Shuo Han Men schreef in 2018 zowel het NK Tafeltennis als de Masters op haar naam. Het pas negentienjarige talent is definitief doorgebroken in de top van het Nederlandse tafeltennis en veel kenners voorspellen de geboren Chinese dan ook een mooie toekomst.

Het talent van de Nederlands-Chinese Shuo Han Men diende zich al een paar jaar aan, maar tot titels leidde het nog niet. Tot zondag 3 maart 2018, toen ze in de finale van het Nederlands Kampioenschap een tikkeltje verrassend met 4-2 afrekende met haar voormalig Dozy-ploeggenote Ana Gogorita. Dit was haar eerste grote prijs en in oktober van dat jaar rekende ze in de Masters-finale ook nog eens af met international Kim Vermaas, wederom een zeer knappe prestatie. “Het gaat best goed met me”, zegt het talent op bescheiden toon. “Ik train erg hard en het is fijn om te zien, dat dit ook goede resultaten oplevert. In de eerste divisie mannen bij TTV Midstars leerde ik veel en ook van de Europese wedstrijden met de dames van Heerlen heb ik veel opgestoken. Nu boek ik bij mijn nieuwe club Maashorst ook veel progressie. Van het spelen tegen mannen word ik sowieso sterker: die duels verlopen op hoog tempo.”

China en Nederland
Shuo Han Men wordt gevreesd om haar snelle spel en prima service. Bovendien maakt de tiener bijzonder weinig fouten. De basis van haar goede spel legde Men in haar geboorteland China, dat uiteraard bekend staat als het Mekka van het tafeltennis. Op het sterk bezette toernooi in Leiden maakt ook een andere dame met Chinese roots dit jaar haar opwachting. Dat is Lily Zhang, de nummer 49 van de ITTF. Haar ouders zijn Chinees, maar Zhang is geboren in California een heeft de Amerikaanse nationaliteit.

In het begin van haar tienerjaren verhuisde haar moeder naar Groningen en Shuo Han volgde niet veel later. Inmiddels woont en traint ze op Papendal, waar ze veel traint. Het toptalent maakt ook deel uit van het Nederlands jeugdteam. “In China heb ik erg veel geleerd en in de zomervakanties ga ik ook altijd nog daarheen.” Is dat om lekker te ontspannen? “Nee, als ik daar ben, richt ik me voornamelijk ook op training. Tafeltennis is mijn grootste passie, ik wil heel graag beter worden en in China lukt dat”, verduidelijkt Men.

Masters
Overigens benadrukt Men wel dat ze het wel heel erg goed naar haar zin heeft in het land waarin ze het vorig jaar al op achttienjarige leeftijd schopte tot beste speelster. “Ik hou van Nederland, ben blij om hier te zijn. Ik werk hard op de trainingen en ook aan het verbeteren van mijn taal. In de toekomst hoop ik met het Nederlandse team veel succes te boeken.” De titelhouder van de Tafeltennis Masters gaat er alles aan doen om ook dit jaar de titel te winnen. “Dat zou erg mooi zijn. Ik ga zoals altijd lekker spelen en dan zie ik wel op welke plek ik eindig.”

Lees alles over de Tafeltennis Masters 2019.

Hieronder de finale van de Masters 2018: Kim Vermaas tegen Shuo Han Men