De reguliere competities in de Eredivisie dames en senioren (heren) zijn afgerond en de halve finalisten play-off zijn bekend. In de Kampioensgroep (hoogste klasse jeugd) werden zaterdag 13 april de finalisten bekend na bloedstollende wedstrijden in de halve finales play-off.

 

Eredivisie senioren
Vóór de laatste speelronde op 13 april waren drie van de vier halve finalisten play-off al min of meer bekend: De Boer Taverzo 1, Estillon Maashorst en Klimaatgroep Stars. De resterende plaats voor de halve finale play-off zou ingevuld gaan worden door VeerhuisWessem/Westa of vanWijnen/Smash ’70. In de allerlaatste wedstrijd stonden de twee teams tegenover elkaar, maar Smash ’70 uit Hattem had het voordeel van een thuiswedstrijd. Ondanks dat de thuisploeg een 5-2 nederlaag leed, waren die twee punten genoeg om de halve finale te bereiken. Alle uitslagen en standen vind je op EREDIVISIE – Tafeltennis.nl.

 

Het team Van Wijnen/Smash ’70

Programma play-off / play-down Eredivisie senioren (heren)
Aankomend weekend (20 en 21 april) zal bepaald worden welke teams op 9 mei (Hemelvaartsdag) gaan strijden om de voorjaarstitel 2024. Estillon Maashorst 1 uit Uden won in december 2023 de najaarstitel. Indien zij ook de voorjaarstitel winnen mogen zij zich Algeheel Landskampioen 2023/2024 noemen. Mocht een ander team de voorjaarstitel op haar naam schrijven dan volgt op vrijdag 10 mei een allesbeslissende wedstrijd tussen de najaars- en voorjaarskampioen. Lees hier meer over de speelwijze, waaronder een mogelijke ‘Gouden Wedstrijd’ van de halve finales bij de senioren.

Play-off
20 april 16:00  van Wijnen/Smash ’70 1 – De Boer Taverzo 1
20 april 15:00  Klimaatgroep Stars 1 – Estillon Maashorst 1
21 april 14:00  De Boer Taverzo 1 – van Wijnen/Smash ’70 1
21 april 14:00  Estillon Maashorst 1 – Klimaatgroep Stars 1

 

Play-down
20 april 15:00  De Boer Taverzo 2 – VeerhuisWessem/Westa 1
20 april 14:00  AutoJ.deGooijer/SKF 1 – Tempo-Team 1
21 april 14:00  VeerhuisWessem/Westa 1 – De Boer Taverzo 2
21 april 14:00 Tempo-Team 1 – AutoJ.deGooijer/SKF 1

VeerhuisWessem/Westa, Tempo-Team, AutoJ.deGooijer/SKF en De Boer Taverzo 2 zullen gaan strijden om handhaving en tegen degradatie. De winnaars van de halve finales play-down handhaven zich direct in de Eredivisie. De verliezers spelen vervolgens de finale play-down. Daarvan degradeert de verliezer naar de 1e divisie. De winnaar speelt vervolgens nog een duel tegen de verliezer van de promotiewedstrijd tussen de kampioenen van de beide 1e divisiepoules. De meeste wedstrijden zijn ook te volgen via livestream.

 

Sanne de Hoop in actie voor VTV uit Nieuwegein

Eredivisie dames
Net als bij de heren plaatsen ook bij de dames de beste vier teams zich voor de halve finales play-off. Regerend landskampioen VTV uit Nieuwegein eindigde als eerste en neemt het op tegen het Leidse Scylla dat op plaats vier eindigde. De andere halve finale gaat tussen Dozy Den Helder en FysiqVision/SKF.

De dames van RestaurantPont/Westa en Hilversum eindigden respectievelijk op plaats 5 en 6 en zullen de play-down finale spelen op neutraal terrein. De winnaar van deze wedstrijd handhaaft zich in de Eredivisie. De verliezer speelt nog een promotie/degradatie duel tegen de De Boer Taverzo 1 dat kampioen werd in de 1e divisie. Bekijk alle uitslagen en standen op EREDIVISIE – Tafeltennis.nl.

Programma play-off / play-down Eredivisie dames
28 april 14:00  Dozy Den Helder/Noor 1 – FysiqVision/SKF 1
4 mei 14:00  VTV (N) 1 – Scylla 1
11 mei 14:00 RestaurantPont/Westa 1 – Hilversum 1

Check onze kalender voor de links naar livestream.

 

Finale Kampioensgroep jeugd
De vier halve finalisten Rijnsoever/Scylla, Tempo-Team, Avanti en Hilversum waren duidelijk aan elkaar gewaagd want de halve finales play-off waren werkelijk bloedstollend. In de eerste halve finales op 6 april wisten Rijnsoever/Scylla en Avanti hun wedstrijden met 6-4 te winnen van respectievelijk Hilversum en Tempo-Team. In de returnwedstrijden op 13 april hadden zij dus 5 punten nodig om de finale te bereiken. En die punten kregen ze niet kado! Avanti leek de buit bijna binnen te hebben bij een 4-2 voorsprong maar Tempo-Team vocht knap terug en trok de stand gelijk. In de negende wedstrijd viel dan wel het doek voor de Amsterdammers toen Kenji van Enckevort zijn meerdere moest erkennen in Yunah Ritzerveld van Avanti.

Bij de wedstrijd in Katwijk tussen het combiteam Rijnsoever/Scylla en Hilversum was het nog spannender. De thuisspelende ploeg keek na zes wedstrijden tegen een 4-2 achterstand aan en was allesbehalve zeker van een finaleplaats. Maar door twee goede overwinningen van Jitte de Klerk en Imre Hedemann stonden de teams weer op gelijke hoogte. Hilversum gaf niet op en met 11-9 in de 5e game wist Melle Scholten Hilversum weer op voorsprong te zetten. In de laatste wedstrijd was het alles of niets! En dat werd alles voor Rijnsoever/Scylla doordat Bjorn de Klerk de laatste pot met 3-0 wist te winnen.

Op donderdag 9 mei zal in Hilversum worden uitgemaakt wie zich Kampioen van Nederland 2023/2024 mag noemen. De finale tussen Rijnsoever/Scylla en Avanti zal om 11:30 uur beginnen.

Jeugdteam Avanti (foto overgenomen van TTV Avanti).

Jeugdteam Rijnsoever/Scylla. Fotograaf: Joost van Santen.