EK individueel

Voor het EK individueel in München zijn Britt Eerland en Shuohan Men, de nummers 1 en 2 van de puntenlijst, aangewezen door bondscoach dameslijn Marcel Kraa. Beide dames hebben internationaal gepresteerd. Nederland mag vier plekken invullen op basis van het resultaat van het EK teams, van afgelopen najaar. Er is besloten dames die investeren in hun tafeltenniscarrière en/of in de top 10 van Nederland staan de mogelijkheid te geven om deelname af te dwingen via een kwalificatie. Dit is afgestemd met de Atletencommissie.

Voor het beschikbare derde en vierde ticket wordt gestreden op een kwalificatietoernooi op 3 juli in Nieuwegein. Voor het toernooi zijn twaalf speelsters uitgenodigd, waarvan acht hebben aangegeven deel te nemen. De twee gekwalificeerde speelsters zullen gedeeltelijk op eigen kosten deelnemen aan het EK. Vervoer, coaching en kleding wordt gefaciliteerd vanuit de NTTB

 

Bij de heren is gekozen om geen deelnemers af te vaardigen. Laurens Tromer en Rajko Gommers, de nummers 1 en 2 van de puntenlijst, hebben al in een eerder stadium aangegeven geen echte internationale ambities meer te hebben. Waarnemend bondscoach herenlijn, Marcel Kraa: “Laurens heeft nog wel uitgesproken een individueel EK te willen spelen en voor het Nederlands herenteam te willen uitkomen. Hij is echter professioneel genoeg om in te zien dat na een periode van blessureleed en daardoor onvoldoende training het niet realistisch is om te presteren op een EK. Verder zijn er nu geen heren die in aanmerking komen o.b.v. internationale prestaties. Ik kies er nu voor om te investeren in de EJK-voorbereiding van de jongens O19 en het toevoegen van een vierde speler aan dat EJK-team. Hopelijk zijn zij over twee jaar zover om deel te nemen aan de EK individueel. In het najaar zullen zij in ieder geval in aanmerking komen voor de kwalificatie voor de EK teams. Het zou mooi zijn als ook Laurens daar nog een rol van betekenis kan spelen”.

 

WK teams

De dames van TeamNL Tafeltennis, met als speelsters Li Jie, Li Jiao, Kim Vermaas en Britt Eerland, hebben zich op basis van prestaties uit het verleden geplaatst voor de finale van het WK teams (in de A-categorie). Het betreffende evenement is al meerdere malen uitgesteld en staat nu nog op de agenda voor eind september, begin oktober in Chengdu (China).

Inmiddels zijn drie van de vier dames uit het oorspronkelijke team gestopt. Het is nog steeds onzeker of het evenement doorgaat gezien de situatie in China op het moment m.b.t. corona. Daarnaast is de Nederlandse Tafeltennisbond van mening dat wij niet met een team deel kunnen nemen, dat competitief kan zijn op een WK teams in de hoogste categorie. Tenslotte speelt de duur van de reis (quarantaineverplichtingen), de gevolgen hiervan voor de competitieplanning en het kostenaspect een rol. Daarom is besloten om af te zien van deelname en het dames team terug te trekken.

(Het herenteam is niet geplaatst voor het WK. )

 

EK teams 2023

In oktober start de eerste ronde van de EK teams met uit- en thuisinterlands voor de dames van TeamNL (A groepen) en een toernooi voor de heren (B groepen). De precieze locatie, datum en tijden worden later bekend.