NTTB vertegenwoordigd op de Canal Parade van 2019

Zaterdag 03 augustus vond de Canal Parade van 2019 plaats en dit jaar was ook de Nederlandse Tafeltennisbond vertegenwoordigd. Met vijf tafeltennissers maakten we deel uit van de sportersboot van het NOC*NSF. In totaal hebben zestien verschillende sportbonden zich verenigd op deze boot. Het was een betekenisvolle dag. Bestuurslid Eline Rondaij deelt haar ervaring.

Één groot feestje

De Amsterdam Pride werd in 1996 bedacht. Het doel? Een spontaan en open homofeest.

Meer dan 20 jaar later is dat doel opnieuw bereikt, want de Canal Parade van 2019 was één groot feestje! De kades van de Amsterdamse grachten waren volledig gevuld met toeschouwers en er was zóveel enthousiasme. Drankje erbij, zonnetje erbij, iedereen ging los op de muziek en de een had een nog uitbundigere outfit dan de ander.

Halverwege viel de muziek op onze boot uit, maar dat mocht de pret niet drukken. Het Wilhelmus werd ingezet of we zongen ‘het is stil aan de overkant’. De massa zong gezellig met ons mee. Dankzij een paar slimme technici was het muziek-probleem snel verholpen en kon het feestje weer doorgaan: dansen, zwaaien, wapperen met de regenboog vlag en high-fives uitdelen aan mensen die dichtbij genoeg zaten. Iedereen heeft genoten en tegelijkertijd hebben we als sportbonden een belangrijke boodschap over kunnen brengen.

Sporten doen we samen

Het doel was om gezamenlijk uit te stralen dat ook in de sport iedereen zichzelf mag én kan zijn. Onze boot en onze shirts waren daarom ook voorzien van het motto ‘sporten doen we samen’. Dit motto is pakkend en tegelijkertijd doeltreffend. Sporten doen we inderdaad samen en sporten verbindt. Ik ben altijd heel dankbaar voor het feit dat ik dankzij tafeltennis in contact kom met mensen met een verschillende achtergrond, etniciteit, leeftijd, geslacht, opleidingsniveau of seksuele voorkeur. Het haalt je uit je bubbel en verbreedt je horizon.

Echter, hoewel we collectief aangeven gelijkheid belangrijk te vinden is volledige acceptatie in realiteit nog niet altijd een feit. Gelukkig biedt de Canal Parade een heel mooi podium voor de acceptatie van de LHBTI gemeenschap en ik ben heel trots dat wij daar als NTTB een bijdrage aan hebben kunnen leveren. Samen met andere sportbonden kijken we vooruit om de acceptatie van de LHBTI gemeenschap binnen de sport te vergroten.

 

Eline Rondaij
Hoofdbestuurder