Hij is ieder jaar één van de eerste vrijwilligers die zich aanmeldt voor het NK in Zwolle. Paul Merkus (40) vindt het leuk om het toernooi mede mogelijk te maken en geniet ook van de wedstrijden op hoog niveau, die hij van dichtbij kan aanschouwen in Landstede.

Dit jaar wordt het NK voor het zevende jaar op een rij in Zwolle gespeeld en voor de zevende keer is Paul present in Landstede sportcentrum. De Overijsselaar zorgt ervoor dat het de wedstrijdleiding, scheidsrechters en kassamedewerkers aan niets ontbreekt, bemoeit zich met de kaartjescontrole en helpt ook mee met de op- en ombouw van het fraaie tafeltennisdecor in de sporthal.

Paul Merkus

“Ik ben daar waar ik nodig ben, verricht allerlei hand- en spandiensten tijdens het evenement”, zegt Paul over zijn rol als vrijwilliger van het eerste uur. “Mijn hart ligt bij tafeltennis en Landstede ligt op vijf minuten fietsen van mijn huis. Ik vind het fantastisch dat er jaarlijks bij mij om de hoek zo’n topevenement wordt gespeeld.”

Een groot deel van de NK-vrijwilligers is afkomstig van tafeltennisvereniging Zwolle, de club waar Paul in het verleden lid was. “Sinds mijn tiende ben ik al lid van SHOT in Soest, bij die vereniging ontmoet ik mijn vrienden en daar speel ik ook nog altijd duocompetitie in de eerste klasse. Omdat mijn opa van tafeltennis hield, ben ik ook gaan spelen. In mijn studententijd heb ik ook gespeeld bij Be Quick’64 en bij tafeltennis Zwolle en bij laatstgenoemde club ken ik nog veel mensen. Vandaar dat ik benaderd werd om mee te helpen bij het NK en dat zag ik direct zitten.”

Trouwe kern
De combinatie van vrijwilligerswerk en het kijken van toptafeltennis: dat vindt Paul zo leuk aan het NK. “Tafeltennis is een fantastische sport, het is een gevarieerd spelletje door de combinatie van techniek en snelheid. Het NK is een ideale gelegenheid om dat eens live te aanschouwen en ik vind het leuk dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het mede mogelijk maken van het toernooi. Daarnaast vind ik het erg leuk om veel oude bekenden tegen het lijf te lopen in Zwolle. Al jaren hebben we een trouwe kern van vrijwilligers die zich jaarlijks inzet, deze mensen vormen samen de stille kracht achter de organisatie van het toernooi. Vele handen maken licht werk.”

Merkt de inwoner van Zwolle dat het toernooi een beetje leeft in de regio? “Links en rechts vang ik wel op bij de tafeltennisclubs in de regio dat ze naar het toernooi komen kijken. Leden van mijn club SHOT komen zeker kijken. Helaas is dat bij sportliefhebbers in het algemeen wat minder het geval. Toch adviseer ik ze om het NK-weekend naar Landstede te komen. Het is een prachtige locatie die goed bereikbaar is, de zaal ligt er mooi bij en de parkeergelegenheid is goed. En het belangrijkste: het tafeltennis staat garant voor veel spektakel!”