TOKYO, JAPAN – JULY 27: Britt Eerland of the Netherlands (Photo by Ronald Hoogendoorn/Orange Pictures) NOCNSF.


Britt Eerland is uitgeschakeld in de achtste finale van de Olympische Spelen. De als achtste geplaatste Hoi Kem Doo uit Hongkong was met 4-1 simpelweg iets te sterk voor onze Nederlandse speelster in Tokyo. Het werd 13-11, 5-11, 8-11, 9-11 en 8-11.

Strijd om plek in de kwartfinale
Na de glorieuze overwinning ten koste van de Egyptische Dina Meshref, stond Britt dinsdagavond in Japan voor een zwaardere uitdaging. Een clash met de als achtste geplaatste Hoi Kem Doo uit Hongkong volgde, een op papier sterkere tegenstander. Onze Nederlandse vertegenwoordiger in Tokyo (zestiende geplaatst) bewees in het verleden echter al vaker dat ze hoger geklasseerde speelsters kon verslaan. Bovendien bewees Britt mentaal ijzersterk te zijn, nadat ze eerder die dag een 0-3 achterstand omboog in een 4-3 zege. Inzet was een plek in de kwartfinale van het singletoernooi. Bij verlies was Britt uitgeschakeld.

Goed begin
Britt begon in tegenstelling tot in de derde ronde erg goed aan het duel. In een gelijkopgaande eerste game trok de Schiedamse aan het langste eind: 13-11. Britt speelde uitstekende rally’s en deelde hiermee de eerste tik uit aan Hoi Kem Doo: 1-0. De tweede game ging naar de speelster uit Hong Kong met 5-11. Hoi Kem Doo kwam beter in haar spel en oogde wat meer ontspannen. Hierdoor ging ze beter spelen. Het was 1-1 en dus lag het duel helemaal open.

3-1 achterstand
Hoi Kem Doo kwam in de derde game beter en beter in de rally’s. Ondanks het feit dat het verschil tussen beide speelsters niet heel groot was, trok de nummer 8 van de plaatsingslijst de game nipt naar zich toe. Britt verloor de game met 11-8 en dus stond het 2-1. In de vierde game kwam Britt terug van 4-0 naar 5-5. Ook later in de game knokte Britt zich knap terug van een achterstand, maar de vierde game ging helaas met 11-9 naar haar tegenstander. Zo was het 3-1. De verschalen waren wederom klein, maar het gat was geslagen.

Kon Britt net als in haar eerste duel terugkomen in de wedstrijd? Helaas zat een soortgelijke comeback als in de eerste wedstrijd er niet in. De snelheid, spreiding en forehand van de Hongkongse waren haar te machtig. Het verschil was simpelweg net iets te groot. Bij een 10-5 achterstand knokte Britt zich nog wel terug tot 10-8, maar hierna velde Hoi Kem Doo het noodloot over Britt.

Opgeheven hoofd
Het Olympisch avontuur van Britt is hiermee na twee duels voorbij, maar toch mag Britt met opgeheven hoofd Tokyo verlaten. De Schiedamse kon goed meekomen met de speelster uit Hong Kong en deed bovendien in de derde ronde wat er van haar verwacht werd: winnen. Bovendien was de weg naar Tokyo lang en onzeker. Op het allerhoogste niveau heeft ze laten zien waar ze toe in staat is.