Op de eerste dag van het EK in Alicante werden goede resultaten behaald. Van de 9 wedstrijden van de Nederlanders werden er 7 gewonnen.

Kim Vermaas opende de dag met 4-1 winst op de Noorse Carlsen. Op de Belgische Open vorig jaar won ze net aan met 4-3, met 2 punten verschil in de laatste game. ” Ze vertoonde goed spel, mooi om te zien dat veel zaken die de afgelopen maanden zijn getraind er in de wedstrijd uitkomen”, aldus technisch directeur Paul Haldan. De tweede wedstrijd ging verloren tegen de jonge (17) Russische Kolish. Morgen speelt ze tegen de Oekraïense Pesotska, die haar beide wedstrijden wist te winnen. Een tweede plaats in de poule betekent loting met als uitkomst kwalificatie of een tussenronde met knock-out.

De mannen gingen goed van start met winst van Rajko Gommers (4-3 tegen Stankevicius-LTU) en Ewout Oostwouder (4-3 tegen Yefimov-UKR). Oostwouder verloor vorig jaar op de Finse Open nog met 4-0 van dezelfde speler. Laurens Tromer moest zijn meerdere erkennen in de Servier Zsolt Peto (4-3, met een spannende 7e game: 9-11).

De tweede wedstrijd van de dag werd door alle mannen gewonnen: Gommers met 4-0 van de Moldaviër Dubrovin, Oostwouder met 4-2 van de Sloveen Hribar en Tromer met 4-0 van de IJslander Ulfarsson. Morgen spelen zij allen de beslissende derde wedstrijd. Gommers neemt het op tegen de Roemeen Szocs, die ook beide wedstrijden won. En ook Oostwouder treft een tegenstander die beide wedstrijden won, de Witrus Khanin. Tromer treft de Oostenrijker Levenko, die net als hij een wedstrijd won en verloor.

Voor de mannen is kwalificatie voor de volgende ronde nog lastiger: alleen winst in de poule geeft zekerheid. Uit de 23 groepen worden 18 nummers 2 geloot, die een tussenronde spelen. De andere 5 nummers 2 zijn er uit.

De dag werd afgesloten met de Mixed Dubbel van Vermaas en Gommers. Zij wonnen met 3-0 van Jensen/Jensen uit de Faröer Eilanden. Woensdag om 10:00 uur spelen zij de 2e kwalificatieronde tegen de Zwitsers Weber/Moret. Het duo Britt Eerland & Laurens Tromer is als 16e geplaatst en speelt geen kwalificatie.