Tweevoudig Europees tafeltenniskampioen Bettine Vriesekoop doceert vrijdag 26 april bij BTTV de Elan in Baarn een OldStars tafeltennis opstartcursus. Dit is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met de Nederlandse Tafeltennisbond. Doel is om trainers en begeleiders handvatten aan te reiken om ouderen op een verantwoorde wijze via OldStars tafeltennis in beweging te brengen. Bettine, die menig jaren doorbracht in Azië liet zich daar inspireren door de cultuur en beweegvormen voor senioren. Haar kennis over hoe dit in het voordeel van de Nederlandse geïnteresseerden kan werken deelt ze vrijdag in Baarn.

Tafeltennis vertraagt het ouderdomsproces

Tafeltennis levert niet alleen op motorisch vlak gezondheidsvoordelen op. Het staat juist bekend om de cognitieve voordelen, zeker voor ouderen. Wetenschappelijk onderzoek (op aanvraag beschikbaar) toont aan dat tafeltennis dementie kan vertragen en dat de spelers sneller in staat zijn verbanden te leggen. Dit vertraagt het ouderdomsproces. Bettine Vriesekoop: “Tafeltennis is een van de meest geschikte sporten voor ouderen. Op een laagdrempelige manier train je je fijne motoriek, je balans en aanpassingsvermogen. In China spelen ouderen massaal tafeltennis in de parken om gezond te blijven en zorgkosten te beperken.”

Beweegstrategie OldStars

Alle door het Nationaal Ouderenfonds aangepaste bewegingsvormen worden door OldStars’ beweegstrateeg René Wormhoudt aan de verenigingen, spelbegeleiders en spelers geïntroduceerd met het Athletic Skills Model (ASM). Dit model dient als basis voor alle aangepaste spelvormen van OldStars. De rode draad van de OldStars formule is de positieve bijdrage van het verenigingsleven aan de levenskwaliteit van ouderen. René: “Variatie en plezier vormen de basis voor een leven lang gezond bewegen. Van Oosterse beweegvormen is het bekend dat ze goed zijn voor zowel de fysieke en mentale ontwikkeling dus dat sluit mooi aan bij OldStars.”

Binnen de doelgroep bestaat verantwoord bewegen uit drie bouwstenen. Deze bouwstenen zijn diverse spellen in het tafeltennis, het aanbieden van de juiste beweegvormen en de sociale setting waarin dat gebeurt. Dit laatste wordt ook wel sociale activering genoemd. Deze bouwstenen leveren tezamen een bijdrage aan de gezondheidsvaardigheden van ouderen.

Hoe het begon…

De eerste stap die het Nationaal Ouderenfonds met het project OldStars hierin ooit maakte, samen met Eredivisie was de lancering van OldStars walking football, een primeur in Nederland die vijf jaar geleden werd geïntroduceerd in Nederland. Inmiddels worden naast OldStars walking football ook OldStars walking basketball, -walking handball, -walking hockey aangeboden en is een aantal andere spelvormen in ontwikkeling. En sinds kort is er dus ook OldStars tafeltennis.

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt met haar partners interventieprogramma’s ter voorkoming en als bestrijding van eenzaamheid en rolt deze landelijk uit. Hiermee zorgen wij er niet alleen voor dat ouderen in beweging komen, maar ook sociaal actief blijven. Met de uitbreiding van het aanbod van OldStars en de samenwerking met Menzis zetten we een nieuwe stap in de landelijke ontwikkeling van een honderd procent ouderenvriendelijke sportomgeving. Hierbij staan gezondheid, fitheid en socialisatie als bestrijdingsmiddelen tegen eenzaamheid onder de ruim één miljoen ouderen in Nederland centraal.

Meer info over Oldstars Tafeltennis
Meer info over Oldstars