Shuohan Men schreef afgelopen jaar zowel het NK Tafeltennis als de Masters op haar naam. Het pas negentienjarige talent is definitief doorgebroken in de top van het Nederlandse tafeltennis en veel kenners voorspellen de geboren Chinese dan ook een mooie toekomst.

Het talent van de Nederlands-Chinese Shuohan Men diende zich al een paar jaar aan, maar tot titels leidde het nog niet. Tot zondag 3 maart 2018, toen ze in de finale van het NK een tikkeltje verrassend met 4-2 afrekende met haar voormalig Dozy-ploeggenote Ana Gogorita. Dit was haar eerste grote prijs en in oktober rekende ze in de Masters-finale ook nog eens af met international Kim Vermaas.

“Het gaat best goed met me”, zegt het talent op bescheiden toon. “Ik train erg hard en het is fijn om te zien, dat dit ook goede resultaten oplevert. In de eerste divisie mannen bij TTV Midstars leer ik veel en ook van de Europese wedstrijden met de dames van Heerlen heb ik veel opgestoken.”

China en Nederland
Men wint bij de mannen van Midstars soms met speels gemak haar wedstrijden. Ze wordt gevreesd om haar snelle spel en prima service. Bovendien maakt de tiener bijzonder weinig fouten. De basis van haar goede spel legde Men in haar geboorteland China, dat uiteraard bekend staat als het Mekka van het tafeltennis.

In het begin van haar tienerjaren verhuisde haar moeder naar Groningen en Shouhan volgde niet veel later. Inmiddels woont en traint ze op Papendal, waar ze dagelijks twee keer per dag traint. In de weekenden reist Men af naar Groningen om haar moeder te bezoeken en om te spelen voor Midstars. Het toptalent maakt ook deel uit van het Nederlands jeugdteam. “In China heb ik erg veel geleerd en in de zomervakanties ga ik ook altijd nog daarheen.” Is dat om lekker te ontspannen? “Nee, als ik daar ben, richt ik me voornamelijk ook op training. Tafeltennis is mijn grootste passie, ik wil heel graag beter worden en in China lukt dat”, verduidelijkt Men.

Overigens benadrukt Men wel dat ze het wel heel erg goed naar haar zin heeft in het land waarin ze het vorig jaar al op achttienjarige leeftijd schopte tot beste speelster. “Ik hou van Nederland, ben blij om hier te zijn. Ik werk hard op de trainingen en ook aan het verbeteren van mijn Nederlands. In de toekomst hoop ik met het Nederlandse team veel succes te boeken. Voelt ze nu druk als Nederlands kampioen? Dat valt wel mee volgens Men. “Ik denk niet te veel na tijdens wedstrijden, gewoon spelen is mijn tactiek.”

Lees hier het volledige digitale NK Magazine 2019