‘Olympische beleving’ bij 108 deelnemers in schaduw van het grote NK

Martijn Mellema

Voor Wijnand Kindermans (64) was het NK bedrijfstafeltennis zondagmiddag in Zwolle een soort van Olympische Spelen. Hij was gastspeler in het team van Ricoh Zwolle met zijn zoon Paul als teamleider. Wijnand, die al bijna dertig jaar niet meer op niveau had gespeeld, won vijf partijen in de poule om daarna tegen een veel jongere speler er uit te vliegen. Maar dat maakte niks uit. Kindermans: “Het was geweldig om mee te maken. Ik verbaasde mezelf, maar mijn laatste tegenstander was gewoon te goed. Te balvast.”

Het NK bedrijfstafeltennis hield zondagmiddag in het Landstede sportcentrum in Zwolle liefst 108 deelnemers bezig. Onder hen twaalf bij een vereniging aangesloten tafeltennisspelers, die bestreden elkaar in de tafeltennisklasse. De overige 96 kwamen uit in de pingpongklasse. Maar dat deed geen afbreuk aan de geweldige beleving in de evenementenhal naast het center court waar de Nederlandse toppers om de grote titels streden.

Plafond
De sfeer, beleving en inzet van de deelnemers bij het bedrijfstafeltennistoernooi  is precies wat de tafeltennisbond voor ogen had toen in 2020 nog vlak voor de lockdown het eerste NK werd opgezet. “Mensen aan het bewegen krijgen middels tafeltennis was ons doel”, zegt Marthijn van der Wal die namens de NTTB verantwoordelijk is voor opzet en coördinatie van het evenement. “In 2020 was het succes al groot. Dit keer gaan we daar nog overheen, maar met 108 deelnemers zitten  we nu wel een beetje aan het plafond.”

Dat laatste constateert ook Martijn Mellema van Sport Service Zwolle. Zijn ‘club’ participeert in de organisatie. “Twintig bedrijven en 108 spelers en speelsters. Ja, dat is wel zo’n beetje het maximum. We zijn nu al genoodzaakt alle partijen op tijd te laten lopen. Acht minuten per ronde. Anders is het niet te doen”, aldus Mellema, die in de aanloop naar de finaledag al drie weken geleden een inschrijfstop moest invoeren. “Als het vol zit, zit het vol. Ja, we hebben mensen teleur moeten stellen.”

‘Bedrijfsuitje’
De populariteit overdondert iedereen bij de organisatie. “Een schot in de roos”, meent Marthijn van der Wal. Zijn voornaamgenoot Martijn Mellema ziet dat veel deelnemers het als een heel leuk bedrijfsuitje ervaren. “Uit het hele land. Wij hebben het natuurlijk met name in de regio Zwolle gepromoot, maar er zijn hier ook bedrijven uit bijvoorbeeld Amsterdam, Haarlem, Bodegraven en nog meer andere plaatsen.”

Mellema is intussen helemaal verknocht aan het evenement. “Bij Sport Service Zwolle geloven we heilig in de combinatie topsport-breedtesport. Dit evenement is ideaal. Het grote NK en dan daarnaast het toernooi voor bedrijven. De sfeer is aanstekelijk vandaag en dat komt echt door de combinatie. Volgend jaar komt er zeker een herhaling.”

60 manuren
Dion Reijnen coördineert het vierkoppige team wat Sport Service Zwolle voor de organisatie zondagmiddag ter beschikking heeft gesteld. De bijdrage van die instelling bestaat uit meer dan zestig manuren. Het Zwolse kwartet begeleidt zondagmiddag het evenement op verschillende terreinen. Van het wedstrijdsecretariaat tot en met begeleiding van alle deelnemers met vragen. Reijnen: “Voor de registratie van de wedstrijden maken we gebruik van het programma Teamsportplanner. Zonder is het echt niet te realiseren. Dat programma help ons enorm. Anders is het met vier man absoluut niet te doen.” Prettige bijkomstigheid is dat de NTTB zorgt voor de opbouw van de zaal. “Alles stond klaar toen we arriveerden. Dat is echt geweldig. Wij konden ons meteen concentreren op dat waarvoor we zijn gekomen.”

Nog even terug naar Wijnand Kindermans, die voor het eerst sinds een ‘mensenleven’  weer kennismaakte met tafeltennis op enig niveau. “Ik heb vroeger op verenigingsniveau gespeeld in Emmen, maar dat is al meer dan dertig jaar geleden. Het was ook helemaal niet de bedoeling dat ik hier mee zou doen. Ik werk niet bij Ricoh, maar mijn zoon Paul. De zesde man van het team viel weg en toen vroegen ze of ik als gastspeler wilde aansluiten. Dat leek me wel wat. Ik verbaasde mezelf dat ik er in de poule nog vijf won ook. Daarna hield het op, maar de sfeer inhaleren en dit meemaken, was het allemaal zonder meer waard. Een geweldig leuk evenement.”

Winnaars
Wijnand Kindermans haalde de finales dus niet, maar daar treurde hij niet om. De pingpongklasse werd gewonnen door Victor Bolshov van Harlem Next. Hij klopte zijn teamgenoot Pablo Delgado. Robin Wildeman van Keyminds prolongeerde zijn titel in de tafeltennisklasse. Harlem Next van Bolshov en Delgado won net als vorig jaar de bedrijfstitel.

 

 

Foto’s NK bedrijfstafeltennis