Het EK individueel 2018, dat dinsdag van start gaat, is de eerste grote klus voor Chen Zhibin. Op dat toernooi in het Spaanse Alicante maakt de Chinese Duitser zijn rentree als damesbondscoach van de Nederlandse ploeg en de ervaren trainer is erg benieuwd naar de prestaties van de speelsters.

Het grootste gedeelte van de Nederlandse ploeg verbleef vorige week op Papendal, om zich daar in alle rust voor te bereiden op het naderende Europees kampioenschap. Voor Chen Zhibin was het een ideale periode om zijn speelsters wat beter te leren kennen. “Li Jie ken ik uiteraard al heel lang, met haar heb ik altijd al een zeer goede klik gehad. Ons team bestaat verder uit Britt Eerland en Kim Vermaas en mijn samenwerking met deze speelsters is nieuw voor me. Het zijn ook beide goede speelsters. Ik hoop dat Britt en Kim zichzelf blijven ontwikkelen en het is mijn taak om ze te begeleiden in dit proces. Het EK is een mooi meetmoment om te kijken hoe de drie meiden ervoor staan.”

Drie titels
Chen Zhibin was van 2009 tot 2012 al eens damesbondscoach in Nederland en met die ploeg veroverde hij drie Europese titels. Daarnaast werden in dezelfde periode vele Europese individuele titels behaald. Gaan zulke mooie tijden voor Nederland onder de leiding van Zhibin weer terugkeren? “Dat lijkt me het komende toernooi wel heel moeilijk”, aldus de bondscoach. “Ik ben pas een paar maanden weer terug in deze functie en kan het niveau van ons team en dat van de tegenstanders niet perfect inschatten. Maar het EK is een groot toernooi en we mikken op goede prestaties. Als Li Jie helemaal fit is, maakt ze een goede kans op een medaille en ook Britt Eerland kan hoge ogen gaan gooien. Kim Vermaas is als enige van het drietal nog niet geplaatst voor het hoofdtoernooi en zij heeft uiteraard als eerste doelstelling om dit podium te bereiken.”

Alicante & Tokio
Chen Zhibin hoopt op een mooi EK en kijkt stiekem al verder dan het Europese Kampioenschap in Spanje. “De komende twee jaar ga ik er samen met de staf er alles aan doen om de oranjedames voor te bereiden op de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Presteren in Japan is de doelstelling voor de lange termijn, maar eerst gaan we voor een succesvol EK in Alicante.”