Bettine Vriesekoop

Bettine Vriesekoop, Nederlands bekendste tafeltennisster, is ambassadeur van de Nederlandse Tafeltennisbond.

In het meerjarenbeleidsplan van de tafeltennisbond: “Tafeltennis beweegt” is veel aandacht voor vitaliteit. Tafeltennis is een sport die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat racketsporten, waaronder tafeltennis, bijdragen aan een langer en gezonder levensperspectief. Tafeltennis is een spel waar veel mensen plezier aan beleven. Dat is wat Bettine wil en kan overbrengen aan de groep mensen die nog niet actief tafeltennist.

Bettine zet zich in voor projecten op het gebied van tafeltennis & gezondheid. Daarnaast is Bettine bondscoach van de meisjes cadetten.

 

Video

 

Over Bettine
Bettine Vriesekoop (1961, Hazerswoude) begon in 1972 met tafeltennis bij de vereniging TTV Avanti in Hazerswoude. Al snel bleek dat ze veel talent heeft. In 1977 werd ze Europees jeugdkampioen bij de meisjes junioren. Vanaf dat moment stond ze gedurende een periode van 25 jaar aan de Wereldtop. Tweemaal werd ze Europees kampioene, in 1982 en 1992. De prestigieuze Europese Top-12 wist ze 2x keer te winnen in 1982 en 1985. Van alle Europese tafeltennissters wist Bettine over all de meeste overwinningen te behalen bij dit evenement, namelijk 106.

In 1988 werd tafeltennis voor het eerst een Olympische Sport. Ze behaalde dat jaar in Seoul een kwartfinaleplaats. Ze nam ook nog deel aan de Olympische Spelen in 1992 en 1996.

Voor al haar prestaties werd Bettine in Nederland op verschillende manieren onderscheiden:

  • Ridder in de Orde van Oranje Nassau;
  • Erelid en Bondsridder van de Nederlandse Tafeltennisbond;
  • Sportvrouw van het jaar in 1981 en 1985.

Gedurende haar hele tafeltennis carrière en ook daarna heeft Bettine een speciale band met China gehad. In 1980 ging ze op 18 jarige leeftijd voor de eerste keer naar China voor een trainingsstage van 3 maanden. Later studeerde Sinologie aan de Universiteit van Leiden en was ze gedurende 3 jaar correspondent voor NRC-Handelsblad in Beijing.

Vanaf 1995 heeft ze ook 6 boeken geschreven, die allemaal te maken hebben met China, de cultuur en de inwoners. Naast het schrijven van boeken, geeft Bettine lezingen en verzorgt ze demonstraties.

Bondscoach kadetten meisjes
Sinds januari 2019 is Bettine Vriesekoop aangesteld als bondscoach van de meisjes kadetten. Met al haar ervaring en kennis begeleidt ze de Nederlandse talenten in hun loopbanen, een eerste stap in haar loopbaan als trainer/coach.

Wil jij Bettine Vriesekoop inzetten voor een clinic bij jouw club? Bekijk de mogelijkheden

Voor meer informatie over Bettine kijk op www.bettinevriesekoop.nl.

Bettine Vriesekoop in actie tijdens de Olympische Spelen 1992

 

Over Bettine in de media

Tubantia 15 april 2019