AnytimeFitness/Westa heeft nog alle kans om zich te plaatsen voor de play-offs van de eredivisie. Het talentvolle damesteam won zaterdag overtuigend met 0-6 van Vriendenschaar, waardoor het gat met nummer vier FysioScheepje/SKF verkleind werd tot vier punten.

Het team van Westa

Overtuigende zege
Met maar één missie was AnytimeFitness/Westa afgereisd naar Gouda: zo dik mogelijk winnen van Vriendenschaar. Een ruime uitslag was gewenst om zo de play-offs-kansen te vergroten. De ploeg van Marc Bosman had de nummer zeven in de eerste ontmoeting met 6-0 verslagen en de club uit Wessem wist zaterdag zeer overtuigend dezelfde score neer te zetten. “Het was te verwachten dat we zouden winnen: we zijn simpelweg beter dan Vriendenschaar”, zei Bosman na afloop. “Ik ben vooral heel blij dat we alle wedstrijden hebben gewonnen en slechts twee games verloren in het hele duel. Mijn speelsters waren geconcentreerd, scherp en zeer goed. Ik vind het vooral zeer knap hoe goed Karlijn van Lierop en Emma van der Zanden het doen: ze zijn nog tieners, maar spelen zeer volwassen.”

Spannend slot
AnytimeFitness/Westa stelde voorafgaand aan het seizoen de doelstelling om de play-offs te halen. Met nog twee duels te gaan staat de club uit Wessem op de vijfde plaats. Het gat met de felbegeerde plek vier, die FysioScheepje/SKF inneemt, bedraagt vier punten. “Maar wij hebben nog een inhaalduel te spelen tegen nummer laatst Avanti. Die moeten we opnieuw dik winnen. Daarna treffen we nog VTV terwijl SKF tegen Vriendenschaar speelt. Het gaat spannend worden”, zegt Bosman. “We spelen een goed seizoen en verdienen een plekje bij de beste vier. Het zou een teleurstelling zijn als we vijfde worden.”

Vriendenschaar

Driemaal promotie
Vriendenschaar daarentegen spreekt helemaal niet over teleurstellingen, ondanks de vele nederlagen die de promovendus lijdt dit seizoen. “We genieten namelijk enorm van dit seizoen in de eredivisie”, zei speelster Romy Gielings na de 0-6 nederlaag tegen Westa. Vriendenschaar zorgde voor een ongekende prestatie door driemaal op rij te promoveren. Spelen op het allerhoogste niveau van Nederland voelt dan ook voornamelijk als een geweldige ervaring voor Marion van Leeuwen, Elle Cillessen en Romy Gielings, het drietal dat vrijwel alle wedstrijden speelt. “Het is gaaf om tegen de beste speelsters van ons land te spelen, dat wilden we erg graag. Dat we veel verliezen is jammer, maar we genieten toch van de duels. Door de inkrimping van de eredivisie naar zes teams is de kans klein dat we nog lang in deze competitie spelen, maar we willen degradatie dit seizoen absoluut voorkomen.”

Handhaving
In de play-downs lijkt Vriendenschaar met Avanti (beide teams staan stijf onderaan) uit te maken welk team afdaalt naar de eerste divisie en welk team zich handhaaft in de eredivisie. Gielings benadrukt dat dit een spannende confrontatie kan gaan worden. “Dit seizoen hebben we met 3-3 gelijkgespeeld tegen Avanti en een keer hebben we met 4-2 gewonnen. We kennen de speelsters van dat team ook erg goed en zijn aan elkaar gewaagd. Handhaving zou een fraaie prestatie zijn voor Vriendenschaar.”

Vriendenschaar 1
AnytimeFitness/Westa 1
scores  0 – 6
Vriendenschaar 1 AnytimeFitness/Westa 1   0 – 6
Leeuwen, M.C.P. van (Marion) Velde, A. van de (Amber) 0-3 (-7,-9,-7)
Gielings, R. (Romy) Lierop, K.M.C. van (Karlijn) 0-3 (-5,-5,-10)
Cillessen, E.T.H. (Elle) Zanden, E. van der (Emma) 1-3 (-4,8,-2,-4)
Leeuwen, M.C.P. van (Marion) Lierop, K.M.C. van (Karlijn) 1-3 (-9,-9,13,-8)
Cillessen, E.T.H. (Elle) Velde, A. van de (Amber) 0-3 (-11,-8,-5)
Gielings, R. (Romy) Zanden, E. van der (Emma) 0-3 (-5,-4,-7)