TeamNL speelster Li Jie keert definitief niet terug vanuit China naar Nederland om daar haar (internationale) tafeltennisloopbaan voort te zetten. De rechtshandige verdedigster wilde oorspronkelijk nog één keer presteren op de uitgestelde Olympische Spelen van 2020 in het oranje shirt, maar ziet vanwege familieredenen en de coronapandemie af van deze ambitie.

Li Jie kende een indrukwekkende carrière in het shirt van TeamNL. Tussen 2008 en 2011 won ze met het Nederlandse damesteam viermaal het Europees Kampioenschap voor teams en ze vertegenwoordigde ons land driemaal op de Olympische Spelen: in 2008, 2012 en 2016. Jie was ook nog in de race voor een individueel ticket voor de uitgestelde spelen in Tokio, maar laat deze kans aan zich voorbijgaan. “Ik ben al een flinke tijd met mijn familie in China en kan niet of nauwelijks reizen. Bovendien worden er amper kwalificatietoernooien gespeeld. Ik wilde eigenlijk nog éénmaal vlammen op de Olympische Spelen, maar wil het moeilijke kwalificatietraject nu niet ingaan in deze lastige tijden.”

Tafeltennissen met haar zoontje
Li Jie is teruggekeerd naar haar geboorteplaats Chengdu, waar ze sinds de start van de coronacrisis woont met haar familie. Haar zoontje is zeven jaar oud en de meervoudig Nederlands én Europees kampioene stelt dat haar familie vanaf nu op de eerste plaats staat. “Ik heb een schitterende topsportcarrière gehad en heel veel mooie dingen meegemaakt, maar nu is het tijd voor mijn familie. Ik blijf hier wel tafeltennissen, maar dan puur voor de lol en mijn gezondheid. Ook mijn zoontje speelt tegenwoordig en ik speel met hem en coach hem ook een beetje.”

Plotseling afscheid
De rechtshandige verdedigster, die met Oranje dus vele successen behaalde, vindt het jammer om zo plotseling haar loopbaan te beëindigen. “Ik ga Nederland zeker missen, want ik heb er altijd met veel plezier gewoond en getafeltennist. Ik ben mijn coaches, (oud)teamgenotes en vele anderen erg dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen. Zodra de pandemie onder controle is, kom ik zeker terug naar Nederland.”

Pindakaas
Zien we haar dan ooit terug in Nederland als coach, net zoals Li Jiao? “Ik weet niet wat de toekomst me brengt, maar zal zeker op termijn eens terugkeren naar Nederland. Ik ga niet alleen het land en de mensen, maar ook de gewoontes en producten missen. Ik heb niet voor niets wat potten pindakaas meegenomen naar China.”