Veelgestelde Vragen over de NTTB App, het Digitaal Wedstrijdformulier en de Digitaal Lidmaatschapsbewijs

De vragen en antwoorden worden regelmatig aangevuld. Ook een vraag? Mail dwf@tafeltennis.nl
(Update 28 mei 2020 met beschikbaarheid app)

DWF=Digitaal WedstrijdFormulier
DLB=Digitaal LidmaatschapsBewijs
NAS=NTTB AdministratieSysteem

NTTB App

Q: Is de NTTB app al beschikbaar?
A: De app is ingediend in de Appstore en in de Google Playstore en begin juni beschikbaar

Q: Is er een test/betaversie?
A: Ja, maar alleen voor een kleine groep testers.

Q: Is de NTTB App ook benaderbaar met een Windows PC via de browser en internet?
A: De NTTB App is voorlopig alleen beschikbaar op smartphone en tablet. We verwachten volgend jaar wel met een browser versie te komen.

Q: Welke iOS en Android versies?
A: Vanaf iOS 10 (door Apple bepaald) en Android 6

Q: Hoe maken spelers een account aan?
A: De NTTB App is beschikbaar voor iedereen. NTTB-leden kunnen inloggen om gebruik te kunnen maken van zowel het DLB als het DWF. Voor het registreren van het account wordt het e-mailadres gebruikt dat door de ledenadministrateur van de vereniging in NAS geregistreerd is.

Q: Worden nog functies toegevoegd?
A: De Appontwikkeling is in volle gang. De functionaliteit en eenvoudige bediening hebben de eerste prioriteit gekregen. Input vanuit de pilotfase wordt meegenomen in de ontwikkelingen.

Digitaal lidmaatschapsbewijs DLB

Q: Waarom moet er toestemming gegeven worden om je geboortedatum zichtbaar te maken?
A: Bijvoorbeeld bij jeugdtoernooien voor de indeling, bij de competitie-indeling, etcetera. Dat is alleen voor de organisatoren of competitieleiders. Het mag ook uitgevinkt bij de privacy-instellingen, maar dan is de leeftijd van de speler onbekend en kunnen er beperkingen ontstaan in de mogelijkheden van het lidmaatschap.

Q: Zijn alle wijzigingen in de app (van e-mailadres, gegevens vereniging) ook direct in NAS aangepast? Of geldt dat alleen voor de uitslagen?
A: Alleen privacy, e-mailadres en wedstrijdresultaten.

Q: Is de app met lidmaatschapsbewijs een vervanging bij eredivisie voor de fysieke ledenpas?
A: Ja. Niet alleen voor de eredivisie, maar voor alle leden is dit het bewijs van lidmaatschap van de NTTB.

Q: Vervalt de huidige ledenpas?
A: Voorlopig is de oude (fysieke) ledenpas nog geldig. Vanaf 1 juli is er een overgangsregeling voor leden waarvan geen e-mailadres in NAS geregistreerd staat. 

Digitaal WedstrijdFormulier DWF

Q: Wanneer wordt DWF ingevoerd?
A: In de najaarscompetitie 2020 zal het Digitale Wedstrijdformulier (DWF) worden gebruikt, aangenomen dat de hiervoor benodigde reglementsaanpassingen tijdig zijn vastgesteld door de Bondsraad en de AfdelingsLedenVergaderingen (ALV’s). Hierover volgt nadere informatie zodra de ALV’s plaats hebben kunnen vinden.

Q: Geldt de NTTB app voor alle gebruikers of worden een aantal mensen hiervoor benaderd?
A: Iedereen kan de app gebruiken. Iedereen met een bondsnummer en (geldig) emailadres in NAS kan ook inloggen en meer functionaliteiten zien.

Q: Wordt er bij een invaller rekening gehouden met eventuele ratingregels binnen een afdeling? (naast de nog niet gebruikte invalverboden)
A: Nee, alleen via invalverbod regels.

Q: Kunnen we de standen (rechtstreeks) op de websites plaatsen?
A: Ja, er is een link beschikbaar om real-time resultaten te volgen, om in te bouwen op de website van de vereniging of om op een scherm op locatie te presenteren. Vergelijkbaar met Eredivisie Live-Score op tafeltennis.nl

Q: Kun je het hele formulier wissen en opnieuw beginnen?
A: Nee.

Q: Kan misschien een ‘gum’ toegevoegd worden bij het invullen van het formulier zodat je een wedstrijd of uitslag kunt herstellen?
A: Wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling.

Q: Als ik niet zo’n mooi digitaal scorebord heb maar gewoon het papieren wedstrijdformulier, dan vul ik gewoon de uitslag in in de App. Is dat correct?
A: Ja

Q: Moet je nog steeds papieren wedstrijdformulieren invullen en opsturen? Of scannen en mailen?
A: Voorlopig wel. Najaar 2020 is een pilot. Daarna kunnen de afdelingen hierover zelf beslissen. Het is de intentie dat de landelijke competitie vanaf 1 januari 2021 uitsluitend digitaal gaat.

Q: Kunnen spelers een pushbericht krijgen 1 uur na aanvang van de wedstrijd als dan nog niets is ingevuld?
A: Nee, dat is (nog) niet ingebouwd.

Q: Wat gebeurt als ik 15 invul bij een van de spelers, welke stand wordt dan ingevuld bij de ander?
A: 17.

Q: Je kan op de ‘beker’ drukken om aan te geven wie er gewonnen heeft”. Maar stel: aan het eind van het seizoen staan twee teams gelijk en het komt op gametelling of zelfs puntentelling. En iedereen is ‘lui’ geweest door niet de volledige uitslag in te vullen. De vraag: Moet je het niet gewoon verplichten om de volledige uitslag, naar eerlijkheid, in te vullen? Op het oude wedstrijdbriefje moest je het ook volledig invullen.
A: De wedstrijdsecretaris moet de ingevulde uitslag controleren en vervolgens accepteren zodat het definitief in NAS is ingevoerd. Als er geen gamestanden ingevuld zijn is het 11-0, 11-0, 11-0. Dit is de verantwoordelijkheid van de spelers.

Q: Kunnen beide teams opmerkingen sturen of alleen de thuisverenigingen?
A: Beide partijen.

Q: Kan deze app ook gebruikt worden in combinatie met het elektronisch telbord?
A:  Ja, dat is een geïntegreerde functie.

Q: Kan ik ook TTapp blijven gebruiken?
A: Het delen van informatie tussen NAS (NTTB) en TTapp is tot 2021 gegarandeerd.

Q: Kan ik het elektronisch telbord ook met TTapp blijven gebruiken?
A: Er verandert er in 2020 niets aan de werking van TTapp in relatie tot het score-board. Veel clubs in de Ere- en Eerste divisie hebben het digitaal scorebord gekocht. De digitale scoreborden van score-board.nl zullen daarom zowel TTapp als DWF ondersteunen.

Q: Welke functionaliteiten zitten in de nieuwe NTTB app?
A: De NTTB app maakt gebruik van de data uit NAS en toont deze op allerlei manieren, bijvoorbeeld de historie van gespeelde wedstrijden (zowel competitie als toernooien). In de komende periode zullen we meer vertellen over de functionaliteiten en als de app live is kan iedereen het zelf ontdekken.

Q: Kan ik printen vanuit de NTTB app?
A: Nee, het is niet mogelijk om pagina’s vanuit de app te printen.

Q: Er zijn meerdere (jeugd)wedstrijden tegelijkertijd bezig. Kan één iemand van alle wedstrijden de uitslagen invoeren?
A: Ja, per team kan een persoon (of meerdere personen) zoals een ouder/begeleider rechten krijgen voor het invullen van de uitslagen.

Q: Is een continue internetverbinding nodig?
A: Bij het invullen van de spelers is een actieve verbinding nodig, omdat een controle plaatsvindt. De scores kunnen ingevuld worden zonder verbinding. Ze worden doorgestuurd zodra er weer een verbinding is.

Rol Wedstrijdsecretaris en Competieleider

Q: Is het de bedoeling dat de spelers zelf de scores in gaan voeren of blijft dit de taak van de wedstrijdsecretarissen?
A: De spelers kunnen zelf de score invoeren. Indien een team het DWF heeft ingevoerd, dan zijn de resultaten daarmee vooraf ingevuld in NAS en hoeft de wedstrijdsecretaris deze invoer alleen nog maar in NAS te controleren en te accorderen. Voor elk team dat het DWF niet gebruikt, vult de wedstrijdsecretaris de resultaten nog gewoon op de bestaande manier in NAS in. De wedstrijdsecretaris moet dus alle formulieren nog gewoon op de bestaande manier in NAS verwerken. Daarin verandert vooralsnog niets.

Q: Ik ben wedstrijdsecretaris en niet in het bezit van een mobiele telefoon (smartphone) of tablet. Kan ik mijn werk dan wel gewoon blijven doen?
A: Ja, de wedstrijdsecretaris moet de formulieren nog gewoon op de bestaande manier in NAS verwerken. Daarin verandert vooralsnog niets en daar is geen smartphone of tablet voor nodig. Indien een team het DWF heeft ingevoerd, dan zijn de resultaten daarmee vooraf ingevuld in NAS en hoeft de wedstrijdsecretaris deze invoer alleen nog maar in NAS te controleren en te accorderen. Voor elk team dat het DWF niet gebruikt, vult de wedstrijdsecretaris de resultaten nog gewoon op de bestaande manier in NAS in.

Q: Is het voor verenigingen nog mogelijk om in NAS bij de invoer van de teamsamenstelling invoer DWF op ‘ja’ te zetten?
A: Bij reeds ingediende teams is dit momenteel niet mogelijk. De wedstrijdsecretaris kan dit later op elk moment gedurende de competitie per teamlid aanpassen.

Q: Als de wedstrijd gespeeld en ingevuld is door een speler en op voltooid gedrukt is krijgt de wedstrijdsecretaris deze automatisch binnen?
A: Wedstrijdsecretaris krijgt dat binnen in NAS.

Q: Ik vind dat er een keuze moet komen bij opmerking verzenden of deze naar de wedstrijdsecretaris moet of ook naar de competieleider
A: Reglementair moet het altijd naar beiden

Q: Heeft de competitieleider ook een functie in de app?
A: Nee.

Planning / agendafunctie

Q: Krijg je pushmeldingen wanneer er veranderingen in de poule zijn?
A: Nog niet, is wel gepland.

Q: Kun je de kalender importeren in je normale kalender?
A: Ja, het eerste icoon boven de geplande wedstrijd. Dit wordt gestuurd via e-mail.

Q: Is er integratie met agenda vanuit de app?
A: Ja.

Q: Kan ik ook voor andere teamspelers een planning maken?
A: Ja

Q: Kun je die planning ook voor het hele seizoen zien of alleen voor de eerstvolgende wedstrijd?
A: Je kunt alleen toekomstige wedstrijden zien. Een view van de oude wedstrijden wordt overwogen.

Q: Over de planning: Als een wedstrijd gespeeld is, dan verdwijnt deze uit het planning scherm. Bij de TTapp kon je in 1 ogenblik zien wie de vorige wedstrijden heeft gespeeld, en wie er gereden heeft. Komt dit in DWF ook? Of kan ik niet meer terugzien wie er bijvoorbeeld gereden heeft?
A: Dit wordt meegenomen voor verdere ontwikkeling.

 

Diversen

Q: Kan je berichten versturen binnen je clubleden (en eventueel ook naar niet NTTB leden omdat er bijv. omniverenigingen zijn)
A: Nee, maar dat is een goed idee. Zeker voor gebruikers van de app.

Q: Welke notificaties kun je instellen in de app? Bijvoorbeeld een melding wanneer de wedstrijdsecretaris een uitslag moet bevestigen?
A: Voorlopig geen.

Q: Tot wanneer gaan de historische gegevens terug?
A: Tot 1999, maar niet voor alle afdelingen.

Q: Verandert de boeteregeling ook met dit digitale formulier?
A: Ja. Hier wordt nog naar gekeken.

Q: Wat is de planning voor komend seizoen?
A: Iedereen kan najaar 2020 gebruik maken van de pilot fase.

Q: Draaide de demo in de webnars lokaal, waardoor het zo snel is?
A: Nee, op de meeste (moderne) mobiele telefoons is het ook zo snel. Snelheid is meer afhankelijk van de internetsnelheid dan van het apparaat.

Q: Komt er van deze app een kort instructiefilmpje zodat leden en ouders van leden ook begrijpen hoe ze deze app kunnen gebruiken?
A: Ja (zie onderaan deze pagina)

Q: Hoeveel MB vraagt de app om 1 wedstrijd te spelen?
A: Per klik een paar kilobyte. De hele app doorlopen kost ongeveer 100 KB.

 

Introductievideo

Instructievideo DWF