De Dutch Open Para Table Tennis 2019 (DOP) is in volle gang. Dag 1 van dit nieuwe, driedaagse internationale toernooi van 1 tot 3 november in Stadskanaal was een groot succes. Wat gebeurde er zoal?

Maar liefst 192 spelers uit 36 landen verschenen achter de tafel in de sportaccommodatie in Pagedal, het park waar alle deelnemers ook verblijven het hele weekend. Spelers uit alle vijf de continenten op aarde zijn hier aanwezig! Iedereen moet kunnen sporten op een manier die bij hem of haar past en daarom, zoals gebruikelijk in paratafeltennis, wordt er gespeeld in veel verschillende categorieën, twintig in totaal. In de sfeervol aangeklede hal wordt dit weekend maar weer eens duidelijk dat sport mensen verbindt en verbroedert. Spelers van totaal verschillende culturen, leeftijden en geloofsovertuigingen lopen kriskras door elkaar heen. Zij doen er alles aan om te winnen, want er vallen belangrijke punten te verdienen in aanloop naar de Paralympische Spelen 2020 in Tokio. Op vrijdag werden er nog geen prijzen verdeeld, alleen pouleduels stonden op het (volle) programma.

Veel spektakel
Verdeeld over de veertien tafels werden er vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur ontzettend veel duels gespeeld. Uiteraard zette iedereen zich maximaal in, maar iedereen legde ook zeker de nadruk op sportiviteit en respect. Waardering is er ook zeker voor de tientallen vrijwilligers, die ervoor zorgen dat de DOP gespeeld kan worden. Jeugdige ballenjongens en meisjes zijn paraat bij vele duels en op de achtergrond leunt de organisatie ook op vele onmisbare krachten, onder meer qua logistiek en planning. Hoe meer duels en hoe meer klassen… hoe meer spektakel voor het publiek, zo blijkt!

Nederlandse spelers
Maar liefst 24 Nederlanders doen mee aan de Dutch Open Para Table Tennis in Stadskanaal. Daar zitten bekende internationals bij zoals Kelly van Zon en Gerald van Grunsven, maar ook jonge talentvolle spelers en speelsters die een kans krijgen via toegewezen wildcards. Daar heeft Nederland recht op als organiserend land.

Bas Hergelink, Kelly van Zon, Max van Amerongen, Gerald van Grunsven, Sem Roelofs, Suzan Klomp, Frederique van Hoof slaagden er allen in om door de poulefase te komen. Morgen spelen zij de knock-out voor kwartfinale, of direct halve finale. Daarnaast speelt Demi Ronda haar 4e wedstrijd in de groep die als halve competitie wordt gespeeld.

Kijk voor alle uitslagen hier.

Ook zaterdag en zondag is er weer genoeg tafeltennis hier in Stadskanaal, Morgen eerst de beslissende fase van het individuele toernooi, gevolg door het teeamtoernooi op zaterdag en zondag.