(Foto Frederique via Foto ID.)

Het tafeltennisduo Frederique van Hoof/Kelly van Zon neemt deel aan de Paralympische Spelen deze zomer. Net als de Nederlandse Tafeltennisbond gelooft NOC*NSF in de kans op succes voor het duo, dat de aanvraag voor deelname heeft gesteund. Kelly doet in Tokyo door dit goede nieuws mee aan twee onderdelen, voor Frederique worden het haar eerste Paralympische Spelen.

Kelly van Zon was al geplaatst voor het individuele toernooi, waarop ze haar Paralympische titel verdedigt. Door de regelgeving ontstond de mogelijkheid om samen met Frederique aan het teamtoernooi deel te nemen in Tokyo. “Opvallend genoeg kun je je als team niet kwalificeren voor de Paralympics”, zegt paralympisch-bondscoach Lumen Dekker. “Op basis van de individuele kwalificaties wordt gekeken of er een geschikte landgenoot is die samen met de al geplaatste speler een sterk team kan vormen. De ITTF tipte ons dat het duo Kelly/Frederique aan de eisen voldeed en gelukkig denkt NOC*NSF er ook zo over. In de klasse 6 tot en met 8 doen ze nu samen mee aan het knock-out toernooi.”

Droom die eerder uitkomt
De pas 20-jarige Frederique van Hoof richtte zich sinds 2019 op kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Parijs in 2024. Maar haar droom is in een stroomversnelling uitgekomen. “Ik ging helemaal uit mijn dak toen ik vernam dat ik naar Tokyo mocht”, aldus de Brabantse. “Ik wist al sinds mei dat de kans er was, maar hield het nieuws zelfs stil voor mijn familie en vrienden. Mijn zomervakantie en vele afspraken met vriendinnen moest ik al wel afzeggen. Ik ben blij dat ik eindelijk kan vertellen dat ik een goede reden heb daarvoor, haha.”

Geweldig avontuur
Van Hoof, die haar carrière combineert met een studie Pedagoische Wetenschappen, vindt het een eer om met Kelly van Zon uit te komen in het teamtoernooi. “Ik heb veel bewondering en respect voor haar en kan veel van haar leren. We hebben een goede band en hopelijk gaat het dubbelen ons ook goed af. Het gaat sowieso een geweldig avontuur worden. Het is jammer dat mijn familie niet naar Japan mag komen, maar hopelijk zien ze me wel spelen in Parijs in 2024.” Frederique kon de stap naar topsport overigens mede dankzij de Johan Cruyff Foundation maken. Lees meer over haar verhaal en de samenwerking tussen de NTTB en de JCF.

Blij verrast
Ook Kelly van Zon is enorm blij met deze ‘verrassing’. “Ik had niet verwacht dat we samen mochten deelnemen aan het toernooi en ben blij verrast. Het is ontzettend leuk om samen deel te nemen aan de Paralympics. En voor Frederique is het een mooie kans om ervaring op te doen op zo’n groot evenement.” Het complete deelnemersveld van het teamtoernooi is nog niet bekend. Denkt Kelly dat ze kans maken op een medaille? “Mijn focus ligt vooral op presteren in het single toernooi. Of we kansen hebben in het teamtoernooi? Dat durf ik nu nog niet te zeggen, maar we gaan ons best doen.”

De Paralympische Spelen worden gespeeld van 24 augustus tot en met 5 september 2021. Bekijk alle informatie op de website van de ITTF.