Als enige Nederlandse speler start Gabrielius Camara vrijdag 9 oktober aan de Europe Youth Top 10 2020 in Berlijn. De 14-jarige speler van Taverzo is als 8ste geplaatst in het Kadettentoernooi.

Gabrielius Camara is afgereisd naar Berlijn voor de Europe Youth Top 10. Vrijdag 9 oktober start het toernooi in de Duitse hoofdstad voor de beste jeugdspelers van ons continent. ‘Gabi’ is als achtste geplaatst op de ranking. Vorig jaar maakte hij zijn debuut op de Europe Youth Top 10, toen het toernooi plaatsvond in ons eigen land in Noordwijk. Net als Emine Ernst, Lode Hulshof en Anna Peters kreeg hij toen een wildcard voor het toernooi. De eredivisiespeler van Taverzo versloeg toen op de eerste speeldag direct twee gerenommeerde spelers. “Ik vond het heel gaaf toen om het toernooi te spelen en heb veel geleerd van die duels”, zegt het talent vanuit Berlijn. “De tegenstand was veel zwaarder dan ik gewend was.”

Eigen kracht
In Duitsland zijn er geen wildcards voor Nederlanders en Camara is dan ook blij en trots dat hij zich op eigen kracht geplaatst heeft voor het toernooi. “Ik heb een goed jaar gehad. Door mijn resultaten in Kroatië en Hongarije hoor ik bij de beste spelers en dat geeft me veel voldoening. Ik merk ook dat ik beter ben geworden. Ik kan meer druk zetten op mijn tegenstander en mijn forehand en backhand lopen beter. Eigenlijk voel ik gewoon over het algemeen dat ik veel progressie heb geboekt. In de eredivisie ben ik ook goed begonnen aan het seizoen, ik ben in vorm. Hopelijk kan ik tijdens de Europe Youth Top 10 meer wedstrijden winnen dan vorig jaar. Ik ga nog even trainen vandaag en de tegenstanders analyseren en dan ben ik er klaar voor.”

Livestream
Camara en zijn coach moesten een coronatest toen voordat ze naar Duitsland reisden en ook in het hotel vond deze handeling plaats. “Helaas spelen we nu geloof ik zonder publiek, maar ik ben al blij dat we weer internationale toernooien kunnen spelen.” Vrienden en familie van Camara en tafeltennisliefhebbers kunnen toch genieten van zijn duels, want via Tischtennis.de worden de wedstrijden live uitgezonden.

Zijn deelname aan de Youth Top 10 is een nieuw hoogtepunt in de nog prille carrière van Camara. “Ik kijk uit naar het toernooi en hopelijk speel ik in de toekomst nog veel meer gave internationale toernooien. Ik droom van deelname aan EK’s, WK’s en de Olympische Spelen.”

Meer informatie staat op de site van het toernooi. 

Bekijk hieronder een interview met Camara tijdens de vorige editie van de Youth Top 10 en lees hier artikelen terug over het event in Noordwijk.