Als kind was Ewout Oostwouder (25) een fanatiek beoefenaar van verschillende sporten, maar uiteindelijk besloot hij zich te specialiseren in tafeltennis. Dat deze keuze van de Noord-Hollander goed uitpakte, is een understatement. In het enkelspel won hij in 2014, 2015 en 2018 het NK, en pakte hij in 2017 de dubbeltitel samen met Laurens Tromer. Op het NK speelt de international voor zijn vierde NK-titel.

Het NK is volgens Oostwouder altijd een erg mooi toernooi om te spelen. “Ik woon en train al bijna drie jaar in Denemarken en ben daardoor niet zo vaak in Nederland. Het is daarom extra leuk om dit goed georganiseerde toernooi in Nederland te spelen. Ik heb al vaker meegedaan aan het NK en koester ook hele mooie herinneringen aan het toernooi”, aldus Oostwouder.

Tweemaal per dag
Mensen hebben vaak geen idee hoe het leven van Oostwouder eruit ziet in Denemarken. Tussen twee trainingen door vertelt de huidige Nederlands Kampioen over zijn topsport schema in het Scandinavische land. “Ik train bijna altijd tweemaal per dag in ons speciale topsportcentrum. Vaak is dat van 09.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur, maar die tijden kunnen variëren. Dit komt omdat ik competitie speel in het weekend bij mijn club Næstved BTK. Ook ben ik vaak op pad voor internationale toernooien. Soms krijgen mijn trainers het op hun heupen en beslissen ze dat we ’s ochtends om 06.00 uur moeten starten. Dat is soms zwaar, maar het hoort bij de keuze om hier te zijn.”

Top 100
Oostwouder heeft het namelijk erg naar zijn zin in Denemarken. Hij merkt dat zijn vele trainingsuren zich uitbetalen in prestaties. “Ik ben tevreden over mijn vorm en de afgelopen resultaten. Door het hoge niveau van de andere tafeltennissers in het topsportcentrum ontwikkel ik mezelf als speler. Op de wereldranglijst sta ik nu 149ste en ik hoop dat het lukt om de top 100 binnen te komen. Ik denk dat dit mogelijk is. Als tafeltennisser kun je lang mee en vaak ben je als speler zo tussen je 25e en 30e op het beste moment in je carrière. Ik doe er alles aan om het maximale uit mijn carrière te halen. Wellicht dat ik daarna iets ga doen met mijn afgeronde hbo-studie commerciële economie.”

Vijf sporten
De Nederlands kampioen was vroeger al een fanatiek sporter. Hij deed aan voetbal, tennis, tafeltennis, schaatsen en zwemmen. Uiteindelijk viel de keuze op tafeltennis, toen hij werd ‘gescout’ voor de regionale afdelingstraining. Gezien zijn huidige lengte van 1,97 meter had Oostwouder ook best basketballer kunnen worden. In het tafeltennis heeft hij geen profijt van zijn lengte. Sterker nog: de speler van Næstved ziet het feit dat hij lang is, zelfs als een klein nadeel. “Aziaten zijn vaak kleiner en hebben hierdoor meer behendigheid en een sterker reactievermogen dan langere Europeanen. Maar ik denk hier niet zo veel over na, dat heeft denk ik ook geen zin. Ik ga uit van mijn eigen kwaliteiten.”

Lees alles over het NK in het digitale NK Magazine