De Europese Jeugd Kampioenschappen in het Poolse Gliwice zijn, na het teamtoernooi, vervolgd met de dubbels en het individuele toernooi. TeamNL heeft daarin extra glans aan het toernooiverloop gegeven door voort te borduren op de fantastische vijfde plaats voor de O15 én negende plek voor de O19 categorie bij de jongens.

 

Mixed Dubbel
In het mixed dubbel toernooi werd door Ivan Kahn, samen met zijn Oekraïense partner Veronika Vasylenko, beslag gelegd op een plek bij de laatste 32. Het Tsjechisch duo Skalda/Kodetova zette hen vervolgens de voet dwars. Gabrielius Camara en de Hongaarse Dorina Hudak evenaarden deze prestatie en werden uitgeschakeld door het Frans/Kroatische koppel Deschamps/Arapovic.

 

Brent Ronde (links) en Ivan Kahn in actie

Dubbel
Ivan Kahn en Brent Ronde behaalden samen de laatste 32. Zij deden zichzelf net tekort door in vijf games te verliezen van de uiteindelijke kwartfinalisten Hodina/Floro. Het duo Sakowicz/Zyworonek behaalden het goud, maar werden in het teamtoernooi nog geklopt door Ivan en Brent. Kas van Oost kwam, met partner Maël van Dessel uit Luxemburg, knap in de kwartfinales terecht. De top 8 werd tevens het eindstation want het uiteindelijke bronzen koppel Deschamps/Poret uit Frankrijk was hen met 3-0 de baas.

 

Individueel
In het individuele toernooi drongen maar liefst zeven spelers door tot het hoofdtoernooi. Daarin behaalde Djen Bakx de laatste 128. Jitte de Klerk boog bij de laatste 64 in zeven games voor de uiteindelijke kwartfinaliste Nurmatova. Ook Milo de Boer kwam bij de laatste 64 na een stuntoverwinning op de Hongaar Balasz Lei. In deze ronde was hij hard op weg naar een nieuwe stunt op de Roemeen Eduard Ionescu, de Europees jeugdkampioen van 2022 én 2023, maar verloor uiteindelijk met 4-2. Bij de laatste 32 delfden Ivan Kahn en Gabrielius Camara, met het kleinst mogelijke verschil in de zevende game, het onderspit tegen respectievelijk Petr Hodina (Oostenrijk) en Simon Belik (Tsjechië). Brent Ronde wist het ontzettend knap tot de laatste 16 te schoppen en werd uiteindelijk verschalkt door de zilveren medaillewinnaar Patryk Zyworonek uit Polen.

 

Bronzen medaille!
Het was Kas van Oost die een sensationeel succes boekte bij de Europese Jeugd Kampioenschappen door een bronzen medaille te pakken in het individuele toernooi. Na de poulefase boekte Kas knappe overwinningen op onder meer André Bertelsmeier (Duitsland), Hugo Deschamps (Frankrijk) en Darius Movileanu (Roemenië). De Poolse Redzimski was uiteindelijk met 4-0 te sterk.

Podium jongens O19 (v.l.n.r.): Milosz Redzimski, Eduard Ionescu, Teodor Istrate en Kas van Oost

 

Kas van Oost en coach Rick Pouwels

Coach en Teammanager Rick Pouwels:Als teammanager denk ik, dat ik namens de gehele technische staf mag concluderen dat er onwijs goede resultaten zijn geboekt. De betrokkenheid en sfeer was gedurende het gehele toernooi onderling goed en ontspannen. Verlies werd samen gedeeld en winst werd samen gevierd. Wij kijken terug op een geslaagd toernooi. Als coach van Kas ben ik uiteraard in de zevende hemel. Als we vooraf over een medaille hadden geroepen, waren we waarschijnlijk voor gek verklaard. Wij hebben er altijd in geloofd en op de beslissende momenten wisten wij het hoofd koel te houden en door te stoten. Dat het op dit evenement allemaal op zijn plek valt is grandioos! Wij zijn ontzettend trots! De weg naar deze medaille was vanzelfsprekend zwaar, niets in de topsport komt zonder ‘ups en downs’, maar die weg is het meer dan waard geweest. We gaan het vieren en uiteraard smaakt dit naar meer! 

 

Hoofd Talentontwikkeling & Topsport Marcel Kraa vult aan:Ik ben ontzettend tevreden over de resultaten die bij de jongens zeker sensationeel te noemen zijn. Meer dan verwacht, maar wel gehoopt. Het verrast me ergens ook niet. Wij hebben op het moment een hele goede lichting jongens die gewoon heel goed mee kan! Bij de meisjes wisten we dat de verhoudingen anders lagen. Toch was Jitte de Klerk in het individuele toernooi een lichtpuntje waar zij zomaar nog verder had kunnen komen. Ik denk dat ik een goede technische staf heb gevormd het afgelopen jaar. Deels onafhankelijk en deels al individueel betrokken bij diverse spelers. Tevens ook een prima keuze om individuele coaches de mogelijkheid te geven om hun pupillen te begeleiden. We hebben dit ervaren als een prima mix! Onderling heerste een prima sfeer en verliep alles vlekkeloos. Iedereen wilde voor elkaar werken en was er om elkaar te supporten. Goed om te zien dat mijn keuzes voor staf, selectie en investering wat hebben opgeleverd. Een medaille is een fantastisch einde van dit toernooi. Kas laat hiermee zien dat zijn mentaliteit, arbeidsethos, doorzettingsvermogen en bewuste keuzes en investeringen een basis vormen voor succes. Al het harde werk wordt op zo’n moment uitbetaald.”

 

Historie EJK
In 2013 behaalde Nederland voor het laatst medailles op een EJK: Kim Vermaas (brons dubbelspel meisjes junioren) en Koen Hageraats/Martin Khatchanov (zilver dubbelspel jongens junioren). De laatste medaille bij het individuele toernooi was in 2011 voor Britt Eerland. Zij pakte brons nadat zij in 2010 goud had gewonnen. De laatste individuele medaille bij de jongens was in 1996 waar Jörg de Cock brons veroverde bij de junioren. Meer historie over het EJK vind je hier.