Li Jie en Britt Eerland waren donderdag zowel in het enkelspel als in het dubbelspel in vorm op het EK 2018 in Spanje. De Nederlandse mannen werden in de knock-out duels helaas uitgeschakeld.

Maatje te groot
Rajko Gommers en Ewout Oostwouder startten dag 3 van het EK in Alicante namens de Nederlandse ploeg met een dubbelwedstrijd voor een plekje bij de laatste zestien tegen Simon Gauzy en Ammanuel Lebesson. Dit ijzersterke Franse duo speelde twee jaar geleden de finale van het EK in het enkelspel tegen elkaar. De twee lieten in Alicante zien dat ze samen als duo een maatje te groot waren voor Gommers en Oostwouder: het werd 0-4 en voor Gommers en Oostwouder zit het dubbeltoernooi erop. Dat geldt helaas ook voor het koppel in de mixed-dubbel Laurens Tromer en Briit Eerland. In een een duel om een plek bij de laatste acht moesten zij hun meerdere moest erkennen in de als nummer één geplaatste Matthias Falck en Matilda Ekholm uit Zweden. De uitslag was 3-1.

Dubbelsucces
Maar hierna volgde er letterlijk en figuurlijk dubbel succes voor oranje. Britt Eerland speelde zich in een sterke wedstrijd met haar Tsjechische partner Dana Chechova naar een plaats bij de laatste zestien koppels door een 4-1 zege op het Noorse duo Doval-Carlsen. Li Jie zette dezelfde uitslag neer samen met haar Poolse partner Li Qiuan tegen Gaponova en Bilenko uit Oekraïne. Britt en Li Jie vervolgen het dubbeltoernooi morgen (vrijdag) met de achtste finales. Eerland speelt om 10.45 uur en Jie om 11.00 uur.

Li Jie en Britt Eerland in vorm
In het enkelspel trok Britt Eerland haar goede vorm door, want ze liet weinig heel van haar opponent Alina Nikitchanka uit Wit-Rusland (ITTF 216) en won met maar liefst 4-0. Morgen speelt ze om 16.30 uur tegen de Poolse Natalia Partyka (ITTF 61). Ook Li Jie begon overtuigend aan het toernooi met een 4-0 zege. De gamestanden van 11-1, 11-9, 11-2 en 11-7 toonden aan dat ze veel sterker was dan de Russische Anastasia Kolish (ITTF 447). Li Jie speelt morgen (vrijdag) om 14.00 uur in de volgende ronde tegen Xuan Zhang (ITTF 117).

Ewout Oostwouder verdedigde donderdagavond de Nederlandse eer in het mannen enkelspel. Hij streed voor een plekje bij de laatste 32 en moest om dit te bereiken Ovidiu Ionescu verslaan, de Roemeense nummer 59 van de ITTF-ranglijst. Oostwouder verloor helaas met 4-1 en is uitgeschakeld.