Vandaag precies over één jaar starten de Olympische Spelen 2020 in Tokio! Uiteraard is tafeltennis een vast onderdeel van het grootste sportevenement ter wereld in Japan. Hoe kunnen onze spelers van TeamNL zich plaatsen voor het toernooi?

Wereld tafeltennisbond ITTF heeft een speciale website gelanceerd, met daarop alle informatie over het tafeltennistoernooi op de Olympische Zomerspelen. Op 25 juli 2020 start het toernooi en op 8 augustus worden de laatste finales gespeeld. Je kunt alle speeldata alvast in je agenda zetten! Tijdens de vorige zomerspelen deden Li Jiao, Britt Eerland en Li Jie mee namens TeamNL en komend jaar zullen onze topspelers er alles aan doen om present te zijn in Tokio. De route naar Tokio loopt via kwalificatietoernooien, zowel individueel als in teamverband.

Archieffoto: Britt Eerland en Laurens Tromer in actie in de mixed-dubbel

Onze spelers van TeamNL kunnen zich op de onderstaande toernooien in 2020 plaatsen voor de Olympische Spelen
• 22 tot en met 26 januari: Olympisch Kwalificatietoernooi voor teams in Gondomar, Portugal.
• 6 tot en met 12 april: Olympisch Kwalificatietoernooi individueel in Moskou, Rusland.
• 28 tot en met 31 mei: Olympisch Kwalificatietoernooi individueel in Doha, Qatar.
De volledige kalender met wereldwijde kwalificatietoernooien staat op de site van de ITTF.
Ook wordt er in de kwalificatiegids uitleg gegeven over de toernooisamenstelling.

Olympische ranking
De Olympische ranking is anders dan de Wereld ranking. De ITTF heeft speciale Olympische ranking lijsten gemaakt. In het single toernooi kunnen per land maximaal twee spelers zich kwalificeren voor het toernooi.

Li Jie deed al eens mee aan de Olympische Spelen, in 2016 was ze erbij in Rio de Janeiro.

Ranking single toernooi
Li Jie staat 19e
Britt Eerland 30ste
Kim Vermaas staat 69te
Ewout Oostwouder staat 72ste
Laurens Tromer 81ste
Rajko Gommers 113e.

In de categorie mixed dubbel staan Laurens Tromer en Britt Eerland zestiende. In het teamtoernooi staan de Nederlandse mannen op plek 37 en de Nederlandse vrouwen op plek 11. Alle Olympische rankings zijn hier te vinden.

De leden van TeamNL weten dus wat ze te doen staat om zich te plaatsen voor de Olympische Zomerspelen in Tokio van 2020. Op deze website doen we uiteraard verslag van de kwalificatietoernooien die onze toppers gaan spelen!