De zaal bij tafeltennisvereniging VVV in Leidschendam was zaterdag 21 mei afgeladen met supporters. De promotie/degradatie wedstrijden moesten gespeeld worden en VVV was bereid om de organisatie hiervoor op zich te nemen.

Dames
Bij de dames werd de strijd gestreden tussen DHC 1 en Disnierats 1. DHC verloor vorige week de Play-Down wedstrijd, voor behoud in de eredivisie, met 4-3 van AnytimeFitness/Westa. Om te kunnen handhaven in de hoogste klasse had DHC nog één kans. Zaterdag was het erop of eronder tegen de dames van Disnierats 1. Dit team uit Hoorn won de kampioenswedstrijd van de eerste divisie met 4-2 van Tempo Team 1 en konden promoveren naar de eredivisie als ze DHC zouden verslaan.

Janine Grootjans zette Disnierats op een 1-0 voorsprong door Olga Dmitrieva met 3-0 te verslaan. Vervolgens trok Jisiwei Luo de stand gelijk door met 11-9 in de vijfde game te winnen van Nicole van der Ark. Nu de kop eraf was en de spanningen wat meer op de achtergrond stoomde DHC door en mogen de speelsters door de 4-1 overwinning volgend seizoen weer op het hoogste niveau gaan acteren.

Vanaf dit najaar zal de dames eredivisie bestaan uit de volgende zes teams: Dozy Den Helder/Noordkop, VTV (N), FysioScheepje/SKF, Scylla, AnytimeFitness/Westa en DHC.

Arjan Huiden (links) tegen Marco van Elferen.

Heren
Bij de heren was de wedstrijd tussen deBoer Taverzo 2 en Tempo-Team 2 een stuk spannender. Taverzo miste de eerste kans op handhaving tegen VeerhuisWessem/Westa door met 4-0 te verliezen. In het duel tegen Hilversum 1 won het team uit Zoetermeer met 4-0 en dwong het daarmee nog een kans op behoud af. Tempo-Team 2 verloor vorige week de wedstrijd tegen PingPongAlkmaar, de andere kampioen in de eerste divisie, met 4-2 waarmee PingPongAlkmaar direct is gepromoveerd naar de eredivisie.

Vooraf werd Taverzo als favoriet gezien, maar qua statistieken lagen de teams bijzonder dicht bij elkaar. Telkens nam Tempo-Team de leiding maar kwam Taverzo langszij. Bij een 2-1 voorsprong voor het Amsterdamse Tempo-Team wist Arjan Huiden knap gelijk te maken tegen Marco van Elferen. Vervolgens won Melanie Bierdrager haar tweede wedstrijd van de dag tegen Patrick Bruijne, maar trok routinier Jonah Kahn de stand weer gelijk tegen Sanne de Hoop. Uiteindelijk moest het dubbelspel de beslissing brengen. Ook deze wedstrijd werd pas in de vijfde game beslist waarin Arjan Huiden en de 14-jarige Ivan Kahn een 4-1 achterstand wisten goed te maken en daarmee een 4-3 overwinning voor deBoer Taverzo 2 binnenhaalden.

De eredivisie bij de heren ziet er in het najaar als volgt uit: deBoer Taverzo 1, deBoer Taverzo 2, WELYNQ/TTV Maashorst, Combilo TOGB, van Wijnen/Smash ’70, Klimaatgroep Stars, VeerhuisWessem/Westa en PingPongAlkmaar.

Het was een bijzonder mooie tafeltennismiddag met spannende wedstrijden en veel publiek, een echte promotie voor de sport. Speciale dank aan VVV die de dag op een fantastische wijze heeft georganiseerd.

Aanstaande donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) zal de finale Eredivisie worden gespeeld. Meer informatie over de finales vind je hier.