Saskia Meijer

Wie graag bij TTV Alexandria ‘66 wil tafeltennissen, heeft de kans om op een wachtlijst te komen. Veel jeugdgroepen en ook een aantal seniorengroepen zitten vol bij de vereniging. In deze good practice vertelt bestuurslid en trainer/coach Saskia Meijer uit hoe de club uit Rotterdam uitgroeide tot een tafeltennisbolwerk en geeft tips hoe andere verenigingen óók kunnen groeien.

Sinds vorig jaar heeft TTV Alexandria ‘66 een wachtlijst. Sommige jeugdleden en senioren moeten even geduld hebben voordat ze kunnen deelnemen aan trainingen bij de Rotterdamse vereniging. “Al bijna een jaar hebben we een wachtlijst voor de jeugdgroepen die twee keer in de week trainen”, zegt Saskia Meijer. “We hebben hierna wat groepen aangepast om ruimte te creëerden, maar er bleven maar aanmeldingen binnenstromen. Ook nu hebben we kinderen die nog niet zijn opgeroepen”, aldus bestuurslid en de trainer van de club. Ook enkele seniorengroepen zitten propvol en dus worden ook daar sommige sporters in de wacht gezet. “Soms kunnen we spelers die progressie boeken doorschuiven naar een hogere groep, zodat er ruimte is voor nieuwe leden.”

Nummer één op Google
Het aantal tafeltennisclubs met een wachtlijst is schaars. Ze zullen jaloers kijken naar Alexandria ‘66. Hoe komt het dat de club zo gegroeid is? “Twee jaar geleden zijn we overgestapt naar een nieuwe website en dat heeft ons een boost gegeven”, zegt Meijer. “De website is moderner, actiever, leden kunnen daar inloggen en belangstellenden kunnen zich hier aanmelden voor een proeftraining. Dat vinden mensen prettig. Sowieso zijn we online heel goed te vinden. Als je ‘tafeltennis Rotterdam’ intikt, zijn we de eerste hit die je vindt. Uiteraard komen dan veel mensen bij ons terecht. Ook hebben we als club veel te bieden. We zijn zeven dagen per week geopend (overdag en in de avond) en er zijn bij ons veel mogelijkheden voor trainingen en competities. Ook kun je bij ons recreatief een balletje slaan.”

Foto TTV Alexandria ’66

Samenwerken
Meijer tipt andere clubs om online ook zo zichtbaar mogelijk te zijn. “Het is belangrijk dat potentiële leden je kunnen vinden en dat informatie op je site helder is. Die aanpak heeft bij ons goed gewerkt.” Ook offline is Alexandria ‘66 zichtbaar in Rotterdam. De club doet aan wervingsactiviteiten in samenwerking met Rotterdam Sport Support en sportregisseurs (die sportactiviteiten in de wijk promoten). De club heeft ook goed contact met de gemeente, zodat de club kan aanhaken bij sportactiviteiten in de wijk. “Samenwerking is voor veel clubs ook belangrijk. Door goed contact met de gemeente, buurtsportcoaches en andere clubs, kun je als club groeien. Je kunt elkaar versterken. Als je alleen maar met je eigen vereniging bezig bent, blijf je misschien ook klein.”

Alexandria ‘66 houdt ook goed contact met overige tafeltennisclubs in Rotterdam en omstreken. “Wij hebben combinatieteams met andere verenigingen, zodat sommige jongeren op hun eigen niveau kunnen spelen. Je kunt samenwerken zonder angstig te zijn om leden te verliezen aan je buurman.”

Van een ledenstop bij Alexandria ‘66 is geen sprake. “Dat klinkt zo negatief”, stelt Meijer. “We willen iedereen verwelkomen, maar er moet wel ruimte voor zijn. We hebben nu een wachtlijst, maar gooien de deur niet meteen dicht voor potentiële leden. De wachtlijst is daardoor wel een drempel, zodat alleen mensen die echt lid willen worden gemotiveerd blijven.

Een warm welkom
Alexandria ’66 heeft veel vrijwilligers en gediplomeerde trainers. “Als je aanstroom hebt van nieuwe leden, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je ze iets te bieden hebt. Het is ook belangrijk dat nieuwkomers worden opgevangen. Dat ze bij binnenkomst weten bij wie ze moeten zijn en dat ze een persoonlijke rondleiding krijgen en wat tips over de mogelijkheden. Een warm welkom is van onschatbare waarde. Ook helpt het als nieuwkomers bij vrienden en/of kennissen worden ingedeeld, zodat ze zich snel op hun gemak voelen. Een gezellig praatje na afloop kan ook wonderen doen. Het draait natuurlijk om plezier en gezelligheid!” Nog een laatste tip van Meijer: kijk eens naar andere clubs. “Ik zie soms hele leuke dingen voorbijkomen op sociale media op het gebied van trainingen en ledenwerving en denk dan: dat kunnen wij ook eens proberen. Doe dus vooral inspiratie op bij elkaar!”

Luister binnenkort naar een nieuwe aflevering van de Ping Pong Podcast voor meer tips van Saskia Meiijer. Bekijk hier een overzicht van de afleveringen.

Lees hier andere Good Practice verhalen.

Foto Alexandria ’66