De eerste dag in Budapest zit er op. Kim Vermaas en Rajko Gommers kwamen drie keer in actie. Ewout Oostwouder één keer en Laurens Tromer uiteindelijk helemaal niet.

Mixed Dubbel
Rajko en Kim (foto) speelden in de ochtend hun eerste wedstrijd tegen een koppel uit Mongolië. Ze wonnen de wedstrijd eenvoudig met 3-0 (11-7, 11-3, 11-7).

Saillant detail was dat op de tafel naast hen, Fan Zhendong en Ding Ning speelden. Beiden zijn de nr. 1 van de wereld individueel, maar kennelijk hadden ze als koppel nog geen punten gehaald en moesten zij ook de voorrondes spelen. Ze wonnen overigens met 3-0 van het Amerikaanse koppel Zhang/Kumar.

De tweede voorronde van de mixed dubbel moesten zij tegen het Roemeense koppel Samara/Pletea spelen. Elizabeta Samara is een bekende van de Nederlandse speelsters, in de EK voor landenteams stonden zij een aantal keren tegenover elkaar. Het Roemeense koppel bleek te sterk. Samara staat individueel 21e op de wereldranglijst en was met partner Pletea net iets sterker dan de Nederlanders. Het ging redelijk gelijk op in de eerste twee games met 11-8 en 7-11. De derde game was een krappe 11-9 voor de Roemenen. In de vierde game probeerde coach Li Jiao met een time-out nog iets te doen, maar het mocht helaas niet baten. 11-4 en daarmee 3-1 als eindstand.

Morgen stromen Britt Eerland en Laurens Tromer als geplaatste speler in, in het dubbeltoernooi.

Heren enkel
In de middag speelde Rajko Gommers zijn eerste single tegen de Montenegrijn Radulovic. Met deze tegenstander was Rajko snel klaar: 4-0 (11-1, 11-5, 11-9, 11-6). Dat kwam goed uit, want een goed half uur moest hij nog de eerder genoemde dubbelpartij spelen.

Laurens Tromer was na een lange dag wachten uiteindelijk snel klaar, zijn tegenstander kwam niet opdagen. Daardoor kon het Nederlandse publiek alle aandacht richten op de tafel ernaast, waar Ewout Oostwouder speelde tegen Rashid Ahmedov (TKM). De tegenstander maakte het Ewout bij tijd en wijle lastig, maar Ewout wist het in vijf games af te maken, met een paar mooie korte ballen over het net in de vijfde game. 11-8, 11-5, 8-11, 11-6, 11-7

Dames enkel
4-0 voor Kim Vermaas in haar eerste single partij. Veel meer dan scorebordjournalistiek was niet mogelijk voor media en publiek. In de tweede speelzaal staan de hogere tafelnummers ver weg van publiek en media, waardoor ze lastig te volgen zijn. Tegen de Schotse Plaistow leek het dus niet spannend, al vertelden de gamestanden in de 2e en beslissende 4e game een ander verhaal. In de 4e game maakte Kim een 8-10 achterstand goed: 11-4, 13-11, 11-7, 13-11.