Met Li Jie als meest serieuze kanshebber op een medaille beginnen de Nederlandse toppers op 18 september in het Spaanse Alicante aan het individuele EK dat tot en met zondag 23 september duurt. Deel II van de voorbeschouwing.

Dubbels
Britt Eerland vormt in de mixed een vast dubbel met Laurens Tromer. Op het WK in 2015 haalden ze de laatste 16, een topprestatie. “Het EK vormt een eerste test, omdat ze de afgelopen periode samen geen toernooien hebben kunnen spelen. Dat gaan we nu met het oog op de Spelen van 2020 veranderen. Rajko Gommers en Kim Vermaas vormen het andere mixed dubbel. Paul Haldan noemt ze een goed ingespeeld duo. “Maar we kunnen er nu niets van zeggen, de concurrentie is groot.”

Bij de mannen vormen Raiko Gommers en Ewout Oostwouder een koppel. De huidige bondscoach Danny Heister heeft in overleg met de spelers voor een rechts/links combinatie gekozen.

Mannen hopen op progressie
De realiteit leert, dat medaillekansen bij de mannen op dit moment niet reëel zijn. Maar zowel Paul Haldan als mannenbondscoach Danny Heister zien de laatste tijd progressie bij de mannenploeg, die bestaat uit Rajko Gommers, Ewout Oostwouder en Laurens Tromer. “Ze zijn alle drie niet bij de eerste 32 geplaatst, dus ze moeten verder komen via de kwalificatie”, concludeert Paul Haldan. “Dat is net als voor Kim Vermaas niet eenvoudig, maar ik denk dat ze alle drie daar wel toe in staat zijn.”

Bondscoach Heister: “Ik wil graag zien dat de jongens de lijn doortrekken van het laatste WK en EK. Toen deden ze het goed. Bij het laatste WK waren we als 44e geplaatst maar eindigden we als 29e. Natuurlijk heeft iedereen nu zijn eigen individuele doelstelling. Maar we vormen wel een eenheid in de aanloop naar het EK. Hoe ver we gaan komen, is zoals zo vaak afhankelijk van de loting. Je moet een beetje geluk hebben, want er zijn altijd spelers die in de plaatsing lager ingeschaald staan dan ze werkelijk verdienen.”

De competitie is nog niet begonnen, maar dat ziet Danny Heister niet als een handicap. “Ewout heeft al wel een paar potjes gespeeld. Rajko heeft de afgelopen zomer veel in de VS gespeeld. De mannen hebben echt niet stil gezeten en hier op Papendal wordt ook scherp gespard. Ik zie hele goede dingen en ben vol vertrouwen, dat we ons niveau gaan halen in Alicante.”

Marcel Kraa en Boris de Vries
Er is in een jaar tijd heel veel veranderd in de technische staf. Li Jiao volgde een jaar geleden Elena Timina op als bondscoach bij de vrouwen, maar Jiao stopte enkele maanden geleden, omdat ze definitief is teruggekeerd naar haar vaderland China. Chen Zhibin volgde haar op. Anton Pleijsier is gestopt als CTO trainer en Marcel Kraa is benoemd als zijn opvolger.

Paul Haldan: “We hebben bewust gekozen voor kennis en ervaring. Marcel kom niet zomaar uit de lucht vallen, want hij is al een aantal jaren nauw betrokken bij het CTO meisjes programma op Papendal. Hij heeft in verleden met meerdere hoofdtrainers samengewerkt en nu is hij zelf verantwoordelijk voor deze groep. Hij wordt door Boris de Vries geassisteerd, Boris is iemand die de afgelopen jaren een goede ontwikkeling heeft gemaakt als trainer. Het afgelopen jaar is hij in het kader van zijn trainersopleiding nauw betrokken geweest bij het CTO programma en de samenwerking met de verantwoordelijke trainers is dan ook heel goed geweest.”