Het is volgende week erop of eronder voor de Nederlandse dames van TeamNL. Op woensdag 22 januari start het Olympisch Kwalificatietoernooi voor teams in Portugal, de enige kans voor de speelsters om zich als team te plaatsen voor Tokio. Hoe is de toernooiopzet en wat zijn de kansen van Oranje?

In de stad Gondomar strijden dertig vrouwenteams van 22 tot en met 26 januari voor negen tickets voor het teamtoernooi van de Olympische Spelen 2020, waaraan in totaal zestien teams meedoen. De Nederlandse ploeg bestaat uit speler/coach Li Jiao, Li Jie, Britt Eerland en Kim Vermaas. Marcel Kraa is teammanager.

Eerste ronde
Het kwalificatietoernooi verloopt via een knock-out systeem volgens het best of five principe (Olympisch systeem). Tijdens de loting op 20 januari wordt bepaald welke landen met een hoge ranking, de nummers 1 tot en met 16, het in de eerste ronde op 23 januari opnemen tegen de nummers 17 tot en met 30. De nummers 1 en 2 van de ranking hebben een bye. Nederland staat elfde op de Olympische ranking (zie hieronder) en geniet dus van een beschermde status in de eerste ronde.

Finaleronde
Alleen de winnaars van die duels gaan door naar de tweede ronde op 23 of 24 januari, waarin de acht winnaars zich rechtstreeks plaatsen voor het teamtoernooi van de Olympische Spelen. De acht verliezers van die ronde krijgen een herkansing: zij spelen op 25 en 26 januari voor het laatste overgebleven teamticket voor Tokio. Landen die zich plaatsen, hebben dubbel feest. Zij grijpen dan namelijk ook direct twee tickets voor het singletoernooi van de Olympische Spelen. In tegenstelling tot het teamtoernooi hebben spelers en speelsters individueel gezien nog meerdere kansen om zich te plaatsen voor Tokio, namelijk in april in Rusland en in mei in Qatar.

Meer informatie over het toernooi is te vinden op de site van het kwalificatietoernooi. Ook is er een speciale kwalificatiegids, waarin wordt uitgelegd hoeveel tafeltennislanden en teams actief zijn op de Olympische Spelen in Japan.

Kansen voor Team NL
De belangrijkste vraag na deze uitleg is natuurlijk: hoe groot is de kans op Nederlands succes tijdens het kwalificatietoernooi? Volgens teammanager Marcel Kraa zal veel afhangen van de loting op 20 januari, de dag dat hij met de ploeg arriveert in Portugal. “In de eerste ronde zijn we sowieso de favoriet. Het zou gunstig zijn als we daarin gekoppeld worden aan landen als Litouwen of Nigeria, al onderschatten we niemand. Bovendien kun je ook Tsjechië of India treffen en dat zijn zware tegenstanders”, legt hij uit.

“Als je wint, is de kans groot dat je hierna een topland treft. Dat wordt sowieso een zware wedstrijd, al heb ik veel vertrouwen in ons sterke en ervaren team”, vervolgt Kraa. “Veel landen spelen met vaste dubbels, maar wij kunnen in de samenstelling variëren. Dat kan een voordeel zijn. Bovendien is iedereen topfit en uiteraard super gemotiveerd. Uitkomen op de Olympische Spelen is een droom voor iedere sporter en we doen er alles aan om ons te plaatsen.”