De Chinese Ding Yaping is de winnaar geworden van de Tafeltennis Masters 2019. De ervaren speelster was te sterk voor Kim Vermaas in eenzijdige finale met duidelijke cijfers: 4-0.

Ding Yaping was als eerste geplaatst in Leiden, niet gek als je kijkt naar haar staat van dienst. Ze won ooit tweemaal brons op een WK met haar dubbelpartner Li Jun. Dat flikte ze in 1989 en 1991. Inmiddels is de Chinese 52 jaar, maar nog altijd actief in Duitsland. Dat bewees ze ook in Leiden. De kwartfinale won ze eenvoudig van Emine Ernst met 4-0 en in de halve finale was ze te sterk voor Ana Gogorita. Kim Vermaas beleefde een moeizame start van de Masters. Ze balanceerde in de kwartfinale op het randje van uitschakeling tegen Sanne de Hoop, maar de speelster van Scylla won op het nippertje met 4-3. Gesteund door het thuispubliek had Vermaas het wederom lastig in de halve finale. Met moeite rekende ze af met de zeer goed spelende Angelique Gertenbach, die eerder op de dag Tania Plaian had verslagen.

Na haar verloren finale van vorig jaar wilde Vermaas ditmaal wel graag winnen voor eigen publiek. Haar start was echter slecht, want de eerste game ging met 11-2 naar Yaping. De speelster van Scylla had geen antwoord op het gevarieerde spel van de Chinese, die nog altijd actief is in de Duitse Bundesliga. Ze verloor de tweede game met 1–5.

Vermaas serveerde beter in de derde game en kreeg steeds meer grip op het defensieve spel van Ding Yaping. In haar eerste ontmoeting ooit met de Chinese topper groeide ze langzaam in de wedstrijd. De speelster van Scylla slaagde er echter niet in om meerdere gamepoints te benutten, waarna de ervaren opponent uit China toesloeg op de juiste momenten en de game won met 14-12, na een 10-5 voorsprong van Vermaas. Zo stond het dus 3-0.

De ervaren Ding Yaping maakte amper fouten en ze kon de wedstrijd hierna uitspelen. De punten in de vierde en laatste game verliepen erg snel en na 1-7 was het snel 3-9. De game eindigde in 11-4 en zo werd het 4-0. Helaas voor Vermaas was de Chinese net een maatje te groot voor de speelster van Scylla en zo ging de winst naar Ding Yaping.

Wat gebeurde er nog meer in Leiden op de finaledag van de Masters? Bekijk het overzicht van de start van de finaledag.