TTV Lybrae Heerlen is zondag kampioen van Nederland geworden. In een zinderende eredivisiefinale won het team met 1-3 van Dozy Den Helder. Voor het eerst sinds 2012 gaat de kampioensbeker mee naar Limburg.

Het was een schitterende finale in Hilversum, tussen twee topteams die elkaar tot het uiterste dreven. De spectaculaire openingswedstrijd zette de toon in deze spannende eindstrijd: die ging namelijk tussen twee ervaren speelsters: Ana Gogorita speelde tegen Elena Timina. Laatstgenoemde won namens Heerlen alle duels in de Eredivisie en zij speelde nu haar belangrijkste wedstrijd van het jaar. De eerste game was direct spannend: die ging met 12-10 naar Gogorita. De tweede game, die gekenmerkt werd door veel lange rally’s, ging met 11-9 naar Timina. De verschillen tussen beide dames waren minimaal en dat was ook te merken in de derde game, die met 8-11 naar Timina ging. Hierna kwam Gogorita overtuigend terug tot 2-2. Timina gaf in de vijfde game een 10-6 voorsprong weg. Bij een stand van 10-9 had Gogorita geluk met een netbal en hierna won ze vervolgens met 12-10. Hierdoor kwam Dozy op 1-0 in wedstrijden.

Heerlen komt op 1-2 voorsprong
Hierna was het de beurt aan Yun Zhang en Tatiana Garnova. De andere Russische van Heerlen startte overtuigend met 8-11 winst in de eerste game en ook de tweede game werd een prooi voor de Limburgers. Die won Garnova met 9-11. Yun Zhang knokte zich knap terug tot 2-1 door een gamestand van 11-9 neer te zetten, maar in de vierde game maakte Garnova het karwei af: ze won met 9-11 en de stand was dus 1-1. De twee ‘jonkies’ Rachel Gerarts en Yoeke Gunsing maakten er hierna een leuke derde wedstrijd van. De Limburgse Gerarts, een echte clubspeelster van Heerlen, startte sterk en nam een 0-2 voorsprong. Gunsing knokte zich terug in de game en na gamepoints over en weer, won Gerarts met 14-12. Heerlen kwam dus op een 1-2 voorsprong.

Garnova beslist het duel
Kopvrouw Ana Gogorita deed hierna wat er van haar werd verwacht: ze nam het team van Dozy Den Helder op sleeptouw. De ervaren speelster won met scores van 15-13 en 11-9 de eerste twee games van Tatiana Garnova. Hierna volgde er net als in game een wederom een zenuwslopende game. Ditmaal won Garnova met 13-15. De zaal in Hilversum stroomde steeds voller en het tafeltennis was van zeer hoog niveau. Garnova sleepte er hierna een vijfde game uit. De tafeltennishal werd voller en voller en de druk op de speelsters nam alsmaar toe. Garnova won de vijfde game, waarna er veel ontlading volgde. Voor het eerst sinds 2012 is Heerlen kampioen van Nederland. Na zes opeenvolgende zeges is Dozy Den Helder de kampioensbeker dus voor minimaal één jaar kwijt.

Dozy Den Helder/Noor 1
TTV Lybrae Heerlen 1
scores  1 – 3
Dozy Den Helder/Noor 1 TTV Lybrae Heerlen 1   1 – 3
Gogorita, A. (Ana) Timina, E. (Elena) 3-2(10,-9,-8,5,10)
Zhang, Y. (Yun) Garnova, T. (Tatiana) 1-3 (-8,-9,9,-9)
Gunsing, Y. (Yoeke) Gerarts, R. (Rachel) 0-3 (-7,-9,-12)
Gogorita, A. (Ana) Garnova, T. (Tatiana) 2-3(13,9,-13,-7,-9)