Hoe bind je de ongebonden sporter? Hoe word je als bond relevant voor de spelers die zich niet aan een club verbinden? Het is een van de grote hedendaagse thema’s van de sport. De Tafeltennisbond NTTB probeert het met PingPongbaas, een app waarmee je dankzij een QR-code eenvoudig wedstrijden met anderen kunt registreren en een plek op de ranglijst van een locatie vergaart. Marthijn van der Wal, coördinator sportparticipatie van de NTTB, vertelt.

(Geschreven door Erwin Blom. Bron: Sport Innovatie Studio)

Hoe is PingPongbaas tot stand gekomen?
De fundamentele keuze van de bond in 2016 om relevant voor alle tafeltennissers te willen zijn, gebonden en ongebonden sporters, staat aan de basis. Dat is een grote doorbraak geweest.  In 2017 hebben we met Sportunity een platform bedacht voor die ongebonden sporter en dat ingediend bij het Sportinnovatiefonds. Omdat de dartsbond en de biljartbond met een vergelijkbaar idee kwamen, zijn de koppen bij elkaar gestoken. Daar is het concept Kantinebaas uit ontstaan dat zich op het bedrijfsleven richt en waar je in de toekomst naast pingpong ook bijvoorbeeld wedstrijdjes dart en biljard kunt vastleggen. Maar wij wilden breder, wij willen ons richten op iedereen in Nederland die onze sport beoefent. Ook op scholen, pleintjes en campings. Op het technische platform voor Kantinebaas is de app PingPongbaas ontwikkeld. Wij hebben er een jaar aan gewerkt, maar bonden die met dezelfde techniek nu mee aan de slag willen kunnen relatief snel aanhaken met een veel kleinere tijdsinvestering.

Hoe werkt het?
We hebben nu een app voor Android en iOS waarmee je tafels kunt registreren. Iedereen die dat doet ontvangt een welkomstpakket met onder meer een sticker met een QR-code, uitleg en promotiemateriaal. Daarmee kun je aan de slag. Want als jij en ik de QR-code scannen dan hebben we een partij. De app biedt op dit moment de mogelijkheid voor een enkel- en dubbelspel. Na afloop voer je de uitslag in en kom je op de ranglijst voor die tafel. Naarmate je meer speelt en meer wint krijg je meer punten. Je schaalt je eigen speelsterkte op een schaal van 1 tot 9 in, welke binnenkort gaat meebewegen afhankelijk van je gespeelde wedstrijden en resultaten.

Hoe hebben jullie de behoefte onderzocht?
Oktober 2017 heb ik een LinkedIn post online gezet waarin ik contact zocht met bedrijven waar getafeltennist werd of interesse in tafeltennis bestond. Ik had 1,5 dag nodig om op alle reacties te reageren, zo succesvol was de oproep. Ik ben daarna bij bedrijven gaan kijken en praten over de behoeften. Daar leerde ik van dat een app als deze van toegevoegde waarde kan zijn: het spelletje dat ze al spelen leuker en uitdagender maken. Maar we beperken ons dus niet tot bedrijven.

Wat zijn de eerste resultaten?
We zien dat het aantal tafels waarop gespeeld wordt snel groeit. We zitten sinds de lancering van de testversie (najaar 2018) op bijna 1500 downloads. De helft van die mensen is ook lid van een vereniging, de rest niet. We hopen aan het eind van het jaar 3.000 downloads te hebben. Als bond hebben we 25.000 leden, maar er zijn naar schatting een miljoen mensen die weleens spelen. We kunnen dus nog veel winst boeken.

Wat heb je geleerd?
De belangrijkste les die we geleerd hebben is dat activatie in dit beginstadium het meest succesvol is als je persoonlijk naar de plekken gaat waar de tafels staan om de mensen daar de werking van een en ander uit te leggen. We kweken zo ambassadeurs die meehelpen de app te verspreiden. Dat geldt zowel voor de pingpongers als voor onze verenigingen die de app ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een interne verenigingscompetitie te faciliteren.

Ook hebben we geleerd dat je een duidelijk beeld moet hebben van een MVP, een Minimal Viable Product. Wat is de functionaliteit die je in ieder geval in je app moet hebben bij oplevering? We hebben er teveel in gebouwd. Bijvoorbeeld het reserveringssysteem van tafels hadden we ook later kunnen doen. Of het zoeksysteem naar tegenstanders. We hadden kunnen beginnen met de simpele optie dat je tegen een ander kunt spelen en de uitslag in een ranglijst uitmondt. Het belangrijkste is de QR code scannen en direct spelen. Als we met alleen de waardevolle basis begonnen waren hadden we veel eerder van start kunnen gaan en gaan testen en doorontwikkelen.

Hebben de verenigingen ook wat aan PingPongbaas?
Absoluut. PingPongbaas is op drie manieren interessant voor verenigingen. Ten eerste helpt het bij de zichtbaarheid en exposure van de club, ten tweede kunnen ze verbinding maken met ongebonden sporters maken en ten derde kan het een toekomstig verdienmodel voor verenigingen zijn. Er zijn verenigingen die gedurende bepaalde avonden van de week een of meer tafels beschikbaar stellen pingpongers uit de buurt die geen lid van een vereniging zijn. Je kunt via de app een tafel reserveren en in de toekomst komt daar een betaaloptie bij. Ook kunnen ze de app intern gebruiken wat een nieuwe leuke manier van competitie / challenge betekent.
We zoeken nu naar verenigingen die met ons willen partneren om PingPongbaas onder de aandacht te brengen. Want bij hun zitten de tafeltennissers, maar die tafeltennissers werken ook weer bij bedrijven met tafels of zitten op scholen waar gespeeld wordt.

Wat zie je als mogelijke verdienmodellen?
In de toekomst kunnen we een percentage pakken van de boeking van een tafel die via PingPongbaas tot stand komt. Maar dat zal niet het grote geld zijn. Hoe meer gebruikers/spelers in het platfrom, hoe interessanter we worden voor commerciële partners. Dat kunnen adverteerders zijn, maar ook tafeltennisgerelateerde bedrijven die bijvoorbeeld clinics organiseren. En als de campings weer open zijn, kan een  materiaalaanbieder die tafels en batjes verkoopt zijn producten aanbieden via de app. Maar wellicht kunnen we bedrijven tafels laten sponsoren of aanbiedingen laten doen of prijzen voor de beste spelers beschikbaar laten stellen. Het is learning by doing, ook hier is het een ontdekkingsreis voor ons.

De kracht van jullie app is dat ie zowel waardevol is voor verenigingen en hun leden als voor ongebonden sporters …
Dat doen we heel bewust omdat we de tafeltenniswereld en de pingpongwereld aan elkaar willen verbinden. Dan is het aan de mensen en clubs wat ze er mee doen. Of ze ongebonden sporters willen overhalen lid te worden, of ze een clinic verzorgen, een strippenkaart aanbieden of een proeftraining aanbieden.

Jouw opdracht is niet meer leden aan de bond te verbinden?
Nee, wij willen een grotere community van spelers. Tafeltennis en pingpong, in welke vorm dan ook. Wij willen ook relevant zijn voor de mensen die geen lid van een vereniging willen worden en daar verdienmodellen bij ontwikkelen.

Mede mogelijk gemaakt door het NOC*NSF Innovatiefonds voor sportbonden.

Lees alles over PingPingbaas op deze speciale pagina op Tafeltennis.nl.