Tijdens de Europese Spelen in Krakau hebben de Nederlandse dames Tanja Helle en Shuohan Men een positieve indruk achtergelaten in dit sterke deelnemersveld.

 

Tweede ronde

Shuohan Men (Photo by Pablo Morano/BSR Agency)

Op 22 juni vond de loting plaats en waren de tegenstanders van Tanja en Shuohan bekend. Een dag later kwamen beide dames in actie in de tweede ronde (zij hadden een zogenaamde ‘bye’ in ronde 1). Tanja nam het op tegen de Zwitserse Rachel Moret (WR157) en Shuohan lootte de Spaanse Maria Xiao (WR75). Tegen Moret verloor Tanja de eerste game met 11-4 maar nam daarna de leiding in de wedstrijd door de volgende games met 12-10 en 11-8 te winnen. Maar de Zwitserse vocht terug en pakte ook twee games op rij. De dames waren zeer aan elkaar gewaagd waardoor de wedstrijd pas in de 7e en laatste game beslist werd. Daarin keek Tanja tegen een 10-6 achterstand aan en leek de wedstrijd te zijn gespeeld. De stoïcijnse Tanja bleef haar goed taken uitvoeren en, mede door een aantal directe punten met haar service, maakte zij zes punten op rij en won de wedstrijd.

Shuohan kwam tegen de zeer ervaren Xiao uitstekend uit de startblokken door de eerste game overtuigend met 11-2 te winnen. Daarna waren de rollen omgedraaid en kreeg de Spaanse steeds beter vat op de service van onze landgenote. Game drie ging gelijk op, maar bij 10-10 was het Xiao die het hoofd koel hield en de kansen benutte. Shuohan bleef knokken voor haar punten, maar uiteindelijk gaf de ervaring van Maria Xiao de doorslag en ging de wedstrijd met 4-1 verloren. Shuohan zei na afloop: “Mijn tegenstander heeft veel ervaring en kan zich heel snel aanpassen, dat bleek wel na de eerste game. Maria speelde met veel variaties in de service waardoor ik teveel fouten maakte met de ontvangst. Ook is het jammer dat ik de derde game nipt verloor na 10-10. Al met al voelde het spelen beter dan afgelopen maanden en natuurlijk zijn er nog veel dingen te leren zoals bijvoorbeeld veranderingen op belangrijke punten.”

 

Laatste 32
Door de overwinning op Moret had Tanja zich geplaatst bij de beste 32 speelsters. In deze ronde stuitte ze op Xiaoxin Yang, een Chinese dame die woonachtig is in Monaco en momenteel de 18e plaats op de wereldranglijst inneemt. In de 3e game kon Tanja het niveau goed bijbenen, maar desondanks ging de wedstrijd met 4-0 verloren. Overigens is Yang inmiddels doorgedrongen tot de kwartfinale bij deze Europese Spelen. “Ik vind het heel bijzonder dat ik dit evenement heb mogen spelen en ik ben blij met hoe ik mijn wedstrijden gespeeld heb. De doelen die ik vooraf had gesteld, zijn gelukt! Ook ben ik blij met mijn overwinning op Rachel en dat ik bij de laatste 32 ben geëindigd, en ook wel trots! Dat Xiaoxin een maatje te groot was, was duidelijk, maar ik heb daar ook een aantal goede dingen laten zien en het is een goede eerste ervaring geweest tegen een speelster van dat niveau. Kortom, ik denk dat ik dit toernooi alles eruit heb gehaald wat er nu in zit, dus daar ben ik erg blij mee!”, aldus een blije Tanja.

Tanja Helle (Photo by Pablo Morano/BSR Agency)

 

Ook de coaches Marcel Kraa en Mirjam Kloppenburg kijken heel positief terug op dit toernooi. Marcel Kraa: “Beide dames hadden een pittige loting, maar hebben absoluut goed tegenstand geboden in dit sterke deelnemersveld. En natuurlijk een mooie prestatie van Tanja tegen Moret in een hele spannende partij. Maar ook Shuohan stond goed achter de tafel. We hebben hiermee een hele goede ervaring opgedaan. Het geeft mij en de speelsters een ‘boost’ en smaakt zeker naar meer!”