Mari de Graaf was in Argentinië en bezocht samen met zijn vrouw de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Speciaal voor Tafeltennis.nl schreef hij een tweede gastblog over zijn ervaringen tijdens het toernooi.

Mijn vrouw Ineke en ik hebben 12 dagen genoten van topsport op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Op de diverse venues in allerlei stadsparken kwamen ruim 4000 jeugdige atleten tussen 15 en 18 jaar, precies evenveel meisjes als jongens uit 124 landen in actie in vele bestaande sportdisciplines, variaties op bestaande disciplines en ook een aantal nieuwe sporten. Zo werd tafeltennis voor het grootste deel traditioneel gespeeld in individuele toernooien voor jongens en meisjes maar was er daarnaast een mixed teamtoernooi. In dit mixed toernooi werden drie partijtjes gespeeld: jongen tegen jongen, meisje tegen meisje en een mixed dubbel. De mixed teams bestonden in een aantal gevallen uit twee spelers van 1 land, in een aantal gevallen waren het internationale teams met spelers van verschillende landen.

Talenten van de toekomst
Helaas waren er geen Nederlandse tafeltennissers. Soms waren de verschillen heel groot en de drie gouden medailles werden weer gewonnen door China met driemaal Japan als tweede. Is er dan geen hoop voor de rest van de wereld? Wel degelijk. Voor Latijns-Amerika komen Adriana Diaz uit Puerto Rico en de Braziliaanse Bruna Takahashi eraan. Deze twee timmeren daar echt aan de weg. Maar ook Europa heeft grote talenten: Truls Moregard uit Zweden, 16 jaar en één van de jongeren, behoorde bij de beste spelers, de Roemeen Cristian Pletea, geniaal maar soms te opgewonden en de pas 15 jarige Italiaanse Jamila Laurenti die spectaculaire resultaten boekte. Ook de spelers uit India maakten indruk.

De organisatie van het tafeltennis was perfect. Na uitval van een speler werd voor het mixed toernooi een aanwezige Argentijn als invaller ingezet. De speaker Daniel wist met zijn bijdrage het vele publiek, het zat steeds zo goed als vol, altijd weer opnieuw op de banken te krijgen. Hij was voor mij de beste speaker van de gehele Olympische Spelen. Daniel heeft een eigen Facebook pagina waarop hij veel positieve aandacht geeft aan onze sport.

Ook bij andere sporten werden er variaties gespeeld: zo had je drie tegen drie basketbal, erg leuk, beach-handbal, 7 tegen 7 rugby, hockey 5 tegen 5 en werden er op vele plaatsen internationale teams gemaakt. Ook waren er nieuwe sporten te bewonderen zoals breakdancing, klimmen, duiken, BMX freestyle en nog meer: allemaal snelle, spectaculaire sporten, die de jeugd aanspreken.

Fantastisch evenement
Argentinië heeft bewezen dat het een fantastisch wereldevenement kan organiseren met beperkte middelen, waarover iedereen enthousiast is, dat de organisatie kan improviseren als de organisatie tekort schiet maar bovenal dat het getoonde enthousiasme deze Jeugd Olympische Spelen naar een hoger niveau hebben gebracht.
Ook sportief was Argentinië een topland, met 32 behaalde medailles: 11 x goud, 10 x zilver en 11 x brons. Daar stak Nederland toch een beetje schril tegen af met 5 x zilver en 2 x brons. Maar de allergrootste winst was dat het een evenement was voor iedereen, mede omdat de toegang overal gratis was. Wat zou het mooi zijn als Nederland het eerste Europese land wordt dat de YOG organiseert. Wat een kans zou dat zijn voor onze jeugd! De volgende editie is al vergeven. Senegal organiseert het volgende toernooi.

Mari de Graaf.