TeamNL para-tafeltennis is zondag naar Tokyo vertrokken voor de voorbereiding op de Paralympische Spelen, die 24 augustus losbarsten. Kelly van Zon (33) en Frederique van Hoof (20) stapten goed gehumeurd en vol zelfvertrouwen op het vliegveld naar Japan. Ze zijn klaar om de strijd aan te gaan met werelds beste atleten.

Samen met coaches Johan Lieftink en Lumen Dekker reisden Frederique van Hoof en Kelly van Zon eerst naar een trainingskamp in Japan. Een week later starten de Spelen. Kelly is blij dat het lange wachten voorbij is. “Dit wordt mijn eerste internationale toernooi in anderhalf jaar tijd en wat voor een! Ik heb de afgelopen jaren en maanden hard getraind voor de Paralympische Spelen en ben blij dat de start dichterbij komt. Ik voel me fit en zelfverzekerd en ben klaar voor het toernooi.” Ook Frederique is voor haar gevoel goed voorbereid op haar eerste Paralympics: “Ik voel me goed en heb er heel veel zin in. Laat de Spelen maar beginnen.”

Individuele toernooi
Eerst start het individuele tafeltennistoernooi in Tokyo. Kelly van Zon won brons in 2008 in Peking en pakte in 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro) het goud. Hoe schat de super kampioene nu haar kansen in op deze Spelen? “Natuurlijk ga ik weer voor het hoogst haalbare en ik ga van mijn eigen krachten uit”, zegt Kelly. “Maar eerlijk: ik weet niet hoe goed de concurrentie is deze keer: ik heb ze al anderhalf jaar niet meer gezien. Het is dus moeilijk te voorspellen hoe het toernooi gaat verlopen.” In tegenstelling tot Kelly behoort Frederique in haar klasse niet tot de favorieten en dat vindt ze ook niet erg. “Het is überhaupt al geweldig dat ik de kans heb om mee te doen. Ik ga genieten en natuurlijk strijden voor ieder punt. Ik hoop het de toppers natuurlijk heel lastig te maken.”

Kelly van Zon

Teamtoernooi
Samen strijden Kelly en Frederique na het individuele toernooi als team in het tafeltennistoernooi namens Nederland. “Mijn focus ligt vooral op het individuele toernooi, maar natuurlijk is het ook een supertof extraatje dat we samen als team gaan spelen”, zegt Kelly. “Het is mooi om in meerdere onderdelen mee te doen. Voor Frederique is het een supertoffe kans om zich te laten zien op het hoogste podium en ik ben benieuwd wat als team kunnen presteren.” De twee hebben een goede klik en Frederique is blij met haar ervaren teamgenote. “We hebben veel gepraat. Ik kan veel van Kelly leren.”

Olympische Spelen als opwarmer
De omstandigheden in Tokyo zijn natuurlijk bijzonder vanwege alle coronamaatregelen, maar gelukkig hebben coaches Lumen Dekker en Johan Lieftink het duo goed voorbereid. De focus van Kelly en Frederique ligt dus tot hun grote tevredenheid volledig op tafeltennis. Het volgen van de Olympische Spelen was een mooie opwarmer voor TeamNL Para-tafeltennis. “Ik heb genoten van alle Nederlandse medailles en ook van de prestaties van Britt Eerland. Zowel op sportief als mentaal vlak heb ik heel veel bewondering voor haar”, zegt Kelly. Ook Frederique heeft de Olympische Spelen op de voet gevolgd. “Ik zag al die beelden op tv van de stadions en het Olympisch dorp en besefte me toen: wauw ik ben daar straks ook. Dat is een droom die in vervulling gaat.”

para tokyo

Bekijk hier de feiten en cijfers van Paralympisch TeamNL Tokyo 2020

De Paralympische Spelen vinden plaats van 24 augustus tot en met 5 september 2021. 

Op de TeamNL Pagina is het gedetailleerde programma te vinden. Op woensdag 25 augustus om 02:00 Nederlandse tijd start het toernooi voor Frederique en om 09:00 ook voor Kelly. Een kwalificatiepoule, gevolgd door knock-out. Het enkelspel duurt tot en met maandag 30 augustus. Op 31 augustus begint de landenwedstrijd voor het Nederlandse duo. Een dubbelspel en twee enkelspelen in een best of three (knock-out) bepalen welke landen met de medailles naar huis gaan. De finale is op 2 september.

Live kijken?

De NOS zendt via vier livestreams op NOS.nl de wedstrijden van de Nederlandse sporters uit.

Daarnaast is er dagelijks een paralympisch journaal van zeven minuten op NPO1, om 20.25 uur na het NOS Journaal. Op NPO2 is er dagelijks na Nieuwsuur om circa 22.00 uur een programma van 25 minuten met als vaste studiogasten rolstoeltennisster Jiske Griffioen, rolstoelbasketballer Marc van de Kuilen en parazwemmer Simon Boer.