Hier in Noordwijk nemen de beste Europese jeugdspelers in vier verschillende categorieën (jongens/meisjes, cadetten/junioren) het tegen elkaar op tijdens de Europe Youth Top 10 van 4 tot en met 6 oktober. De toernooiopzet is een 10-kamp verdeeld over 3 dagen, waarbij elke dag 3 wedstrijden worden gespeeld. Hoe verging het de vier Nederlandse deelnemers op dag 1 tijdens dit topevenement?

Goede start voor Gabi
Het eerste Nederlandse succes was al vroeg daar op de vrijdagmorgen tijdens de Europe Youth Top 10. Gabrielius Camara versloeg in zijn openingswedstrijd in de categorie jongens kadetten direct de als eerste geplaatste Louis Laffineur uit België met 3-4! Het spel golfde op en neer in de aantrekkelijke wedstrijd, die de goedspelende ‘Gabi’ dus uiteindelijk knap wist te winnen! Hierna speelde Gabrielius in de middag wederom een spannend duel. Hij was erg gewaagd aan Milosz Redzimski en de wedstrijd tegen de Pool draaide, nadat de speler van Taverzo een matchpoint had overleefd, uit op een beslissende zevende game. Met wat pech verloor ‘Gabi’ deze game en dus de wedstrijd. Zijn goede vorm onderstreepte hij in zijn derde wedstrijd van de dag. Hierin versloeg Gabrielius de Roemeen Eduard Ionescu met 4-3 en zo kent de 13-jarige een geweldige start van het toernooi met twee winstpartijen uit drie duels.


Eenmaal winst voor Emine
Emine Ernst won haar eerste wedstrijd in de categorie meisjes junioren direct knap met 3-4 van Zdena Blaskova. Deze Tsjechische speelster behoorde voorafgaand aan het toernooi tot een van de favorieten en dus was de prestatie zeer indrukwekkend. Gesteund door het publiek vanaf de volle tribune, trok de speelster van VTV (N) na een spannende wedstrijd van meer dan drie kwartier de wedstrijd naar zich toe. Anna Wegrzyn bleek hierna een maatje te groot voor Ernst, want ze ging in haar tweede wedstrijd met 4-0 ten onder. Alleen in de derde en vierde game, waarin ze beide negen punten pakte, kwam ze in de buurt van de Poolse. In haar derde wedstrijd delfde Emine het onderspit tegen Katarzynna Wegrzyn: ze verloor met 4-0.

Pech voor Anna Peters
Anna Peters vertegenwoordigt Nederland is het meisjes kadetten toernooi. Ze moest direct om 10.00 uur aan de bak. Gesteund door coach Bettine Vriesekoop trad ze aan tegen Elena Zaharia. Deze Roemeense speelster bleek te sterk voor Peters: ze verloor met 4-0. Na die wedstrijd raakte Anna spijtig genoeg geblesseerd aan haar kuit. Hierdoor moest ze de tweede en derde wedstrijd opgeven later die dag. Ze gaat proberen of ze zaterdag wel in actie kan komen.

Lode Hulshof strijdend onder
De vierde Nederlandse troef op de Europe Youth Top 10 is Lode Hulshof, die deelneemt in de categorie jongens junioren. Hij speelde in de openingswedstrijd tegen Kay Stumper. Lode won één game, maar de overige games gingen naar de Duitser. Diezelfde uitslag stond op het scorebord na de tweede wedstrijd van Lode, tegen Samuel Kulczycki. De laatste wedstrijd van de dag speelde Lode tegen Vincent Picard.
Ook in deze wedstrijd gaf Lode alles, maar het bleek niet genoeg, Strijdend ging hij met 4-0 ten onder.

Alle uitslagen van vrijdag en het resterende programma van de Europe Youth Top 10 zijn hier te bekijken. Zaterdagochtend gaat het toernooi verder! Op de speciale toernooiwebsite staat alle informatie over de Europe Youth Top 10.