Van Wijnen-Smash’ 70 is zondag voor het eerst in de clubhistorie landskampioen geworden. De club uit Hattem versloeg in de eredivisie finale deBoer Taverzo uit Zoetermeer met 3-1, waarna de aanhang van Smash’ 70 een enorm feest vierde in de volle tafeltennishal.

In 2014 speelden beide teams ook al de finale van de eredivisie tegen elkaar: toen won Taverzo. Sowieso heeft de club uit Zoetermeer de prijzenkast de laatste jaren flink aangevuld: Taverzo won de titel in 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017, terwijl de club uit Hattem voorafgaand aan deze finale nog nooit landskampioen werd. David McBeath zette Taverzo in de openingswedstrijd tegen Michel de Boer nog wel op voorsprong. De Britt toonde zijn goede vorm tegen de ervaren De Boer en won met 11-9, 11-6 en 11-2. De ervaren speler van Smash ’70 bleek niet opgewassen tegen het flitsende spel van de Engelsman en zo kwam Taverzo snel op een 1-0 voorsprong.

Brodd maakt gelijk
Hierna volgde het topduel tussen de Thai Padasak Tanviriyavechakul en de Zweed Viktor Brodd. Beide internationals maakten dit seizoen veel indruk met fraaie zeges en de mannen maakten er een echte finale-waardige wedstrijd van. De kopman van Smash Viktor Brodd was in een wedstrijd van hoog niveau effectiever dan zijn tegenstander: hij won de eerste twee games met 11-6 en 12-10. De Thai kwam hierna sterk terug tot 2-1, maar hij kon niet voorkomen dat Brodd het duel met 1-3 won. De sfeer in de zaal was uitstekend: de fans in de blauwe shirts van Smash’ 70 maakten veel lawaai en ook de meegereisde fans uit Zoetermeer, ook in het blauw gehuld, stonden achter hun ploeg. De ambiance was dus absoluut finale-waardig.

De Vries verslaat Folwarski
Jakub Folwarski en Martijn de Vries betraden hierna het strijdtoneel. De Vries, zeer populair bij de fans van Smash’ 70, bracht de aanhang uit Hattem in extase met zijn goede spel. Ook Folwarski toonde zijn klasse, waardoor het een spannend duel werd. De Vries won de eerste game met 13-11 en na meeslepende game vol emoties pakte hij ook de tweede game: de uitslag was 14-12. Gesterkt door de massale steun van de uitzinnige ‘blauwe hoek’ uit Hattem, won De Vries de wedstrijd met 1-3, want de derde game was wel een prooi voor de Pool. De stand werd 2-1 voor Smash’ 70.

Kopman klaart de klus
Kopman Viktor Brodd kon het karwei hierna afmaken voor Smash’ 70. De Zweedse kopman bleef koel ondanks alle drukte om hem heen en speelde een prima wedstrijd tegen David McBeath. De Britt bood Brodd goed weerstand, maar hij was simpelweg niet in staat om de linkshandige ster van Smash’ 70 af te stoppen. De eerste game was 4-11 en Brodd trok deze goede lijn door in de overige games. Het publiek uit Hattem maakte zich op voor een feestje, want de Zweed sloeg zijn team naar de eerste landstitel ooit. Hij won de tweede game met 11-5 en de derde met 11-6, waarna er een gigantisch feest ontstond op het centre-court.

Zondag 19 mei is dus een historische dag geworden voor Smash’ 70, voor Taverzo zijn de druiven zuur. Voor het tweede opeenvolgende jaar verloor de club uit Zoetermeer de eredivisiefinale.

eBoer Taverzo 1 Smash ’70 (H) 1   1 – 3
McBeath, D. (David) Boer, M. de (Michel) 3-0 (9,6,2)
Tanviriyavechakul, P. (Padasak) Brodd, V.S.E. (Viktor) 1-3 (-6,-10,6,-5)
Folwarski, J. (Jakub) Vries, M. de (Martijn) 1-3 (-11,-12,9,-8)
McBeath, D. (David) Brodd, V.S.E. (Viktor) 0-3 (-4,-5,-6)