Met Li Jie als meest serieuze kanshebber op een medaille beginnen de Nederlandse toppers op 18 september in het Spaanse Alicante aan het individuele EK dat tot en met zondag 23 september duurt. Technisch directeur Paul Haldan spreekt aan de vooravond van het toernooi zijn vertrouwen uit. “Bij de vrouwen staan we wat dichter bij de Europese top dan bij de mannen. Li Jie heeft in het verleden op de grote Europese toernooien goed gepresteerd maar komt nu terug van een blessure. Britt Eerland heeft aansluiting gekregen met de Europese Top en kan ook ver komen in het toernooi. Bij de heren is de situatie anders, hun uitdaging is om aansluiting te krijgen met de brede Europese subtop.”

De spelersgroep is deze week op Papendal waar men zich intensief voorbereidt op het grote toernooi in Spanje. “De blik is collectief gericht op Alicante. “Iedereen is zich bewust van het belang van het EK en ze willen allemaal goed presteren op zo’n belangrijk toernooi.”

Medaille niet op bestelling
Natuurlijk is het hopen op de glans van eremetaal. Dat zou het hele EK voor TeamNL al tot een zeer geslaagd toernooi maken. Paul Haldan: “Een medaille heb je nooit op bestelling, maar met een Europese topper als Li Jie zit je er natuurlijk wel dichtbij. Als ze haar normale niveau haalt, is een medaille eigenlijk wel mogelijk. Verder hoop ik dat Britt Eerland haar beste tafeltennis ook op het EK kan etaleren zoals zo ook in mei op het WK heeft gedaan. Een plaats bij de laatste acht zou heel goed zijn en een medaille zou helemaal fantastisch zijn.”

Kim Vermaas is als enige van de drie Nederlandse vrouwen niet geplaatst voor de eerste 32. Zij moet zich via de kwalificaties plaatsen voor de eerste ronde. Haldan ziet mogelijkheden, maar weet ook dat de kwalificatie met het groeiende niveau in de breedte in Europa meer en meer een pittige klus is. “Een uitdaging voor Kim, kwalificatie voor het hoofdtoernooi (laatste 64) zou heel mooi zijn.”

De Chinees-Duitse coach Chen Zhibin, die van 2009 tot 2012 al eens damesbondscoach was in Nederland en met de ploeg drie Europese titels veroverde zal tevens zijn debuut maken. Paul Haldan verwacht veel van de toekomstige wisselwerking tussen Zhibin en Jie. Maar ook: “Je moet van Zhibin in twee maanden geen wonderen verwachten.” Maar hij weet ook dat Li Jie haar hoogste niveau heeft gehaald met Zhibin als coach. “Zhibin is een trainer/coach die alle speelsters beter kan maken. Dat heeft hij in het verleden bewezen.”

 

(Morgen deel II van de voorbeschouwing met de mannen en de dubbels.)