Britt met Dana Cechova en Anton Pleijsier in Doha.

Personal coach Dana Cechova hoopt deze sportzomer het beste in Britt Eerland naar boven te halen. De 38-jarige voormalig toptafeltennisster uit Tsjechië vertelt over haar band en samenwerking met Britt. Ook spreekt ze haar verwachtingen uit over het EK tafeltennis, dat vandaag start, en de Olympische Spelen.

Samen met trainer Anton Pleijsier vormt Dana Cechova ‘Team Britt Eerland’. Sinds september is ze de vaste toernooicoach van Nederlands beste speelster van dit moment en die rol bevalt de Tsjechische erg goed. “Het is prettig werken met Britt. Ze werkt altijd keihard en is steeds op zoek naar verbeterpunten. Ze is een geweldige speelster met de juiste topsportmentaliteit. Ik ben trots op de ontwikkelingen die Britt heeft doorgemaakt en de resultaten die ze heeft behaald.”

NTTB-Bondscoach van de dameslijn Marcel Kraa heeft bewust, na het stoppen van Li Jiao in september 2020, gezocht naar een goede oplossing om het ultieme doel, plaatsing voor de Olympische Spelen, te bewerkstelligen. Het hele proces met betrekking tot het samenstellen van “Team Britt Eerland” is in nauw overleg gegaan met Britt. Met Dana, Anton, fysiotherapeut Stijn en mijzelf hebben we een optimale situatie kunnen creëren wat in ieder geval plaatsing voor de Olympische Spelen heeft opgeleverd. Ik ben benieuwd wat er nog meer in het vat zit! Te beginnen met het komende EK en dan door naar de Olympische Spelen! Om in de woorden van Dana te blijven! Het kan een hele mooie zomer worden voor Britt!”

Dana Cechova

Oud-ploeggenotes
Dana en Britt kennen elkaar al erg lang. De Tsjechische had een mooie loopbaan. Ze deed twee keer mee aan de Olympische Spelen, speelde 20 jaar in het Tsjechische team en was een flinke tijd geleden ploeggenoot van de elf jaar jongere Britt bij Bundesligaclub TTG Bingen/Münster-Sarmsheim. “Zowel in de zaal als persoonlijk kregen we al snel een goede klik”, zegt Dana. “Ze kon altijd bij me terecht voor advies en ook hebben we samen behoorlijk wat goede dubbelwedstrijden gespeeld op internationale toernooien. Ik woon in Tsjechië, waar ik nog altijd tafeltennis, maar heb veel contact met Britt over belangrijke en onbelangrijke dingen. We hebben een goede band en vertrouwen elkaar volledig.”

Het EK en de Olympische Spelen
De drukke tafeltenniszomer van Britt Eerland staat op het punt van beginnen. Het eerste grote toernooi is het EK Tafeltennis 2021. Het toernooi in de Poolse hoofdstad Warschau duurt van 22 tot en met 27 juni. Britt is ingeschreven voor drie onderdelen. Natuurlijk doet ze mee aan het individuele toernooi. Haar dubbelpartner is de Hongaarse Georgina Pota, in het mixed dubbeltoernooi speelt ze samen met de uit Finland afkomstige Benedek Olah. “In het single toernooi behoort ze tot de beste acht speelsters en een medaille is het ambitieuze doel. Daar heeft ze genoeg kwaliteit voor”, denkt Dana.

Olympische Spelen
Ook op de Olympische Spelen, waar ‘Team Britt Eerland’ kort na het EK al naartoe reist, ziet Dana kansen voor Britt. “Het is een voordeel dat er een beperkt aantal deelnemers is per land, want het circuit van met name Aziatische toppers is enorm. Britt is tot veel in staat, het kan een mooie zomer voor haar worden.” Wat verwacht ze als tweevoudig Olympiër van de sfeer en omstandigheden in Tokio? “Door corona zal het toernooi anders zijn dan voorheen, maar hopelijk worden er veel fans toegelaten in de tafeltennishallen. Japan is een tafeltennisgek land, de fans daar kunnen voor een sfeer zorgen die past bij de Olympische Spelen.”

Britt start het EK Tafeltennis in Polen vandaag, 22 juni met een wedstrijd in de mixed dubbel. Samen met haar partner Olah Benedek treft ze om 17.50 uur de Denen Artus en Baiba. Alle schema’s vind je op de toernooiwebsite.

De verrichtingen van Britt Eerland op het EK en de Olympische Spelen volg je ook op onze speciale TeamNL-pagina.