Ruim 60 bestuurders en kaderleden in actie tijdens het Verenigingscongres

Zaterdag 22 oktober, tijdens het NK Tafeltennis in Zwolle, vond het 12e Verenigingscongres plaats. Dit is hét jaarlijkse congres waar bestuurders en kaderleden uit het hele land bijeenkomen, bijgepraat worden over alle ontwikkelingen en kennis ophalen en delen in diverse workshops, zodat ze die bij de vereniging toe kunnen passen. Het thema was dit jaar: ‘De kracht van (ver)binden’. Met ruim 60 deelnemers kijken we terug op een waardevolle en geslaagde editie.

Voorafgaand aan het plenaire gedeelte hebben we (door middel van een interactieve tool, mentimeter) de deelnemers gevraagd hun associaties met het thema te benoemen. De visual geeft deze associaties weer. Hier blijkt, best verrassend, dat naast ‘samen’ en ‘samenwerken’ ook de term ‘leren’ prominent naar voren kwam.

 

NTTB Voorzitter Jan Simons opende het congres. Er werd stilgestaan bij de (corona)periode die achter ons ligt, maar er werd ook vooruitgeblikt waarbij de NTTB organisatieontwikkeling de nodige aandacht kreeg. Marthijn van der Wal gaf daarna een update over de vele ontwikkelingen op het gebied van Sportparticipatie, dit werd afgesloten met een korte vooruitblik.

 

 

 

Vervolgens voerde Marthijn een driegesprek met Olaf Melsen (directeur Jeu de Boules Bond NJBB en tevens voorzitter van een volleybalvereniging) en met Roel Boekel (NOC*NSF Sportparticipatie) om ook vanuit een andere hoek naar het congresthema te kijken. Hun ervaringen, expertise en zienswijze waren een waardevolle aanvulling op het programma. Enkele belangrijke ontwikkelingen die de verenigingen in de (nabije) toekomst gaan raken zijn extra belicht.

Het plenaire gedeelte eindigde met een presentatie van Lotify waarin toegelicht werd hoe je als vereniging relatief eenvoudig een loterij kunt organiseren en welke rand voorwaardelijke zaken (zoals wet- en regelgeving) volledig uit handen worden genomen waardoor de vereniging zich volledig kan focussen op het verkopen van de loten.

Zowel bij de ontvangst als tijdens de lunch was er veel ruimte om te netwerken. We zagen veel verbindingen tussen de verschillende deelnemers ontstaan. Het middagprogramma was gevuld met diverse workshoprondes die een relatie hadden tot het congresthema.

 

Na de workshops kwamen veel deelnemers en workshopleiders nog even terug naar de businesslounge en werd er onder het genot van een drankje nog veel besproken.

Van één van onze (externe) workshopleiders (gelezen op LinkedIn): Wat een gaaf compliment; “ik vond het jammer dat jouw afsluiting geen pauze was en dat je daarna weer door zou gaan. Ik vond het zo interessant!” Nou…. Ik vond het ook erg leuk. Met tafeltennis bestuurders sparren over de verbinding, vrijwilligers en de toekomst. Wat een mooie sport, daar mogen ze best wat trotser op zijn!

Presentaties nalezen?

Voor diegene die de presentaties van het Verenigingscongres nog eens wil teruglezen of het congres gemist heeft: vrijwel alle presentaties zijn hier (rechtsboven op de congrespagina) terug te vinden. Heeft jouw vereniging behoefte aan verdere ondersteuning, vragen of advies? Neem dan contact op met Ineke de Graaf: graaf@tafeltennis.nl.

Heb je vragen over het congres, neem dan contact op met Tessa Hexspoor: hexspoor@tafeltennis.nl

Save the date: Het volgende congres is op zaterdag 25 maart 2023.