Afgelopen week reisden Britt Eerland, Tanja Helle, Milo de Boer en Kas van Oost naar Sarajevo om namens TeamNL deel te nemen aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi. In totaal waren er zowel bij de dames als heren vijf tickets te verdelen. Britt Eerland pakte haar eerste kans direct met beide handen aan en nam een ticket voor Parijs mee naar huis.

 

Britt Eerland
Britt werd in de poulefase, die op woensdag 15 mei van start ging, ingedeeld in groep G met drie andere dames. Om zich te plaatsen voor de volgende ronde, een knock-out systeem, moest ze als 1e of 2e eindigen in de poule. De eerste wedstrijd tegen de Griekse Terpou was gelijk een pittige. Na een 2-0 achterstand in games wist ze de wedstrijd te keren in haar voordeel om uiteindelijk na 81 minuten de partij met 4-3 te winnen. Ook de tweede wedstrijd ging over de volle zeven games. Tegen Sofia-Xuan Zhang uit Spanje ging Britt bij de laatste ontmoeting nog met 3-0 onderuit, maar deze keer trok ze aan het langste eind. Door deze overwinning was ze verzekerd van groepswinst en directe plaatsing bij de laatste 16 in fase 2. De laatste poulewedstrijd was een formaliteit en won Britt met 4-0.

Op vrijdagmiddag werd in de knock-out fase eerst Hana Matelova (WR 81) uit Tsjechië verslagen, wederom benutte Britt hiervoor zeven games. Daarna volgde een ware veldslag en toonde Britt haar doorzettingsvermogen. Na een 9-6 achterstand in de 6e game en 9-8 achter in de 7e game tegen Tin-Tin Ho uit Groot Brittannië, sleept Britt ook deze wedstrijd uit het vuur en was daarmee nog één wedstrijd verwijderd van het felbegeerde Olympische ticket.

Op zaterdagochtend 10:20 uur moest het gaan gebeuren tegen de Slowaakse Barbora Balazova. Een leuk feitje is dat deze Balazova ook op het podium stond in 2010 toen Britt Europees Jeugdkampioen werd, maar dan met een bronzen medaille. Na een 2-2 tussenstand in games keek Britt in de 5e game tegen een 10-6 achterstand aan, maar ook hier bleef ze onverstoord haar spel spelen en pakte deze game nog met 15-13. In de 6e game kwam ze niet meer in de problemen en verzekerde daarmee zichzelf – en haar coach Anton Pleijsier – van deelname aan het enkelspel bij de Olympische Spelen in Parijs. Een fantastische prestatie! Na afloop vroegen we Britt hoe zij het toernooi heeft ervaren en hoe ze zich gaat voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs. “Het was ontzettend intens allemaal! Dat weet je wel van te voren, maar als je het eenmaal ervaart… Ik heb me gelukkig wel met mijn trainer Anton goed voor kunnen bereiden, ook op tactisch gebied. Ook veel mentale voorbereiding gedaan met Rahel, dus dat was allemaal top. Ik ga nu even genieten en binnenkort met Anton een plan maken richting de Spelen in Parijs.

De Olympische Spelen worden gehouden van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024. Tafeltennis staat van zaterdag 27 juli tot en met zondag 4 augustus op het programma. Meer informatie over de Olympische Spelen vind je hier.

Hieronder het filmpje van de ETTU met het winnende punt van Britt.

 

Kas van Oost
In groep K schreef Kas van Oost de eerste twee poulewedstrijden op zijn naam. Van zowel Luka Mladenovic (Luxemburg en WR 120) en Marios Yiangou (Cypres en WR 676) wist hij met 4-2 te winnen. Tot de laatste wedstrijd bleef het in zijn poule spannend. Met de wetenschap dat hij twee games nodig had om de volgende ronde te bereiken startte Kas zijn wedstrijd tegen de Oostenrijkse Levenko (WR 93) op donderdagmiddag. Ondanks dat hij met 4-3 zijn meerdere moest erkennen in de Oostenrijker bereikte hij als poulewinnaar de volgende fase van het toernooi.

Kas in actie tegen Benedek Olah

In de eerste knock-out fase trof hij uit Finland afkomstige Benedek Olah. Geen onbekende want in 2014/2015 speelde deze Fin in de Nederlandse Eredivisie en bij dit kwalificatietoernooi wist hij van Milo de Boer te winnen in de poulefase. Kas ging vol gas van start en trok de 1e game naar zich toe met 13-11. Het verloop van deze wedstrijd was ontzettend spannend en bleef gelijk opgaan. Tot aan de beslissende 7e game waarin Olah de winst pakte met 11-5. De tweede fase van dit kwalificatietoernooi was daarmee voor Kas ten einde, maar de kans op een ticket was nog niet verkeken. Op zaterdag startte een nieuwe knock-out fase waarin nog drie tickets te verdelen waren onder 20 spelers. Kas lootte tegen Juan Perez (WR 200) uit Spanje. Door de slimme tactiek van Perez kon Kas niet goed zijn sterke forehand in stelling brengen waardoor de Spanjaard al snel uitliep naar een 2-0 voorsprong. In de 3e game verzuimde Kas een 10-7 voorsprong te verzilveren om terug in de wedstrijd te komen. De uitslag werd 4-0 maar Kas kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi waarin hij zijn visitekaartje heeft afgegeven.

Trinko Keen, die nauw samenwerkt met de jonge heren, kijkt als volgt terug op dit toernooi: “Het is belangrijk dat de jongens dit toernooi spelen want dit is het niveau waar ze minimaal naartoe willen. Zowel Kas als Milo zijn er beiden vol voor gegaan, dus dan kan je er ook van leren. Kas heeft een aantal mooie overwinningen gehaald en een evenzo mooi gevecht verloren. De jongens hebben allebei goed gezien waar ze tekort komen en daar gaan we direct mee aan de slag. De volgende Olympische Spelen is morgen al… ”

 

Tanja Helle en Milo de Boer
In de poule wist Tanja Helle één wedstrijd te winnen. In een spannende wedstrijd tegen Chiriacova uit Moldavië trok ze de winst met 4-3 naar zich toe. Tegen de Italiaanse Vivarelli (WR 94) zat Tanja ook dichtbij winst, maar trok de Italiaanse met 11-8 in de zevende game aan het langste eind. De sterke Matalova moest Tanja met 4-0 feliciteren waardoor Tanja uiteindelijke als 3e in de groep eindigde.

Tanja Helle in actie met coach Rajko Gommers in de achtergrond

Voor Milo de Boer was Benedek Olah (WR 98) zijn eerste tegenstander. Een pittige start waarbij Milo niet lekker in zijn spel kwam. De volgende wedstrijd tegen Putuntica (WR 551) uit Moldavië ging het een stuk beter maar vielen de punten aan het einde van de games net verkeerd. Met 11-9, 12-10, 11-9, 7-11 en 11-6 ging de winst met 4-1 naar Putuntica. De laatste poulewedstrijd was ook tegen een top 100 speler, de Slowaak Lubomir Pistej. Milo wist een game te winnen maar moest ook hier zijn tegenstander met 4-1 feliciteren.