Gabrielius Camara behaalt kwartfinale in sterk bezet Croatian Open, Ivan Kahn net naast het podium in Rinteln (Duitsland).

Croatian Open
Nederlandse jeugdspelers hebben goed gepresteerd het afgelopen weekend. Bij de Croatian Open, dat in de Gold-Series van de ITTF-toernooi kalender is ingedeeld en daarmee één van de sterkste Open toernooien is, verraste Gabrielius Camara onder leiding van Jochem de Hoop met een sterke kwartfinaleplaats. In het toernooi hoefde hij alleen in twee Chinese spelers zijn meerdere te erkennen. In de poule verloor hij van Qulong Yang en plaatste zich als tweede voor het hoofdtoernooi. Hierin versloeg hij eerst de Tsjech Stepan Brhel en de hogergeplaatste Thai Napat Thanmathikom met 3-0.

In de achtste finale zorgde hij voor een daverende verrassing door de als zesde geplaatste Indiër Payas Jain eveneens met een overtuigende 3-0 overwinning naar huis te sturen. Tegen de latere zilveren medaille winnaar Minghao Zhang verloor Gabrielius in een zeer goede partij met 1-3. In de eerste game kon hij een 10-7 voorsprong niet afmaken, hij verloor ook de tweede game, maar trok sterk de derde game met 11-7 naar zich toe. Hierna was de koek op en pakte de Aziaat via 11-6 de overwinning.

Over twee weken zien we Gabrielius in actie op de Europe Youth Top-10.

Remi Chambet-Weil (de in Nederland wonende Fransman, die voor Nederland uitkomt) plaatste zich met coach Ronald Schildknegt, ongeslagen voor het hoofdtoernooi, waar hij knap de laatste 32 haalde. Hij werd hierin uitgeschakeld door de als zevende geplaatste Pool Milosz Redzinski.

Rinteln
Een Nederlands jongensteam speelde de Niedersachsen Grand Prix in Rinteln (Duitsland). Dit is een toernooi voor eerstejaars kadetten en jonger. Met de twee eerstejaars pupillen Ivan Kahn en Brent Ronde kwam Nederland met een erg jong team voor de dag. De jonkies van coach Titus Damsma werden aangevuld door Chris Verwoert.

In het teamtoernooi kwamen de Nederlanders na o.a. overwinningen op Wit Rusland en Denenmarken, in de strijd om plaats 5 duidelijk te kort tegen Tsjechië: 0-3. In het individueel toernooi plaatsten Chris en Ivan zich voor het hoofdtoernooi waarin in twee poules de beste 12 spelers uitkwamen. Chris wist hier geen potten meer te breken en eindigde op een keurige 12e plaats. Jongeling Ivan verraste in deze vervolgronde met een sterke tweede plaats in de poule. Vooral de overwinning op Emilio Schulz (Duitsland), waar hij vanuit een verloren positie terugkwam, maakte indruk. In de strijd om het brons startte Ivan goed met een 11-7 gamewinst. Hierna pakte de grotere en sterkere Tyler Köllner (Duitsland) het initiatief en kon zelfs de bevlogen vechtlust van Ivan hem niet meer redden: 1-3.

Brent Ronde eindigde, na een zeer goede start in het teamtoernooi in de achterhoede van het individuele toernooi. De Nederlandse jongens vormden met een drietal getalenteerde Duitse meisjes ook een overall-team. En mede door hun resultaten eindigden de jongens op een eerste plaats in het algemeen klassement.