Een dikke nederlaag. Maar de cijfers zeggen niet alles. De uitslag verbloemt namelijk de onverwacht goede tegenstand van de promovendus. De nieuweling pakte drie games en was in meerdere andere games niet bepaald kansloos. “Een verrassend goede tegenstander”, vond ook de nieuwe Dozy-coach Ana Gogorita.

“We dachten voor de wedstrijd, dat we binnen anderhalf uur klaar zouden zijn. Zes keer 3-0 verliezen en dat was het dan. Inpakken en op naar de volgende wedstrijd.” Romy Gielings van Vriendenschaar voelde de sfeer binnen haar team vooraf goed aan. Realisme. Maar wel het doel om alles te geven en te willen leren tegen de top van de eredivisie.

Zelf deed Romy het goed. Ze speelde twee partijen en was in beide niet bepaald kansloos. Tegen Yoeke Gunsing werd het 5-11, 7-11, 11-5 en 9-11. Bijna een vijf-gamer. Romy: “Het liep lekker. Op de cruciale momenten ontbreekt misschien het gevoel op dit hoge niveau, maar ik ben niet ontevreden.” Tegen Dobrila Jorguseska zat er misschien nog wel meer in. Het werd 11-8, 10-12, 9-11 en 6-11.

Beter dan verwacht
Zo werd het toch nog een leuke wedstrijd. Voor de thuisploeg, maar ook voor de kampioen. “Vriendenschaar was veel beter, dan wij vooraf hadden verwacht”, bekende Ana Gogorita, die dit keer niet speelde, maar alleen als coach actief was in Gouda. Ze volgt de gestopte Theo Wijker op en zal dit seizoen speler-coach zijn. Maar ze stelde zichzelf zaterdag nog niet op.

De tegenstand van Vriendenschaar was heel welkom voor Gogorita en haar speelsters. Ana: “September is voor ons een hele belangrijke maand. De eredivisie begint en aan het einde van deze maand spelen we Europa Cup. Nu volgen nog twee eredivisiewedstrijden vóór de Europa Cupwedstrijden aan bod komen. Dat hebben we nodig. De tegenstand van Vriendenschaar kwam ons dus goed uit. Er waren veel close games. Het was zeker geen walk over. Fijn, want je hebt veel weerstand nodig om beter te worden.”

“Fijn op hoger niveau”
Bij Vriendenschaar hebben ze andere doelstellingen. Degradatie ontlopen, zal met de scherpe degradatieregeling moeilijk zijn, realiseren ze zich in Gouda. “Maar toch gaan we genieten”, weet Romy Gielings zeker. “We willen beter worden. Dat kan alleen maar tegen goede tegenstanders. Dat gaan we nu wekelijks meemaken. De afgelopen seizoenen waren voor ons de rollen omgedraaid. Het is fijn nu op een hoger niveau te spelen. Ervaring opdoen. Leren, Beter worden. En wie weet wat we nog gaan doen.”

Vriendenschaar – Dozy Den Helder/Noordkop 0-6
Elle Cilessen – Dobrila Jorguseska 3-11, 7-11, 7-11
Marion van Leeuwen – Yun Zhang 6-11, 8-11, 5-11
Romy Gielings – Yoeke Gunsing 5-11, 7-11, 11-5, 9-11
Elle Cilessen – Yun Zhang 10-12, 3-11, 2-11
Romy Gielings – Dobrila Jorguseska 11-8, 10-12, 9-11, 6-11
Marion van Leeuwen – Yoeke Gunsing 11-4, 11-13, 7-11, 8-11