Paralympisch tafeltennis, verslag van de eerste dag door Coach Johan Lieftink

Mannen, klasse 7
Nederland kwam goed uit de startblokken op de eerste dag van de Para Japan open 2019. Jean Paul Montanus trof een geheel Aziatische

 

poule. In de openingswedstrijd werd met 3-0 gewonnen van Kosuke Hemmi uit Japan. In de tweede wedstrijd had Jean Paul Montanus het moeilijk tegen Ming Jip Lee uit Hongkong China. In de rally had Lee weinig last van de “noppen” van Jean Paul en wist een vijfde set af te dwingen. In de vijfde set werd het verschil gemaakt, Jean Paul voerde de druk op en won alsnog met 11-7.
Yong Ming Lee uit Korea had weinig in te brengen tegen Jean Paul Montanus. De Koreaan probeerde in de rally “druk” te zetten, maar had geen antwoord op de “backhand noppen” van Jean Paul Montanus (3-0 winst). Montanus met een bye naar de kwartfinale.

Dames, klasse 7
Kelly van Zon won de eerste wedstrijd afgetekend van Corrinna Hochdorfer. De Duitse had geen antwoord op de forehand aanval van Kelly van Zon (3-0). In de wedstrijd tegen Anne Barneoud uit Frankrijk kwam van Zon op een 2-0 voorsprong en de Française kwam er niet aan te pas.
In de derde set herpakte Anne Barneoud zich en vocht zich terug in de wedstrijd door met 11-3 te winnen.
Ook in de vierde set was het spel van Kelly van Zon te onrustig. Even leek het er op dat de wedstrijd in de vijfde set moest worden beslecht, echter Van Zon zette nog een keer aan en won met 14-12 de vierde set (3-1 winst). Kelly van Zon plaatste zich door dit resultaat voor de halve finale.

 

Heren klasse 5

Gerald van Grunsven ging in de eerste wedstrijd met 3-1 onderuit tegen Jack Spivey uit Groot Brittannië. De tweede set werd nog gewonnen, maar daarna dicteerde de Engelsman de wedstrijd. Ik had niet voldoende rust in mijn spel om het Spivey moeilijk te maken, aldus Gerald van Grunsven.
In de tweede wedstrijd trad Van Grunsven aan tegen Ryota Nakamura uit Japan. Gerald van Grunsven kwam onnodig op een 2-0 achterstand (9-11 en 11-13). Daarna een bijna perfecte derde set van Gerald van Grunsven (winst 11-2). Ook de vierde set gaat naar Gerald. In de vijfde set gaat het mis (8-2 achter), maar Gerald van Grunsven kwam op karakter terug tot 8-8. Daarna een paar onnodige fouten en Ryota Nakamura won alsnog met 11-8 de 5e set.
Gerald van Grunsven is uitgeschakeld voor de vervolgwedstrijden.

(Inmiddels zijn de finales gespeeld: Kelly wist de finale te winnen, Jean Paul Montanus behaalde de finale maar verloor helaas. – Redactie)

Uitslagen: http://ipttc.org/upload/results/files/PTT_JPN_Open_2019_Singles_Events.pdf

 

Op de derde dag onverwacht succes.

Gerald van Grunsven speelde in de landenwedstrijd met zijn gelegenheidspartner Ryota Nakamura uit Japan. In de wedstrijd tegen Japan ging het dubbel verloren. Gerald van Grunsven wist de stand gelijk te trekken door winst op Kentaro Doi (3-2). 
Raota Nakamura verloor aansluitend de beslissende wedstrijd. Hierdoor raakte het zicht op een podiumplek buiten bereik. De aansluitende winst op Thailand was een prima resultaat, maar zou normaliter niet tot eremetaal lijden. Aansluitend verloor Japan echter verrassend met 2-0 van Thailand. Met als gevolg dat de Nederland/Japan combinatie alsnog het brons wist binnen te halen.