Binnenkort (5-13 oktober) is weer de Week van de Scheidsrechter. In de aanloop daar naar toe heeft BNN/VARA een programma gemaakt over het thema uitschelden van scheidsrechters:

Fairplay campagne: tegen het uitschelden van scheidsrechters.
Uit onderzoek blijkt dat 100% van de scheidsrechters weleens is uitgescholden. Daarvoor is een actie bedacht voor toeschouwers en spelers ter steunbetuiging van de scheidsrechter. Uit onderzoek blijkt dat reageren op ongepast gedrag helpt, maar wat we niet willen is nog meer discussie uitlokken.

Daarom maken ze in deze actie gebruik van Not So Great kaarten: blauwe, oranje en witte kaarten die je kan uitdelen voor scheldende mensen op het veld of langs de zijlijn. Dit gebaar staat symbool voor een hart onder de riem steken voor de scheidsrechter en om mensen een tool te geven om te kunnen reageren. Vaak willen we wel reageren alleen weten we niet altijd hoe, een blauwe kaart kan dan een uitkomst zijn. Je lokt er geen extra discussie mee uit maar betuigd wel je steun.

Het is de bedoeling dat de Not So Great kaarten bij iedere sport kunnen worden ingezet. Dit kan preventief vooraf aan wedstrijden, door coaches gebruikt worden voor hun eigen team, of door werkelijk iedere speler, vrijwilliger, ouder die bij wedstrijden te vinden zijn.
Tevens zijn de kaarten zo ontworpen dat ze makkelijk doorgegeven kunnen worden. Dus nadat je zelf bewust bent geworden van het effect van schelden langs de lijn, kan je ook je mede spelers / kijkers deze kaart doorgeven op een moment dat dit nodig blijkt. Geef het voort.

Deze aflevering:
In deze aflevering gaan ze langs bij verschillende sporten, clubs en verenigingen voor het introduceren van de Not So Great kaarten. Ze vragen sporters/toeschouwers wat ze van deze actie vinden en of zij de Not So Great kaarten indien nodig willen gebruiken. Ze gaan langs bij verschillende sporten zoals: voetbal, waterpolo, hockey en handbal om te laten zien dat de scheidsrechter overal een schouderklopje kan gebruiken en FairPlay in elke sport net zo belangrijk is.

Verenigingen kunnen de Not So Great kaarten kosteloos verkrijgen via deze link en deze naar eigen invulling verspreiden. Na de uitzending is alle informatie en de campagnefilm te vinden op makehollandgreatagain.bnnvara.nl

De 5e aflevering van Make Holland Great Again is aanstaande dinsdag 17 september te zien om 20.25 uur op NPO3.