Voorwoord

Het digitale programmaboekje van de Eredivisie Finale ‘ligt’ voor u op uw mobiele telefoon, tablet of computer. Om vooraf, tijdens of achteraf te lezen.

De digitale vorm zorgt ervoor dat we altijd up to date kunnen zijn. Een aanpassing in een boekje dat op maandag naar de drukker gaat is immers niet mogelijk, maar digitaal wel. Livescore, Livestream, Links naar de beelden van vorig jaar of de halve finales, het kan allemaal. En tenslotte besparen we papier en CO2 uitstoot door het boekje niet in gedrukte vorm aan te bieden.

Wij wensen u veel leesplezier!


LIVESCORE

 

 

 

 

LIVESTREAM

Programma 

Het is finaledag en dus worden vandaag de prijzen verdeeld in Hilversum! Vandaag maken zes teams in drie verschillende categorieën in een rechtstreeks duel uit wie een jaar lang zich kampioen van Nederland mag noemen!

12.00 uur: Dozy Den Helder vs TTV Lybrae Heerlen 

15.00 uur: Van Wijnen-Smash’70 vs deBoer Taverzo

12.00 uur: Jeugfinale REGA vs Swift

Speelsysteem
Voorafgaand aan de wedstrijden wordt door de scheidsrechters geloot welk team er ‘thuis’ (a t/m c) zal spelen.

Eredivisie
Tijdens de eredivisie finales wordt gespeeld tot een van beide teams drie
wedstrijden heeft gewonnen. Er wordt gespeeld volgens het Nancy Evans systeem (Davis Cup).

Historie Verenigingskampioenen

Bekijk de ‘wall of fame’ met daarop een overzicht van alle verenigingskampioenen bij de dames en heren in de historie sinds 1937.

Terug naar boven

 

Bondsvoorzitter Jan Simons: Welkom bij de Eredivisiefinales

 

 

Namens de Nederlandse Tafeltennisbond heet ik u alvast van harte welkom bij de Eredivisiefinales van het seizoen 2018/2019. Ik verwacht dat het vandaag een hele leuke dag gaat worden, waarop u kunt genieten van veel toptafeltennis! Graag spreek ik allereerst mijn dank uit aan de vrijwilligers van TTV Hilversum. Zij zijn voor de tiende keer gastheer voor deze finales. Op deze mooie accommodatie kunnen de wedstrijden wederom in een fraaie ambiance plaatsvinden, in tegenstelling tot vorig jaar weer traditiegetrouw op de zondag.

Bij de dames kan het altijd sterke Dozy Den Helder voor de zevende keer op rij de landstitel winnen. De ploeg had in de halve finale overigens wel zeer veel moeite met Anytime Fitness Westa, dat tweemaal met 3-2 ten onder ging. Een andere Limburgse club zien we wel terug in de eindstrijd: het roemruchte TTV Lybrae Heerlen versloeg VTV en kan voor het eerst sinds 2012 de landstitel grijpen.

Taverzo hoopt de kampioensbeker terug naar Zoetermeer te brengen. Na vijf opeenvolgende kampioenschappen was Itass’DTK 70 vorig jaar de beste en dit seizoen kan de als nummer één geëindigde ploeg de macht teruggrijpen. Van Wijnen-Smash’70 werd nog nooit landskampioen, maar maakte dit seizoen veel indruk. Daarom verwacht ik ook bij de mannenfinale veel spanning. Ook wens ik de jeugdteams van REGA en Swift veel succes in hun eindstrijd.

Net zoals vorig jaar kunnen de thuisblijvers de finales volgen via een livestream. Via ons YouTubekanaal zenden we live uit. Maar het is nog veel mooier om in Hilversum te zijn. Hier bij TTV Hilversum kunnen mensen live genieten van toptafeltennis. Ik wens iedereen alvast een fijne middag toe.

Jan Simons
Voorzitter Nederlandse Tafeltennisbond

Terug naar boven

TTV Hilversum: trotse gastheer van de Eredivisiefinales

Het NK wordt al vele jaren in Zwolle gespeeld en het is inmiddels ook een tafeltennistraditie dat de Eredivisiefinales plaatsvinden in Hilversum. Ook vandaag strijden daar weer de beste teams om de landstitel en om het kampioenschap bij de jeugd (zie foto). 

Het voorjaar kan voor René van der Velde niet snel genoeg beginnen. In die periode is het weer langer licht buiten, het weer wordt (vaak) steeds beter en het ‘toetje’ van de Eredivisie staat op het programma in Hilversum. “Het finaleweekeind is altijd prachtig”, aldus de organisator van het evenement. “Wij van TTV Hilversum vinden het een grote eer dat de belangrijkste wedstrijden van het Eredivisiejaar bij onze club worden afgewerkt. Het maakt me elk jaar weer trots om te zien wat de dag losmaakt bij iedereen.”

Gunstige ligging
Waarom worden de finales elke keer bij TTV Hilversum gespeeld? Volgens Van der Velde heeft dit meerdere redenen. “Allereerst is onze ligging gunstig. Hilversum ligt in het midden van het land en dat is fijn voor de clubs uit de competities”, legt de coördinator uit. “Maar belangrijker is nog dat onze accommodatie ideaal is. We hebben namelijk niet één, maar twéé hallen naast elkaar waar gespeeld kan worden. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de dames inspelen terwijl de heren al bezig zijn of andersom.”

Verbouwen
De hallen van TTV Hilversum staan op 19 mei logischerwijs vol met tafeltennistafels en de op- en afbouw van het evenement is een behoorlijke klus. Het toeval wil dat de Eredivisiefinales meestal worden gespeeld in de eindexamenperiode van middelbare scholieren en de sporthal in Hilversum fungeert dan als accommodatie voor de zwoegende en zwetende tieners. “Dit betekent dat we in zo’n situatie vóór en ná het toernooi de boel flink moeten verbouwen”, legt Van der Velde uit. “Gelukkig kan ik altijd rekenen op een vaste ploeg vrijwilligers. Zo zijn er ook altijd genoeg mensen die spontaan meehelpen achter de bar en andere taken uitvoeren op de finaledag.”

Complimenten
Van der Velde krijgt altijd positieve feedback op de organisatie van de finales. “Teams voelen zich hier op hun gemak en het publiek komt ook nooit iets tekort. Wij als TTV Hilversum zijn blij met de complimenten die we jaarlijks in ontvangst nemen. We zijn een van de grootste tafeltennisverenigingen van Nederland en het organiseren van de Eredivisiefinales geeft ons als club ook altijd een boost.”

Hilversum
De eerste teams van TTV Hilversum herbergen al jaren veel kwaliteit, maar ondanks het grote ledenbestand speelt zowel het dames- als herenteam niet mee om het landskampioenschap. “Onze teams zijn in ontwikkeling”, aldus Van der Velde. “Het zou geweldig zijn om in de toekomst Eredivisiefinales te spelen met TTV Hilversum in eigen huis.”

Terug naar boven

 

Video Finale 2018 Kreanga – Vostes

 

Terug naar boven

 

Video Finale 2018 De Hoop – Gogorita

Terug naar boven

Organisatie Eredivisiefinale

Scheidsrechters eredivisie Ina Wiekart, Jan-Jaap Troost
Scheidsrechters jeugdfinale Wido Engelen, Sjaan Vaessen
Toernooimanagement Robbert Stolwijk
Speaker Wim van Breenen
Media Dennis Rijnbeek
Media Daan de Jong
Fotografie Rob de Ruiter
Livestream Wianka Overbeeke

 

De organisatie van de Eredivisiefinale zou niet mogelijk zijn zonder de medewerking van (de vrijwilligers van):

 

Terug naar boven

 

Eredivisiefinale Dames: TTV Lybrae Heerlen

• Plaats: Heerlen
• Voorzitter: Marcel Gerarts
• Beste resultaat eredivisie: Zeven keer landskampioen: van 2005 t/m 2010 en in 2012
• Coach: Elena Timina

Tafeltennisvereniging TTV Lybrae Heerlen werd op 1 januari 1997 opgericht en is een fusieclub tussen TTV Heksenberg en TTV Heerlen. De Limburgse club groeide na de krachtenbundeling al snel uit tot een van de beste clubs van Nederland. Traditiegetrouw gooit het damesteam hoge ogen in de eredivisie en dat blijkt ook uit de indrukwekkende successen die dat team boekte in de nog prille clubhistorie. In de periode 2005 tot en met 2010 pakte de club vijf maal op rij de landstitel en ook in 2012 was Heerlen de beste. Hierna greep Dozy Den Helder de macht in het nationale vrouwentafeltennis, maar dit jaar willen de Limburgers de reeks van zes opeenvolgende landstitels van die club maar al te graag doorbreken. Heerlen rekende in de halve finale in twee duels af met VTV: de club won met 0-3 en 3-1. Het verschil tussen Heerlen en Dozy (de nummers 2 en 1 van de competitie) was dit seizoen vier punten. Elena Timina was ijzersterk dit seizoen: ze won namelijk al haar wedstrijden in de eredivisie!

Teamsamenstelling:
Annewyke Appels
Tatjana Garnova
Rachel Gerarts
Laura van Oppen
Vicky Schijven
Rianne Strik
Elena Timina
Shuohan Men (niet gespeeld in eredivisie)
Anouk Wijlen (niet gespeeld in eredivisie)

 

 

Terug naar boven

 

Eredivisiefinale Dames: Dozy Den Helder/Noordkop

• Plaats: Den Helder
• Voorzitter: Stephan de Wit
• Coach: Ana Gogorita
• Beste resultaat eredivisie: kampioen in 1992, 1993, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018

De landstitel in de eredivisie vrouwen ging de laatste zes jaar naar Den Helder. Het team van Dozy Den Helder/Noordkop bestaat uit een mix van ervaring en talent. Ana Gogorita is al jaren het boegbeeld van de vereniging en fungeert samen met Yun Zhang als een soort mentor voor de jongere talenten: Yoeke Gunsing en Dobrila Jorguseska. In de eredivisie eindigde de ploeg dit jaar vier punten boven Heerlen, dat het treft in de finale. In de halve finale had Dozy veel moeite met Westa. Tweemaal won het team met 3-2 en hierdoor is de bemachtigde finaleplaats verdiend. Wordt Dozy Den Helder voor de zevende keer op rij kampioen, of pakt Heerlen de titel? 

Teamsamenstelling:
Ana Gogorita
Yoeke Gunsing
Dobrila Jorguseska
Yun Zhang

Terug naar boven

 

Eredivisiefinale Heren: deBoer Taverzo

  • Plaats: Zoetermeer
  • Opgericht: 2 november 1962
  • Voorzitter: Jacob de Boer
  • Coach: Ruud van Graafeiland
  • Beste resultaat Eredivisie Heren: landskampioen in 2010, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017

De veelvoudig kampioen eindigde in de competitie als nummer één, maar voor het eert sinds jaren is de club niet de huidige kampioen. Na een bloedstollende finale raakte Taverzo vorig seizoen de landstitel kwijt aan Itass’ DTK en dit seizoen wil het team terugkeren op de troon. De club raakte afgelopen zomer weliswaar de Griekse topper Kalinikos Kreanga en Stephan Tromer kwijt, maar haalde daar serieuze versterkingen voor terug. De Britt David McBeath was tot dusver erg belangrijk voor Taverzo en hetzelfde geldt voor de Thai Padasak Taniviriyavechakul. De club uit Zoetermeer rekende vrij eenvoudig af met Scylla in de halve finale en verkeert in goede vorm.

Teamsamenstelling:

Jochem de Hoop
David McBeath
Jakub Folwarski
Dorian Nicolle
Padasak Tanviriyavechakul
Gabrielius Camara (niet gespeeld in de eredivisie)

Technische staf
Ruud van Graafeiland
Theo Levert

Video Halve Finale

Terug naar boven

 

Eredivisiefinale Heren: Van Wijnen-Smash ’70 

  • Plaats: Hattem
  • Opgericht: 3 december 1970
  • Voorzitter: Bastian Evers
  • Beste resultaat Eredivisie Heren: finalist 2014

Op spectaculaire wijze verzekerde Van Wijnen-Smash ’70 zich van een plekje in de Eredivisiefinale. Het sterke team uit Hattem wist uiteindelijk in de derde wedstrijd af te rekenen met de huidige landkampioen: Itass’DTK 70. In een bomvolle tafeltennishal bracht Martijn de Vries het thuispubliek in extase door Koen Hageraats te verslaan met 3-2 in de vijfde en beslissende wedstrijd. Het is pas de tweede keer in de historie dat Van Wijnen-Smash’70 de finale speelt. Kopman Viktor Brodd is erg belangrijk voor de club: hij won dit seizoen al zijn duels in de eredivisie. In 2014 verloor de club van Taverzo, ook nu weer de tegenstander in de eindstrijd. In de eredivisie was het verschil dit seizoen tussen Taverzo en Smash’70 vijf punten in het voordeel van de club uit Zoetermeer. In oktober won Smash’70 met 2-4 van Taverzo en in februari boekte het team van Ruud van Graafeiland een zege in Hattem met dezelfde cijfers. Beide teams zijn dus erg aan elkaar gewaagd en het kan dus een zeer spannende apotheose worden in Hilversum!

Teamsamenstelling
1. Michel de Boer
2. Martijn de Vries
3. Viktor Brodd
4. Gerben Last
5. Colin Rengers

Tweede wedstrijd halve finale

Terug naar boven

Jeugdfinale: REGA

Van links naar rechts: Thijs Beentjes, Sven van de Pol, Michel van de Kamp (coach), Jibbe van Vliet, David Vrijhoeven, Jos Wynands (coach) en Stef van Duinen. (foto REGA)

De jongens van REGA hopen op zondag 19 mei in Hilversum geschiedenis te schrijven. Die club won nog nooit het Nederlands kampioenschap van de jeugd. REGA bereikte de finale door in de halve finale af te rekenen met Hotak ’68. Het team uit Nijkerk bestaat uit Thijs Beentjes, Sven van de Pol, Jibbe van Vliet en Stef van Duinen en David Vrijhoeven. De finale leeft enorm bij de club in Nijkerk. De vereniging gaat met een bus vanuit Nijkerk richting Hilversum.

Terug naar boven

Jeugdfinale: Swift

Van links naar rechts: Maurice Storteboom, Sven Jeurissen, coach Johan van Felius, Rick IJsseldijk en Colin Ligt. (foto Swift)

REGA neemt het in de finale op tegen Swift uit Deventer. Het is precies 25 jaar geleden dat Swift voor het laatst landskampioen werd van Nederland in clubverband en nu maakt de club uit Deventer dus wederom een goede kans. In de halve finale rekende het team, bestaande uit Colin Ligt, Maurice Storteboom, Rick IJsseldijk en Sven Jeurissen, af met Amsterdam.De finale belooft veel goeds. In de competitie wist REGA net boven Swift als eerste in de poule te eindigen. In hun onderlinge duel won Swift wel met 10-0 van de opponent uit Nijkerk.

Volg live de wedstrijd via Toernooi.nl 

Terug naar boven

Tafeltenniskalender 2019

Ook in het jaar 2019 is de (internationale) tafeltenniskalender weer gevuld met vele toernooien. De heren van TeamNL spelen dit weekend om de 2e ronde in het EK voor teams. Zaterdag is de eerste wedstrijd tegen Denemarken en tijdens de Eredivisiefinale spelen ze tegen Zwitserland. We proberen live updates te geven!

Naast de gebruikelijke topevenementen zoals de Eredivisiefinales, het NK Paratafeltennis en de Masters, worden er dit jaar twee bijzondere toernooien gespeeld in ons land, namelijk de Europe Youth Top-10 van 4 tot en met 6 oktober en de ITTF Dutch Open Para Table Tennis van 1 tot en met 3 november.

Europe Youth Top-10 in Noordwijk

Voor dit toernooi komen de beste 10 junioren en cadetten vanuit heel Europa naar de Europe Youth Top-10 in Noordwijk, waar wordt gespeeld in vier categorieën. Het sportpark in Noordwijk heeft twee moderne, identieke hallen. In de ene hal komen wedstrijdtafels en de andere hal is voor het inspelen en de side-events. Het side-event programma zal onder andere bestaan uit een kampioenschap voor scholen in Noordwijk, een bedrijventoernooi, paratafeltennisdemonstratie plus gasttraining en aandacht voor de doelgroep ouderen. In 2009 vond het toernooi plaats in Rotterdam.

ITTF Dutch Open Para 2019

De ITTF Dutch Open Para Table Tennis worden gehouden van 1 tot en met 3 november 2019 in Stadskanaal. Veel toppers zullen dan naar Nederland afreizen voor dit Para Toernooi. Het toernooi staat open voor Dames en Heren klassen 1 t/m 10 (1 t/m 5 betreft rolstoelers, 6 t/m 10 betreft staande spelers). Er is zowel een individueel als teamtoernooi. We verwachten ongeveer 200 deelnemers. Het evenement zal plaatsvinden op de locatie van vakantiepark, evenementenlocatie en Sportcentrum Pagedal.

 

 

 

Terug naar boven