Veelgestelde Vragen over de NTTB App

 

inclusief het Digitaal Wedstrijdformulier
en de Digitale Ledenpas (lidmaatschapsbewijs)

 

  1. Inleiding

De belangrijkste functies in de NTTB App zijn het digitale lidmaatschapsbewijs (de ledenpas), het digitale wedstrijdformulier en de nieuwsnotificatie,

Met de introductie van het DWF gaan we in 2022 over van de pilotfase naar de start van de implementatie, waar we mee starten in de voorjaarscompetitie.

In deze Q&A geven we een reactie op veelgestelde vragen.

Heb je een andere vraag of feedback over de NTTB App? Mail naar dwf@tafeltennis.nl.

 

  1. Gebruikte afkortingen

DWF: digitaal wedstrijdformulier
NAS: NTTB Administratie Systeem
WS: wedstrijdsecretaris
CL: competitieleider
NPC: non playing captain (aanvoerder/coach/begeleider)

 

  1. NTTB App

 Q: Is het alleen een app of is dit ook op een computer te benaderen?
A: Voorlopig is de NTTB App alleen via de app (telefoon en tablet) beschikbaar.

Q: Welke iOS en Android versies worden ondersteund?
A: Vanaf iOS 10 (iPhone 5s en later; door Apple bepaald) en Android 7.

Q: Hoe maak ik een account aan?
A: De NTTB App is beschikbaar voor iedereen. NTTB-leden kunnen aanvullend inloggen om gebruik te kunnen maken van zowel het digitale lidmaatschapsbewijs (ledenpas) als het digitale wedstrijdformulier.

Registreren kan in de NTTB App met het bondsnummer en het e-mailadres dat door de ledenadministrateur van de vereniging in NAS geregistreerd is. Na registratie in de app ontvang je een e-mail met de link om de eerste keer in te loggen (op de telefoon of tablet). 

Als je niet weet met welk e-mailadres je in NAS staat, neem dan contact op met de ledenadministrateur van je vereniging. Als je geen e-mail ontvangen hebt controleer dan eerst je spam-box. Als hier ook niets in zit, neem dan contact op met DWF@tafeltennnis.nl.

Q: Hoe reset ik een wachtwoord?
A: Dit kan op het startscherm van de app, hier kom je door uit te loggen. Vul je bondsnummer in en klik op “Ik ben mijn wachtwoord vergeten”. Je ontvangt dan een e-mail met een link.

Q: Worden er nog functies toegevoegd aan de NTTB App?
A: De NTTB App ontwikkeling is in volle gang.

Op dit moment ligt de focus volledig op het digitale wedstrijdformulier. Deze functionaliteit heeft de hoogste prioriteit gekregen.

Later volgt meer aandacht voor de lay-out en de ontwikkeling en ingebruikname van andere functies. Input vanuit de pilotfase wordt meegenomen in de lijst met ontwikkelingen.

Q: Is er een Helpdesk?

A: Ja, zie https://tafeltennis.nl/helpdesk-nttb-app/. Deze Helpdesk is voor technische vragen. Voor inhoudelijke vragen over de competitie kun je als speler contact opnemen met de wedstrijdsecretaris van je vereniging. De wedstrijdsecretaris kan contact opnemen met de betreffende competitieleider.

 

 

  1. Ledenpas (lidmaatschapsbewijs)

 Q: Vervalt de plastic ledenpas?
A: Voor de ledenpas maakt het niet uit of deze fysiek of digitaal is. Beide zijn reglementair toegestaan. Fysieke ledenpassen worden niet meer gemaakt. Sinds eind 2020 ontvangen nieuwe leden via e-mail een Welkom-brief met daarin informatie over de NTTB App en de digitale ledenpas.

 Q: Is de NTTB App met lidmaatschapsbewijs een vervanging bij eredivisie voor de fysieke ledenpas?
A: Ja. Niet alleen voor de eredivisie, maar voor alle leden is dit het bewijs van lidmaatschap van de NTTB.

Q: Welke persoonsgegevens kan ik zelf beheren?
A: Je e-mailadres en de privacy-instellingen.
Voor meer informatie over de privacy: https://www.nttb.nl/update-privacyverklaring/
Wijzigingen in de NTTB App worden ook direct in NAS aangepast.

 Q: Wat als ik ontdek dat informatie ontbreekt of niet correct is?
A: Het kan een dag duren voordat informatie uit NAS beschikbaar is in de NTTB App. Als er een dag later niets veranderd is, meld dit bij DWF@tafeltennis.nl.

 Q: Ik wil of kan niet registreren omdat ik geen smartphone heb of een smartphone met een te lage iOS of Android versie. Kan ik wel competitie spelen?
A: Ja, je kunt gewoon competitie spelen. Het wedstrijdformulier kan ingevuld worden door een teamgenoot of NPC. 

 

 

  1. Digitaal wedstrijdformulier (DWF)

 Q: Wie kan het wedstrijdformulier invullen?
A: Spelers en NPC’s (Non Playing Captain, dit zijn coaches/begeleiders die niet tot het team behoren) kunnen het wedstrijdformulier invullen als de competitieleider het voor de betreffende competitie of klasse heeft toegestaan en als de wedstrijdsecretaris van de vereniging autorisatie heeft gegeven. Ieder NTTB lid kan als NPC fungeren.

Q: Wanneer kan ik het digitale wedstrijdformulier invullen?
A: Vanaf de speeldag tot zondagochtend. Houd er rekening mee dat de wedstrijdsecretaris tijd nodig heeft om de wedstrijd te bevestigen.

 Q: Hoe kan ik de wedstrijd volgen?
A: Het is mogelijk om het verloop van de wedstrijd te volgen. Navigeer naar de wedstrijd via het poule overzicht. Dit kan vanuit het overzicht van jouw club, de poule van je eigen team of via de navigatie op de homepagina van de NTTB App (zoek de juiste competitie op). Selecteer de wedstrijd om de scores te volgen.

 Q: Nu zal er naast de DWF nog een papieren versie zijn. Maar als dat niet meer is, hoe gaat het dan als de tablet of smartphone het niet doet of er andere technische problemen ontstaan?
A: Een papieren formulier met handtekening kan nog (binnen de club) gebruikt worden. De wedstrijdsecretaris van de vereniging moet zorgen dat de resultaten op tijd in NAS of in de NTTB App ingevuld en bevestigd worden.

 Q: Moet ik nog steeds papieren wedstrijdformulieren invullen en opsturen? Of scannen en mailen? Wanneer wordt het DWF ingevoerd?
A: Omdat het digitale wedstrijdformulier in een pilotfase zit is tijdens de pilot het papieren formulier leidend. Dit betekent dat dit volledig ingevuld dient te worden. Daarna dient het conform de afspraken verwerkt te worden, zoals gecommuniceerd door de betreffende competitieleider.
Dit antwoord krijg in 2022 een update!

Q: Aan wie kan ik inhoudelijke vragen over de competitie stellen?
A: De Helpdesk van de NTTB App is voor technische vragen. Voor inhoudelijke vragen over de competitie kun je als speler contact opnemen met de wedstrijdsecretaris van je vereniging. De wedstrijdsecretaris kan contact opnemen met de betreffende competitieleider.

Q: Wordt er bij een invaller rekening gehouden met eventuele ratingregels binnen een afdeling (naast de nog niet gebruikte invalverboden)?
A: Elke competitieleider communiceert over de in zijn of haar competitie geldende invalverboden. In het geval van de afdelingen West, Midden en Noord en in de landelijke competitie zijn de invalverboden opgenomen in de NTTB App

Q: Het is niet verplicht om de games en punten in te vullen. Wat als aan het eind van het seizoen twee teams gelijk eindigen en gametelling of zelfs puntentelling nodig is?
A: Tijdens de pilot is het papieren formulier leidend. De wedstrijdsecretaris moet de ingevulde uitslag controleren en vervolgens accepteren zodat het definitief in NAS is ingevoerd. De competitieleider heeft de eindcontrole bij het gelijk eindigen in de poule. Als alle games in NAS zijn ingevuld is dit eenvoudig te controleren. Als dat niet het geval is moeten alle wedstrijdformulieren bekeken worden. Als deze niet zijn opgestuurd naar de competitieleider moeten deze alsnog opgevraagd worden. Afspraken over het wel of niet opsturen van de wedstrijdbriefjes zijn per competitie bepaald.
Na de pilot wordt het invullen van de game-standen verplicht.
Dit antwoord krijg in 2022 een update!

Q: Kan ik ook TTapp blijven gebruiken?
A: TTapp werkt net zoals voorheen, maar alleen met de NTTB App worden de resultaten naar NAS geschreven.

Q: Welke functionaliteiten zitten in de NTTB App?
A: De NTTB App maakt gebruik van de data uit NAS en toont deze op allerlei manieren, bijvoorbeeld voor het tonen van je digitale ledenpas, de historie van gespeelde wedstrijden (zowel competitie als toernooien) en ratings.

Q: Er zijn meerdere (jeugd)wedstrijden tegelijkertijd bezig. Kan één iemand van alle wedstrijden de uitslagen invoeren?
A: Ja, als iemand de rechten heeft voor meerdere wedstrijden kan hij deze tegelijkertijd invullen. Deze rechten dienen door de wedstrijdsecretaris van de betreffende club toegewezen te zijn.

Q: Is een continue internetverbinding nodig?
A: Bij het invullen van de spelers (opstelling) is een actieve verbinding nodig, omdat een controle plaatsvindt. De scores kunnen ingevuld worden zonder verbinding. Ze worden doorgestuurd zodra er weer een verbinding is. Voor het afronden van het formulier is weer een internetverbinding nodig.

Q Als het team bij opmerkingen niets ingevuld heeft kan de wedstrijdsecretaris die dan naderhand nog invullen? En wie vult die dat dan nog in voor de tegenstander?
A: Beide teams kunnen in DWF opmerkingen zetten. De wedstrijdsecretaris kan opmerkingen in NAS toevoegen.

Q: Hoe vul ik in als een team niet op komt dagen?
A: Alleen bij de opmerkingen. De wedstrijdsecretaris moet daarna actie ondernemen.

Q: Controleert de NTTB App ook de invalverboden?
A: Alleen als de competitieleider dat wil. Tot nu is dit het geval in de afdelingen West, Midden en Noord en in de landelijke competitie.

Q: Houdt de app ook bij hoeveel invalbeurten iemand al heeft gehad?
A: Nee.

 

 

 Planning wedstrijden

 

Q: Wat zijn de functies in de agenda?
A: In de agenda kun je plannen wie welke wedstrijd speelt en afspraken registreren wie er zal rijden. De NPC heeft ook toegang tot de agenda van het team.

 Q: Hoe kan ik de planning in mijn agenda zetten? Hoe kan ik de planning delen met teamgenoten en NPC’s?
A: In de planningskaart en bij de wedstrijd op het Home scherm zit een icoontje om de uitnodiging naar jezelf te sturen via e-mail en van daaruit in de agenda te plaatsen. Ook teamgenoten en NPC’s kunnen de wedstrijd naar het eigen e-mailadres sturen om in de agenda te zetten.

Q: Hoe moet ik een invaller inplannen?
A: Je kunt een invaller niet meenemen in de planning in de NTTB App.

Q: Wordt de ingevulde speelagenda gedeeld met Outlook?
A: Ja, door op een icoontje te drukken. Zie de Help in de NTTB App.

Q: Kan ik ook voor andere teamspelers een planning maken?
A: Ja, de planning kan voor het hele team ingevuld en aangepast worden.

Q: Het plannen van het team gebeurt per wedstrijd. Kan ik ook een totaaloverzicht zien? Wie speelt hoe vaak uit/thuis en wie rijdt hoe vaak?
A: Dit is zichtbaar.

Q: Zijn beslissingswedstrijden ook zichtbaar in de planning?
A: Ja, alles wat in NAS wordt gepland komt terug in DWF.

 

 

 

  1. Digitale scoreborden en livescoring

Q: Kan ik de app ook gebruiken in combinatie met het elektronisch telbord?
A: Ja, dat is een geïntegreerde functie. Zie de meest recente versie van het score-board voor het koppelen van de app aan het telbord.

Q: Hoe verbind ik de NTTB App met het digitale scorebord?
A: De NTTB App kan ook verbonden worden met het digitale scorebord van score-board. Daarvoor moet wel een instelling van het scoreboard aangepast worden bij het eerste gebruik. Dit kan via de webbrowswer interface van het bord.

Open een browser en type het IP-adres van het bord in (het ip-adres is te zien wanneer je het scorebord aan zet). Log in in met de admin credentials, deze staan in de handleiding van het score-board.

Op het inlogscherm is te zien met welke app het bord is verbonden: ,de NTTB App , TT App of de MQTT server. Wanneer je de verbinding wilt wijzigen ga je naar ‘Score-board instellingen’ in het menu overzicht.

Wijzig de geselecteerde server naar ‘NTTB App’ (let op: het bolletje staat achter de servernaam) en druk daarna op ‘Submit’ om de aanpassing op te slaan. Hierna zal het scorebord automatisch herstarten en is het verbonden met de NTTB App. Het bord kan nu verder ingesteld worden via de NTTB App.

Q: Hoe activeer ik het scorebord?
A: Door het IP-adres van het scorebord te invullen. Indien je het score-board eerder met TTapp hebt gebruikt dien je deze ‘om te zetten’. Dat kan door in te loggen op het score-board d.m.v. het IP-adres. Zie de meest recente versie van de handleiding van het score-board voor de juiste stappen om de NTTB App te koppelen.

 

 

  1. Rol wedstrijdsecretaris en competitieleider 

Q: Is het de bedoeling dat de spelers zelf de scores invoeren of blijft dit de taak van de wedstrijdsecretarissen?
A: De spelers kunnen zelf de score invoeren. Indien een team het DWF heeft ingevuld, dan worden de resultaten naar NAS geschreven en hoeft de wedstrijdsecretaris deze invoer alleen nog maar in NAS te controleren en te accorderen. Voor elk team dat het DWF niet gebruikt, vult de wedstrijdsecretaris de resultaten nog gewoon op de bestaande manier in NAS in. Het scheelt voor de wedstrijdsecretaris veel werk wanneer zoveel mogelijk teams de uitslagen in de NTTB App invullen.

Q: Ik ben wedstrijdsecretaris en niet in het bezit van een mobiele telefoon (smartphone) of tablet. Kan ik mijn werk dan wel gewoon blijven doen?
A: Ja, de wedstrijdsecretaris moet de formulieren nog gewoon op de bestaande manier in NAS verwerken. Daarin verandert vooralsnog niets en daar is geen smartphone of tablet voor nodig. Indien een team het DWF heeft ingevoerd, dan zijn de resultaten naar NAS geschreven en hoeft de wedstrijdsecretaris deze invoer alleen nog maar in NAS te controleren en te accorderen. Voor elk team dat het DWF niet gebruikt, vult de wedstrijdsecretaris de resultaten nog gewoon op de bestaande manier in NAS in.

Q: Is het voor verenigingen nog mogelijk om in NAS bij de invoer van de teamsamenstelling invoer DWF op ‘ja’ te zetten?
A: De wedstrijdsecretaris kan dit op elk moment gedurende de competitie per teamlid aanpassen. Na publicatie van de competitie verloopt dit via de NTTB App (niet via NAS). Hierbij is het wel van belang dat de competitieleider dit open heeft gezet voor de betreffende competitie.

Bij wedstrijden met een officiële scheidsrechter kan alleen de scheidsrechter het DWF invullen. Dit geldt dus voor de eredivisie dames en heren en de 1ste divisie heren.

Q: Heeft de competitieleider ook een functie in de app?
A: Nee. Voor de competitieleider verloopt het gehele proces in NAS.

Q: Moeten de uitslagen nog altijd zondag voor 12.00 officieel geregistreerd zijn in NAS?
A: Zie het (afdelings)competitiereglement voor de deadline per competitie.

Q: Dit is voor de wedstrijdsecretaris toch best nog wat werk, zowel in NAS als in NTTB App. Klopt dat?
A: Tijdens de pilotfase wel. Daarna kan het versoepeld worden. Als de spelers het wedstrijdformulier goed invullen in de NTTB App is het juist veel minder werk (alleen controleren en accorderen).

Q: Zijn wijzigingen in uitslagen in NAS door de competitieleider nog steeds leidend?
A: Ja, deze zullen voor nu wel altijd op basis van het papieren wedstrijdformulier zijn.

 

 

  1. Diversen

 Q: Verandert de boeteregeling ook met dit digitale formulier?
A: Bij het definitief invoeren van de NTTB App zal ook naar de boeteregeling worden gekeken en deze zal daar waar nodig worden aangepast.

Q: Hoeveel MB vraagt de NTTB App om 1 wedstrijd te spelen?
A: Per klik een paar kilobyte. De hele app doorlopen kost ongeveer 100 KB.

Q: Moeten clubs verplicht wifi aanschaffen of data verstrekken onder de leden!?
A: De data die gebruikt wordt is een paar KB, dit is verwaarloosbaar bij een abonnement, maar het is wel fijn als er bij de club WiFi is. Dit wordt echter niet verplicht.