Het duurt nog bijna zeven maanden, maar Ron Doevendans en Maarten Nouwen hebben nu enorm veel zin in het tweede weekend van januari 2020. Na een succesvolle start staat op 10, 11 en 12 januari namelijk de tweede editie van ‘De Beste Pingponger van Haarlem’ op het programma. De organisatoren blikken terug op de eerste editie en kijken ook vooruit: ‘In elke grote stad kan deze formule aanslaan’.

Maar liefst 130 fanatieke spelers deden afgelopen januari mee aan ‘De Beste Pingponger van Haarlem’, tot groot enthousiasme van de organisatie. Verdeeld over de Ripperdaklasse (voor gevorderden) en de Kenauklasse (andere pingpongers) genoten Haarlemmers van de poulewedstrijden en finales in ongedwongen sfeer en ook was er een prijs voor het beste Pingpongbedrijf van de stad. “Er deden 90 spelers mee die geen lid waren van een tafeltennisclub en dat vonden we erg leuk”, zegt Ron Doevendans. “Bijna iedereen heeft weleens getafeltennist en veel spelers wilden graag bewijzen wat ze in hun mars hadden. Dit leidde tot veel leuke potjes, maar het plezier stond voorop. Zoals verwacht was de sfeer erg goed en hier en daar werd er ook genetwerkt.”

Tafeltennisstad Haarlem
Het idee voor ‘De Beste Pingponger van Haarlem’ kwam van Maarten Nouwen. De enorme tafeltennisliefhebber, die ruim twee jaar bij de NTTB werkte als marketingmanager, zag volop kansen voor een toernooi in de stad. “Marthijn van Dijk en ikzelf spelen bij TTV Spaarne en we hebben goede contacten met TSTZ Haarlem, een andere grote club in de stad. Als verenigingen hebben we een organisatiecomité opgericht en een toernooiopzet gemaakt en hierna hebben we een pr-campagne opgestart.”

De winnaars van 2019

Promotie
De promotie van het evenement werd groots aangepakt. “Als clubs hebben we een groot netwerk. Op allerlei plaatsen hebben we in totaal 2500 flyers verspreid, we strikten sponsoren, er werd een mooie website gebouwd en gelukkig kregen we veel positieve aandacht in de regionale media”, legt Nouwen uit. “Hierdoor is het toernooi flink gaan leven in de stad en de aanmeldingen stroomden binnen. We kwamen er ook achter wat we al vermoedden: in Haarlem wordt er op allerlei plekken veel getafeltennist. Bij sommige bedrijven wordt er urenlang per dag gespeeld en deze mensen wilden gelukkig ook tijdens het toernooi hun kunsten laten zien. Sommige spelers zijn hierna lid geworden van clubs in Haarlem, dat is natuurlijk hartstikke mooi”, aldus Doevendans.

Op naar editie twee
De locatie voor het tweede weekend van januari is alweer vastgelegd voor de tweede editie van ‘De Beste Pingponger van Haarlem’. Ook heeft de organisatie genoeg plannen om het toernooi nóg succesvoller te maken. In 2020 zijn er drie categorieën bij de senioren, zodat de niveauverschillen kleiner zijn. Daarnaast is er ook een jeugdklasse tot zestien jaar, zodat ook hopelijk meer jongeren meedoen. “Ook kun je als vriendenteam meedoen aan de teamcompetitie, bijvoorbeeld met je buren of voetbalteam”, voegt Nouwen toe. “Side-events zoals ‘de hardste smash van Haarlem’ zullen terugkeren en hopelijk kunnen we de PingPongbaas-app ook inzetten tijdens het weekend.” Na de geslaagde eerste editie, ook in financieel opzicht, mikt de organisatie op het dubbele aantal deelnemers. Bovendien is de website vertaald naar het Engels, voor internationale belangstellenden. De derde vereniging in Haarlem, Oranje Zwart, heeft zich ook gemeld om te helpen bij de organisatie van het event.

Nouwen stelt dat clubs in andere steden een voorbeeld kunnen nemen aan ‘De Beste Pingponger van Haarlem’. “In elke grote stad kan deze formule aanslaan. Als je als clubs samenwerkt en er écht werk van maakt, kun je een fantastisch evenement opstarten, zo hebben we bewezen.”
Alle informatie over het toernooi is te vinden op de website van het evenement.