke kans. We hebben ervan genoten en ons doel is bereikt: individueel zijn we beter geworden.”